Derleme
PDF EndNote BibTex Kaynak Göster

Gıdayla İlişkili COVID-19 Riskiyle Mücadelede Etkili Gıda Güvenliği Uygulamaları, Gıda İşletmelerinin ve Gıda Çalışanlarının Rolü

Yıl 2021, Cilt , Sayı 27, 103 - 114, 30.11.2021
https://doi.org/10.31590/ejosat.946158

Öz

COVID-19 pandemisinin başlangıcında birçok yetkili otorite tarafından SARS-CoV-2’nin gıdalar ve gıda ambalajlarıyla bulaştığına dair kanıt olmadığı bildirilmesine rağmen, gıda ve/veya gıdayla temasta olan madde ve malzemelerin enfeksiyonun yayılmasında herhangi bir etkiye sahip olup olmadığı konusundaki endişeler halen sürmektedir. Zaman zaman yapılan çeşitli açıklamalarda virüsün pazarlarda satılan canlı hayvanlar, donmuş ürünler (kırmızı et, tavuk, su ürünleri vb.) tarafından yayılmış olabileceği, gıda ambalajlarında ve işleme yüzeylerinde belirli bir süre canlı kalabileceği belirtilince, COVID-19 pandemisine özel gıda güvenliği uygulamaları ve önlemleri belirli aralıklarla güncellenmiştir. Bu makalede SARS-CoV-2’nin insanlara bulaşmasına sebep olabilecek gıdayla ilişkili faktörler, pandemiyle mücadelede COVID-19’a özgü hijyen ve sanitasyon önlemleri, etkili gıda güvenliği uygulamaları ve pandemi sürecinde söz konusu konularda gıda işletmelerinin ve gıda çalışanlarının rolü ile ilgili güncel bilimsel çalışmalardan bahsedilmeye çalışılmıştır.

Kaynakça

  • Aboubakr, H.A., Sharafeldin, T.A., Goyal, S.M. (2020). Stability of SARS-CoV-2 and other coronaviruses in the environment and on common touch surfaces and the influence of climatic conditions: a review. Transboundary and Emerging Diseases, 68(2), 296-312.

EFFECTIVE FOOD SAFETY PRACTICES, THE ROLE OF FOOD BUSINESSES AND FOOD WORKERS IN COMBATING FOOD-RELATED COVID-19 RISK

Yıl 2021, Cilt , Sayı 27, 103 - 114, 30.11.2021
https://doi.org/10.31590/ejosat.946158

Öz

Despite the fact that at the onset of the COVID-19 pandemic, many authorities reported that there was no evidence of SARS-CoV-2 being transmitted through foods and food packaging, concerns still remain as to whether food and/or food contact substances and materials have any effect on the spread of the infection. Food safety practices and precautions specific to the COVID-19 pandemic were updated certain intervals, when it was stated in various statements made from time to time that the virus may be spread by live animals sold in markets, frozen products (red meat, chicken, seafood, etc.), could remain alive on food packaging and processing surfaces for a certain period of time. In this article have been mentioned from current scientific studies on food-related factors that may cause SARS-CoV-2 to be transmitted to humans, COVID-19-specific hygiene and sanitation measures in combating the pandemic, effective food safety practices, and the role of food businesses and food workers in the aforementioned issues and in the pandemic process.

Kaynakça

  • Aboubakr, H.A., Sharafeldin, T.A., Goyal, S.M. (2020). Stability of SARS-CoV-2 and other coronaviruses in the environment and on common touch surfaces and the influence of climatic conditions: a review. Transboundary and Emerging Diseases, 68(2), 296-312.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Seda OĞUR> (Sorumlu Yazar)
BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ
0000-0002-2041-0790
Türkiye

Erken Görünüm Tarihi 29 Temmuz 2021
Yayımlanma Tarihi 30 Kasım 2021
Yayınlandığı Sayı Yıl 2021, Cilt , Sayı 27

