Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of Some Physical Properties of Hemp Seeds Harvested in Different Years

Yıl 2021, Sayı: 27, 17 - 21, 30.11.2021
https://doi.org/10.31590/ejosat.902273

Öz

The hemp (Cannabis sativa) for industrial purposes produced in the world of also in Turkey, are considered by many sectors. This study was carried out in 2021 in the laboratories of Ege University and Bingol University. Some physical properties (shape-size, surface area, average arithmetic diameter-geometric diameter, sphericity, thousand grain weight) of cannabis seeds were determined which belonging to the Narlı population harvested in different years. According to the results, this population has adapted to the climate, environment and soil characteristics of the Aegean Region; It was determined that the data obtained from the second year were higher compared to the first year. These results are intended to provide a substructure for future improvement and mechanization studies.

Kaynakça

  • Alayunt, F.N. (2000). Biyolojik Malzeme Bilgisi, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü Ders Kitabı, Ege Üniv. Ziraat Fak. Yayınları No: 541.
  • Anderson, L.C. (1980). Leaf variation among Cannabis species from a controlled garden. Botanical Museum Leaflets. Harward University. 28(1):61-69.
  • Antonisamy, P., Duraipandiyan, V., Ignacimuthu, S. & Kim, J.H. (2015). Anti-diarrhoeal activity of friedelin isolated from Azima tetracantha lam. İn wistar rats. South Indian Journal of Biological Sciences. 1(1):34-37.
  • Aswar, U.M., Ehaskaran, S., Mohan, V. & Bodhankar, S.L. (2010). Estrogenic activity of friedelim rich fraction (IND-HE) separated from Cissus quadrangularis and its effect on female sexual function. Pharmacognosy Research. 2(3):138.
  • Aydemir, T. (2017). Farklı tarımsal artıkların kullanılarak hazırlanan karşım peletlerinde kenevir sapı kullanımının pelet kalite özellikleri üzerine etkisi. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Biyosistem Mühendisliği ABD, Yüksek Lisans Tezi, Tekirdağ.
  • Aytaç, S., Ayan, A.K. & Arslanoğlu, Ş.F. (2017). Keten-Kendir-Isırgan. Endüstriyel Tip Kenevir Yetiştiriciliği Karadeniz Lif Bitkileri Çalıştayı (5-6 Mayıs). S.27-35, Samsun.
  • Başer, U. & Bozoğlu, M. (2020). Türkiye’nin kenevir politikası ve piyasasına bir bakış. TEAD. 6(2):127-135.
  • Dumanoğlu, Z. & Çakmak, B. (2019). Tohum Uygulamalarının Soğan (Allium cepa L.) Tohumunun Bazı Fiziksel ve Mekanik Özelliklerine Etkisi, Bursa Uludağ Üniv. Ziraat Fakültesi Dergisi, 33(1), ISSN: 1301-3165.
  • Dumanoğlu, Z. & Geren, H. (2020). An Investigation on Determination of Seed Characteristics of Some Gluten-Free Crops (Amarantus mantegazzianus, Chenopodium quinoa Willd., Eragrostis tef [Zucc] Trotter, Salvia hispanica L.). Turkısh Journal of Agriculture-Food Science and Technology. 8(8), 1650-1655.
  • Dumanoğlu, Z., & Mokhtarzadeh, S. (2020). Türkiye’de Kültürü Yapılan Salvia Türlerine (Salvia hispanica L., Salvia tomentosa Mill. ve Salvia verticillata L.) Ait Tohumların Bazı Fiziksel Özellikleri, Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 7(3): 596–602.
  • Dumanoğlu, Z., Çaçan, E. & Kökten K. (2021). Korunga (Onobrychis viciifolia Scop.) genotiplerine ait tohumların fiziksel özelliklerinin belirlenmesi. Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences. 6(1):18-24.
  • Er, C. & Yıldız, M. (2014). Keyf Bitkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları. Yayın No: 1616, Ankara.
  • FAO (2019). Food and Agriculture Organizastion of HempCultivation and Production Statistical Data. (FAOSTAT).(www.fao.org/faostat/ )
