Yıl 2020, Cilt , Sayı 18, Sayfalar 11 - 15 2020-04-15

Çirişin (Asphodelus aestivus Brot.) Bazı Gıda Kaynaklı Patojen Bakteriler Üzerindeki Antibakteriyel Etkisi
The Antibacterial Effects of Çiriş (Asphodelus aestivus Brot.) on Some Foodborne Pathogenic Bacteria

Oktay TOMAR [1] , Gökhan AKARCA [2]


Bu araştırmada çirişin (Asphodelus aestivus Brot.) sekiz önemli gıda kaynaklı patojen bakteri üzerindeki antibakteriyel etkisinin disk difüzyon metodu ile belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma sonucunda en fazla inhibisyon etkinin; 15.63 mm zon çapı Escherichia coli üzerinde olduğu, bunu sırasıyla Staphylococcus aureus (14.78 mm), Listeria monocytogenes (10.72 mm), Shigella flexneri (10.06 mm), Enterobacter aerogenes (9.22 mm) ve Enterococcus feacalis (8.15 mm) takip ettiği belirlenmiştir (P<0.05). Buna karşın en düşük inhibisyon etkinin ise; sırasıyla 7.28 ve 6.42 mm zon çaplarıyla Salmonella Typhi ve Salmonella Typhimirium üzerinde olduğu gözlemlenmiştir. Elde edilen veriler aynı patojenler üzerinde standart antibiyotiklerin etkileri ile kıyaslandığında çirişin etanol ekstraktına karşı; Escherichia coli’ nin duyarlı, Staphylococcus aureus ve Shigella flexneri’nin orta duyarlı olduğu belirlenmiştir. Buna karşın; Salmonella Typhi, Listeria monocytogenes, Enterococcus feacalis, Salmonella Typhimirium ve Enterobacter aerogenes’in ise, dirençli olduğu tespit edilmiştir.


  • Acibuda, V. & Bostan-Budak, D. (2018) The place and importance of medicinal and aromatic plants in the World and Turkey. Cukurova Journal of Agricultural Food Sciences, 33(1), 37-44.
  • Akarca, G. (2019). Composition and antibacterial effect on food borne pathogens of Hibiscus surrattensis L. calyces essential oil. Industrial Crops & Products, 137, 285-289. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2019.05.043
  • Akarca, G., Tomar, O., Guney, I., Erdur, S. & Gok, V. (2019) Determination of sensivity of some food pathogens to spice extract. Journal of Food Science and Technology, 56(12), 5253-5261. https://doi.org/10.1007/s13197-019-03994-1
  • Akcicek, E. & Vural, M. (2007). The endemic and rare non-endemic plants of Kumalar Mountain (Afyonkarahisar). J. BAUN Inst. Sci. Technol, 9(2),78-86.
  • Bauer, A. W., Kirby, W. M. M., Sherris, J. C. & Turck, M. (1966). Antibiotic susceptibility testing by a standardized single disk method. Am. J. Clin. Pathol, 36, 493-496.
  • Bayrak, B. B. (2013). Antioxidant activities of Çiriş (Eremurus Spectabilis Bieb.) and some sulfur compounds, Ph.D. Thesis, İstanbul University, Graduate school of natural and applied sciences, İstanbul, Turkey.
  • Baytop, T. (1999). Treatment with plants in Turkey, Nobel Medical Bookstores, Istanbul, Turkey.
  • CLSI. (2015). Clinical and Laboratory Standards Institute, Zone diameter and minimal inhibitory concentration (MIC) Standards.
  • Eucast. (2018). European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing, http://www.eucast.org/fileadmin/src /media/PDFs/EUCAST_files/Breakpoint_tables/v_8.0_Breakpoint_Tables.pdf
  • Fatal, T., Yilmaz, F. F., Birincioglu, S. S., Hosgor-Limoncu, M. & Kivrak, B. (2016). Fatty acid composition and antimicrobial activity of Asphodelus aestivus seeds. Human & Veterinary Medicine, International Journal of the Bioflux Society, 8(2), 103-107.
  • Karatepe, P. & Patir, B. (2012). The effect of eugenol and thymol on chemical, microbiological and sensory quality of pasteurized butter. Firat University Medical Journal of Health Sciences, 26, 35-46.
  • Li, C., Shi, J. G., Zhang, Y, P. & Zhang, C. Z. (2000). Constituents of Eremurus chinensis, Journal of Natural Products, 63, 653-656.
  • Oskay, M., Tamer, A. U., Ay, G., Sari, D. & Akta, K. (2005) Antimicrobial activity of the leaves of Lippia triphylla (L'Her) O. Kuntze (Verbenaceae) against on bacteria and yeasts. Journal of Biological Sciences, 5, 620-622.
  • Oskay, M., Aktas, K., Sari, D. & Azeri, C. A. (2007). Comparative study of antimicrobial activity using well and disk diffusion method on Asphodelus aestivus (Liliaceae). Ekoloji, 16, 62-65.
  • Peksel, A., Altas-Kiymaz, N. & Imamoglu, S. (2012). Evaluation of antioxidant and antifungal potential of Asphodelus aestivus Brot. growing in Turkey. Journal of Medicinal Plants Research, 62, 253-265.
  • Silva, F. & Domingues, F. C. (2017). Antimicrobial activity of coriander oil and its effectiveness as food preservative. Crit. Rev. Food Sci. Nutr, 57, 35-47.
  • Ugurlu, I., Baslar, S., Yorek, N. & Dogan, Y. (2009). The investigation and quantitative ethnobotanical evaluation of medicinal plants used around Izmir province, Turkey. J. Med. Plant Res, 3(5), 345-367.
  • Zhang, Y. P., Zhang, C. Z., Tao, B. Q. & Li, C. (2000). Chemical constituents from Eremurus chinensis Fedtsch. China Journal of Chinese Materia Medica, 25, 355-356.
Birincil Dil en
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Orcid: 0000-0001-5761-7157
Yazar: Oktay TOMAR (Sorumlu Yazar)
Kurum: AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ, MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ, GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Ülke: Turkey


Orcid: 0000-0002-5055-2722
Yazar: Gökhan AKARCA
Kurum: AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ, MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ, GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Ülke: Turkey


Tarihler

Yayımlanma Tarihi : 15 Nisan 2020

APA TOMAR, O , AKARCA, G . (2020). The Antibacterial Effects of Çiriş (Asphodelus aestivus Brot.) on Some Foodborne Pathogenic Bacteria. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi , (18) , 11-15 . DOI: 10.31590/ejosat.650511