Bu araştırmada çirişin (Asphodelus aestivus Brot.) sekiz önemli
gıda kaynaklı patojen bakteri üzerindeki antibakteriyel etkisinin disk difüzyon
metodu ile belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma sonucunda en fazla inhibisyon etkinin; 15.63 mm
zon çapı Escherichia coli
üzerinde olduğu, bunu sırasıyla Staphylococcus aureus (14.78 mm), Listeria monocytogenes (10.72 mm), Shigella
flexneri (10.06 mm), Enterobacter aerogenes (9.22
mm) ve Enterococcus feacalis (8.15
mm) takip ettiği belirlenmiştir (P<0.05). Buna karşın en düşük inhibisyon etkinin ise; sırasıyla 7.28 ve
6.42 mm zon çaplarıyla Salmonella Typhi ve Salmonella Typhimirium üzerinde olduğu gözlemlenmiştir. Elde
edilen veriler aynı patojenler üzerinde standart antibiyotiklerin etkileri ile
kıyaslandığında çirişin etanol ekstraktına karşı; Escherichia coli’ nin
duyarlı, Staphylococcus aureus
ve Shigella flexneri’nin orta duyarlı olduğu belirlenmiştir. Buna
karşın; Salmonella Typhi, Listeria
monocytogenes, Enterococcus feacalis, Salmonella Typhimirium
ve Enterobacter aerogenes’in ise, dirençli olduğu tespit edilmiştir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Nisan 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Sayı: 18 |