  • Garia-Tejero, I.F., Durán Zuazo V.H., Pėrez-Álvarez, R., Herández, A., Casano S., Morón, M. & Muriel, J.L. (2014). Impact of plant density and irrigation on yield of hemp (Cannabis sativa L.) in a Mediterranean semi-arid environment. Journal of Agriculture Science Technology. 16:887-895.
  • Gizlenci, Ş., Acar, M., Yiğer, Ç. & Aytaç, S. (2019). Kenevir tarımı. TC. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Samsun.
  • Göre, M & Kurt, O. (2021). Bitkisel üretimde yeni bir trend: Kenevir. International Journal of Life Sciences and Biotechnology. 4(1):138-157.
  • Gönen, S. (2009). Cannabis sativa L. bitkisinin morfolojisi ve anatomisi üzerine bir araştırma. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji ABD. Yüksek Lisans Tezi, İzmir.
  • Gün, M. (2019). Türkiye kenevir (Cannabis sativa L.) genotiplerinin morfolojik karakterizasyonu. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri ABD. Yüksek Lisans Tezi, Samsun.
  • İbiş, D.S. (2020). Samsun ili kenevir işletmelerinde mekanizasyon kullanım durumu ve kenevir tarımı swot analizi, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları ve Teknolojileri ABD, Yüksek Lisans tezi, Samsun.
  • International Rules for Seed Testing (ISTA). (2007). International Rules for Seed Testing Book.
  • İncekara, F. (1979). Endüstri Bitkileri ve Islahı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın No: 65, İzmir.
  • Kara, M. (2012). Biyolojik Ürünlerin Fiziksel Özellikleri, Atatürk Üniv. Ziraat Fakültesi Yayınları No: 242.
  • Mathieu, J.P. (1980). Chanvre. Techniques Agricoles. 5:1-10.
  • Mohsenin, N.N. (1970). Physical Properties of Plant and Animal Materials. Gordon and Breach Science Publishers.
  • Oomah, B.D., Busson, M., Godfrey, D.V. & Drover, J.C.G. (2002). Characteristics of hemp (Cannabis satica L.) seed oil. Food Chem. 76:33-43.
  • Pounds, N.J.G. (2010). An Historical Geography of Europe. Cambridge University Press.
  • TÜİK. (2020). Türkiye İstatistik Kurumu, Bitkisel Üretim İstatistikleri. (https://biruni.tuik.gov.tr/medas/)
  • Schultes, R.E., Klein, W.M., Plowman, T. & Lockwood, T.E. (1974). Cannabis: An example of taxonomic neglect. Botanical Museum Leaflets. Harward University. 23(9):337-367.
  • Vavilov, N.I. (2009). Orijin and Geograph of Cultvated Plants. Cambridge University Press. P:22-135.
  • Yağcıoğlu, A. (2015). Ürün İşleme, Ege Üniversitesi Yayınları Ziraat Fakültesi Yayın No: 517, Genişletilmiş 2. Baskı.
  • Yaman, C. (2020). Cannabis sativa L. (Kenevir)’de in vitro mikro çoğaltım. Sürdürülebilir Mühendislik Uygulamaları ve Teknolojik Gelişmeler Dergisi. 3(3):54-62.
  • Yıldırım, S. & Koca Çalışkan U. (2020). Kenevir ve Sağlık Alanında Kullanımı. Ankara Ecz. Fak.Derg. 44(1):112-136.

Farklı Yıllarda Hasat Edilen Kenevir Tohumlarının Bazı Fiziksel Özelliklerinin Belirlenmesi

Yıl 2021, Sayı: 27, 17 - 21, 30.11.2021
https://doi.org/10.31590/ejosat.902273

Öz

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de endüstriyel amaçlarla üretilen kenevir (Cannabis sativa L.) bitkisi, pek çok sektör tarafından değerlendirilmektedir. Bu çalışma, 2021 yılında Ege Üniversitesi ve Bingöl Üniversitesi laboratuvarlarında gerçekleştirilmiştir. Farklı yıllarda hasat edilen Narlı popülasyonuna ait kenevir tohumlarının bazı fiziksel özellikleri (şekil-boyut, yüzey alan, ortalama aritmetik çap-geometrik çap, küresellik, bin dane ağırlığı) belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, bu popülasyonun Ege Bölgesi iklim, çevre ve toprak özelliklerine uyum sağladığı; ilk yıla göre ikinci yıldan elde edilen verilerin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Belirlenen bu sonuçların ileride yapılacak olan ıslah ve mekanizasyon çalışmalarına alt yapı sağlaması amaçlanmıştır.