Kaynak Göster

Bibtex @derleme { ejosat946158, journal = {Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi}, eissn = {2148-2683}, address = {}, publisher = {Osman SAĞDIÇ}, year = {2021}, number = {27}, pages = {103 - 114}, doi = {10.31590/ejosat.946158}, title = {Gıdayla İlişkili COVID-19 Riskiyle Mücadelede Etkili Gıda Güvenliği Uygulamaları, Gıda İşletmelerinin ve Gıda Çalışanlarının Rolü}, key = {cite}, author = {Oğur, Seda} }
APA Oğur, S. (2021). Gıdayla İlişkili COVID-19 Riskiyle Mücadelede Etkili Gıda Güvenliği Uygulamaları, Gıda İşletmelerinin ve Gıda Çalışanlarının Rolü . Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi , (27) , 103-114 . DOI: 10.31590/ejosat.946158
MLA Oğur, S. "Gıdayla İlişkili COVID-19 Riskiyle Mücadelede Etkili Gıda Güvenliği Uygulamaları, Gıda İşletmelerinin ve Gıda Çalışanlarının Rolü" . Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi (2021 ): 103-114 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/ejosat/issue/64232/946158>
Chicago Oğur, S. "Gıdayla İlişkili COVID-19 Riskiyle Mücadelede Etkili Gıda Güvenliği Uygulamaları, Gıda İşletmelerinin ve Gıda Çalışanlarının Rolü". Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi (2021 ): 103-114
RIS TY - JOUR T1 - Gıdayla İlişkili COVID-19 Riskiyle Mücadelede Etkili Gıda Güvenliği Uygulamaları, Gıda İşletmelerinin ve Gıda Çalışanlarının Rolü AU - Seda Oğur Y1 - 2021 PY - 2021 N1 - doi: 10.31590/ejosat.946158 DO - 10.31590/ejosat.946158 T2 - Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 103 EP - 114 VL - IS - 27 SN - -2148-2683 M3 - doi: 10.31590/ejosat.946158 UR - https://doi.org/10.31590/ejosat.946158 Y2 - 2021 ER -
EndNote %0 Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi Gıdayla İlişkili COVID-19 Riskiyle Mücadelede Etkili Gıda Güvenliği Uygulamaları, Gıda İşletmelerinin ve Gıda Çalışanlarının Rolü %A Seda Oğur %T Gıdayla İlişkili COVID-19 Riskiyle Mücadelede Etkili Gıda Güvenliği Uygulamaları, Gıda İşletmelerinin ve Gıda Çalışanlarının Rolü %D 2021 %J Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi %P -2148-2683 %V %N 27 %R doi: 10.31590/ejosat.946158 %U 10.31590/ejosat.946158
ISNAD Oğur, Seda . "Gıdayla İlişkili COVID-19 Riskiyle Mücadelede Etkili Gıda Güvenliği Uygulamaları, Gıda İşletmelerinin ve Gıda Çalışanlarının Rolü". Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi / 27 (Kasım 2021): 103-114 . https://doi.org/10.31590/ejosat.946158
AMA Oğur S. Gıdayla İlişkili COVID-19 Riskiyle Mücadelede Etkili Gıda Güvenliği Uygulamaları, Gıda İşletmelerinin ve Gıda Çalışanlarının Rolü. EJOSAT. 2021; (27): 103-114.
Vancouver Oğur S. Gıdayla İlişkili COVID-19 Riskiyle Mücadelede Etkili Gıda Güvenliği Uygulamaları, Gıda İşletmelerinin ve Gıda Çalışanlarının Rolü. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi. 2021; (27): 103-114.
IEEE S. Oğur , "Gıdayla İlişkili COVID-19 Riskiyle Mücadelede Etkili Gıda Güvenliği Uygulamaları, Gıda İşletmelerinin ve Gıda Çalışanlarının Rolü", Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, sayı. 27, ss. 103-114, Kas. 2021, doi:10.31590/ejosat.946158