Kaynakça

  • Alayunt, F.N. (2000). Biyolojik Malzeme Bilgisi, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü Ders Kitabı, Ege Üniv. Ziraat Fak. Yayınları No: 541.
  • Anderson, L.C. (1980). Leaf variation among Cannabis species from a controlled garden. Botanical Museum Leaflets. Harward University. 28(1):61-69.
  • Antonisamy, P., Duraipandiyan, V., Ignacimuthu, S. & Kim, J.H. (2015). Anti-diarrhoeal activity of friedelin isolated from Azima tetracantha lam. İn wistar rats. South Indian Journal of Biological Sciences. 1(1):34-37.
  • Aswar, U.M., Ehaskaran, S., Mohan, V. & Bodhankar, S.L. (2010). Estrogenic activity of friedelim rich fraction (IND-HE) separated from Cissus quadrangularis and its effect on female sexual function. Pharmacognosy Research. 2(3):138.
  • Aydemir, T. (2017). Farklı tarımsal artıkların kullanılarak hazırlanan karşım peletlerinde kenevir sapı kullanımının pelet kalite özellikleri üzerine etkisi. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Biyosistem Mühendisliği ABD, Yüksek Lisans Tezi, Tekirdağ.
  • Aytaç, S., Ayan, A.K. & Arslanoğlu, Ş.F. (2017). Keten-Kendir-Isırgan. Endüstriyel Tip Kenevir Yetiştiriciliği Karadeniz Lif Bitkileri Çalıştayı (5-6 Mayıs). S.27-35, Samsun.
  • Başer, U. & Bozoğlu, M. (2020). Türkiye’nin kenevir politikası ve piyasasına bir bakış. TEAD. 6(2):127-135.
  • Dumanoğlu, Z. & Çakmak, B. (2019). Tohum Uygulamalarının Soğan (Allium cepa L.) Tohumunun Bazı Fiziksel ve Mekanik Özelliklerine Etkisi, Bursa Uludağ Üniv. Ziraat Fakültesi Dergisi, 33(1), ISSN: 1301-3165.
  • Dumanoğlu, Z. & Geren, H. (2020). An Investigation on Determination of Seed Characteristics of Some Gluten-Free Crops (Amarantus mantegazzianus, Chenopodium quinoa Willd., Eragrostis tef [Zucc] Trotter, Salvia hispanica L.). Turkısh Journal of Agriculture-Food Science and Technology. 8(8), 1650-1655.
  • Dumanoğlu, Z., & Mokhtarzadeh, S. (2020). Türkiye’de Kültürü Yapılan Salvia Türlerine (Salvia hispanica L., Salvia tomentosa Mill. ve Salvia verticillata L.) Ait Tohumların Bazı Fiziksel Özellikleri, Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 7(3): 596–602.
  • Dumanoğlu, Z., Çaçan, E. & Kökten K. (2021). Korunga (Onobrychis viciifolia Scop.) genotiplerine ait tohumların fiziksel özelliklerinin belirlenmesi. Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences. 6(1):18-24.
  • Er, C. & Yıldız, M. (2014). Keyf Bitkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları. Yayın No: 1616, Ankara.
  • FAO (2019). Food and Agriculture Organizastion of HempCultivation and Production Statistical Data. (FAOSTAT).(www.fao.org/faostat/ )
  • Garia-Tejero, I.F., Durán Zuazo V.H., Pėrez-Álvarez, R., Herández, A., Casano S., Morón, M. & Muriel, J.L. (2014). Impact of plant density and irrigation on yield of hemp (Cannabis sativa L.) in a Mediterranean semi-arid environment. Journal of Agriculture Science Technology. 16:887-895.
  • Gizlenci, Ş., Acar, M., Yiğer, Ç. & Aytaç, S. (2019). Kenevir tarımı. TC. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Samsun.
  • Göre, M & Kurt, O. (2021). Bitkisel üretimde yeni bir trend: Kenevir. International Journal of Life Sciences and Biotechnology. 4(1):138-157.
  • Gönen, S. (2009). Cannabis sativa L. bitkisinin morfolojisi ve anatomisi üzerine bir araştırma. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji ABD. Yüksek Lisans Tezi, İzmir.
  • Gün, M. (2019). Türkiye kenevir (Cannabis sativa L.) genotiplerinin morfolojik karakterizasyonu. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri ABD. Yüksek Lisans Tezi, Samsun.
  • İbiş, D.S. (2020). Samsun ili kenevir işletmelerinde mekanizasyon kullanım durumu ve kenevir tarımı swot analizi, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları ve Teknolojileri ABD, Yüksek Lisans tezi, Samsun.
  • International Rules for Seed Testing (ISTA). (2007). International Rules for Seed Testing Book.
  • İncekara, F. (1979). Endüstri Bitkileri ve Islahı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın No: 65, İzmir.
  • Kara, M. (2012). Biyolojik Ürünlerin Fiziksel Özellikleri, Atatürk Üniv. Ziraat Fakültesi Yayınları No: 242.
  • Mathieu, J.P. (1980). Chanvre. Techniques Agricoles. 5:1-10.
  • Mohsenin, N.N. (1970). Physical Properties of Plant and Animal Materials. Gordon and Breach Science Publishers.
  • Oomah, B.D., Busson, M., Godfrey, D.V. & Drover, J.C.G. (2002). Characteristics of hemp (Cannabis satica L.) seed oil. Food Chem. 76:33-43.
  • Pounds, N.J.G. (2010). An Historical Geography of Europe. Cambridge University Press.
  • TÜİK. (2020). Türkiye İstatistik Kurumu, Bitkisel Üretim İstatistikleri. (https://biruni.tuik.gov.tr/medas/)
  • Schultes, R.E., Klein, W.M., Plowman, T. & Lockwood, T.E. (1974). Cannabis: An example of taxonomic neglect. Botanical Museum Leaflets. Harward University. 23(9):337-367.
  • Vavilov, N.I. (2009). Orijin and Geograph of Cultvated Plants. Cambridge University Press. P:22-135.
  • Yağcıoğlu, A. (2015). Ürün İşleme, Ege Üniversitesi Yayınları Ziraat Fakültesi Yayın No: 517, Genişletilmiş 2. Baskı.
  • Yaman, C. (2020). Cannabis sativa L. (Kenevir)’de in vitro mikro çoğaltım. Sürdürülebilir Mühendislik Uygulamaları ve Teknolojik Gelişmeler Dergisi. 3(3):54-62.
  • Yıldırım, S. & Koca Çalışkan U. (2020). Kenevir ve Sağlık Alanında Kullanımı. Ankara Ecz. Fak.Derg. 44(1):112-136.
Toplam 32 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Zeynep Dumanoğlu 0000-0002-7889-9015

Doç. Dr. Sıdıka Ekren 0000-0002-6812-9586

Gülsüm Öztürk 0000-0002-8701-790X

Adem Gökçöl 0000-0002-3866-5898

Emre İlker 0000-0002-4870-3907

Hakan Geren 0000-0003-0426-1120

Erken Görünüm Tarihi 29 Temmuz 2021
Yayımlanma Tarihi 30 Kasım 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Sayı: 27

Kaynak Göster

APA Dumanoğlu, Z., Ekren, D. D. S., Öztürk, G., Gökçöl, A., vd. (2021). Farklı Yıllarda Hasat Edilen Kenevir Tohumlarının Bazı Fiziksel Özelliklerinin Belirlenmesi. Avrupa Bilim Ve Teknoloji Dergisi(27), 17-21. https://doi.org/10.31590/ejosat.902273