Güncel Sayı

Cilt: 6 Sayı: 2, 31.08.2024

Yıl: 2024

Ekonomi, İşletme ve Maliye Araştırmaları Dergisi, bilimsel ve süreli online hakemli bir dergidir. Dergimiz, ekonomi, işletme ve yönetim alanındaki problemleri çözmede bir yayın aracı olarak hizmet vermektedir. Dergide yayınlanan çalışmaların bu alanlara önemli katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Dergimizde işletme, iktisat, finans, kamu maliyesi, çalışma ekonomisi ve sosyal politika, Türkiye ekonomisi, yönetim ve organizasyon, siyaset, yerel yönetimler, sayısal yöntemler ve ekonometri alanlarında yapılan çalışmalar kabul edilmektedir.

Lütfen yazınızı yazarken aşağıdaki yazım kurallarına dikkat edin. Kurallara uymayan makaleler hakem sürecine dahil edilmeden düzeltilmesi için geri gönderilecektir. Özellikle, tablo ve şekiller kaymayacak şekilde gruplandırılmalıdır. Ayrıca, tablolar ve şekiller sayfa boyutlarının ötesine geçmemelidir.

- Sayfa sayısı ( kaynakça dahil) asla 30'u geçmemelidir.

- Metnin boyutu 12 puntodur.

- Sayfa boyutu A4 olacaktır.

- Formüller ve şekiller örneklerde olduğu gibi gruplandırılmalıdır.

-Kaynak gösteriminde APA formatı kullanılmaktadır. Metin için kaynak gösteriminde (Yazar, 2022) olabileceği gibi, (Yazar, 2022:374) şeklinde sayfa numarası da eklenebilir. 



Örnek şablon için linke tıklayın:

                        17344


Sayfa Düzeni ve Metin Yazı Boyutu

Metin Yazı Biçimi: Times New Roman

Yazı Boyutu: 12 punto

 Tablo ve Şekiller: 10 punto

Sayfa Yapısı

Alt 2.5 cm; Üst: 2,5 cm

Sol: 2 cm; Sağ: 2 cm

Cilt Payı: 0; Cilt Payı Yeri: Sol

Sayfa Aşımı: 25 üzeri 

Sayfa Boyutu

                       


                        A4

Paragraf Yapısı

Hizalama: Ana başlık orta, tablo ve şekiller orta

Diğer paragraflar "iki yana yasla"

Girinti: Yok

Paragraf Aralığı: Tek

Önce: 6 nk

Sonra: 6 nk


"Ekonomi, İşletme ve Maliye Araştırmaları Dergisi", bilginin bilimsel yöntemle tarafsız bir şekilde üretilmesi, geliştirilmesi ve paylaşılması prensibine dayanarak, akademik ve etik standartlara uygun bir yayıncılık yapmayı taahhüt eder. Ekonomi, İşletme ve Maliye Araştırmaları Dergisi, COPE (Yayın Etiği Komitesi) tarafından hazırlanarak yürürlüğe sokulan (Code of Conduct) ve Uygulama Rehberi’ni (Best Practice Guidelines) rehberini temel alır. Editörler için Cope Rehberi’nin (Cope Guidance for Editors) takip edilmesi Editörlerin görevidir. Hakemler için ise Etik Rehberi (COPE Ethical Guidelines for Peer Reviewers) dergi hakemleri tarafından takip edilmektedir. Dergimizin bir sayısında maksimum 20 makale yayınlanır.
Dergi, aşağıda belirtilen etik ilkeleri ve yayın politikasını benimsemektedir:

1. Yazarın Sorumlulukları
• Yayımlanmaya gönderilen çalışmaların akademik ve bilimsel niteliklere uygun olması yazarın sorumluluğundadır.
• Yazarlar, derginin yazım kurallarını dikkate alarak makaleyi düzenlemekle sorumludurlar.
• Yazarlar, makalede sunulan tüm verilerin orijinal olduğunu beyan etmelidir.
• Atıflar ve kaynakça eksiksiz bir şekilde yapılmalıdır.
• İntihal taraması dergi tarafından yapılmasına rağmen, intihalin sorumluluğu tamamen yazarlara aittir ve sonuçları yazar(lar)a yöneliktir.
• Bir çalışma aynı anda başka bir dergiye veya dergilere gönderilmemelidir. Makalede ismi yer alacak olan tüm yazarların araştırmaya katkıda bulunduğundan emin olunmalıdır. Akademik katkısı olmayan kişilerin ilave yazar olarak gösterilmesi veya katkı sırası gözetilmeksizin, unvan, yaş ve cinsiyet gibi bilimdışı ölçütlerle yazar sıralaması yapılması bilimsel etiğe aykırıdır.
• Yazarlar, derginin etik kurallarını, yayın ilkelerini ve yazım kurallarını okuyup kabul ettiklerini varsayılır. Ayrıca, Yükseköğretim Kurulu'nun belirlediği "Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi"ni dikkate almalıdır.
• Makalede etik kurul izni ve/veya yasal/özel izin gerekiyorsa, bu izinlerin alındığı kurumun adı, tarih ve karar/sayı numarası açık bir şekilde belirtilmelidir.
• Yazarlar, araştırmalarının yürütülmesi sürecinde etik kurallara tam olarak uyum sağlamalıdır. Bu, insanlar veya hayvanlar üzerinde yapılan deneylerin etik kurullarca onaylanması, gizlilik ve mahremiyetin korunması, veri toplama yöntemlerinin doğruluğu ve güvenirliği gibi konuları içerir. Yazarlar, araştırmalarında dürüstlük, tarafsızlık ve sorumluluk prensiplerini benimsemelidir.
• Yazarlar, başkalarının çalışmalarını, fikirlerini, verilerini veya metinlerini izinsiz olarak kullanmaktan kaçınmalıdır. İntihal, başkalarının eserlerini kopyalamak, alıntı yapmak veya özetlemek, alıntılanan metni uygun şekilde atıf yapmamak gibi durumları içerir. Yazarlar, sahte veri sunmaktan veya verileri manipüle etmekten kaçınmalıdır.
• Yazarlar, kullandıkları kaynaklara doğru ve eksiksiz bir şekilde atıf yapmalıdır. Başka çalışmalardan alıntı yaparken, yazarların kaynakları doğru bir şekilde belirtmeleri önemlidir. Atıflar, kullanılan literatüre saygı göstermek, çalışmanın geçerliliğini desteklemek ve okuyucuların ilgili kaynaklara erişimini sağlamak amacıyla kullanılır.
• Yazarlar, makalelerini dergiye göndermeden önce titizlikle hazırlamalıdır. Makaleler, açık ve anlaşılır bir şekilde yazılmalı, mantıklı bir yapıya sahip olmalı ve bilimsel yazım kurallarına uygun olmalıdır. Verilerin doğru bir şekilde sunulması, tablo ve grafiklerin uygun kullanımı, sonuçların açık bir şekilde ifade edilmesi gibi unsurlar dikkate alınmalıdır.
• Yazarlar, araştırmalarıyla ilgili herhangi bir çıkar çatışmasını açıkça belirtmelidir. Finansal destek, endüstri ilişkileri veya diğer çıkarlar, çalışmanın sonuçlarına etki edebilecek potansiyel çıkar çatışmalarına örnek olarak verilebilir. Bu bilgi, okuyucuların çalışmanın tarafsızlığını ve güvenilirliğini değerlendirmelerine yardımcı olur.
Yazarlar, yukarıda belirtilen sorumlulukları yerine getirerek akademik dürüstlüğü ve araştırma etiğini desteklerler. Ayrıca, derginin yayın politikalarını ve yönergelerini dikkatlice takip etmeleri de önemlidir.


2. Hakemin Sorumlulukları
Hakemler, dergide yayımlanacak makalelerin akademik kalitesinin belirleyicisi olarak önemli bir rol üstlenirler ve akademik kaliteyi artırmak için sorumluluk taşırlar.
• Hakemler, yalnızca uzman oldukları konularda makale değerlendirmesi yapmalıdır.
• Makale inceleme süreci sonrasında incelenen makaleye dair bilgiler başkalarıyla paylaşılmamalıdır.
• Hakemler, sadece makalede sunulan içeriğin doğruluğunu ve akademik ölçütlere uygunluğunu değerlendirmelidir. Hakemlerin düşünceleriyle makalede sunulan düşünceler farklılık gösterse bile bu değerlendirmeyi etkilememelidir.
• Hakem raporları objektif ve ölçülü olmalıdır. Hakaret içeren, küçümseyici veya itham edici ifadelerden kaçınılmalıdır.
• Hakemler, olumsuz sonuçlara sahip değerlendirmelerde sonucun dayandığı eksik veya kusurlu noktaları açık bir şekilde belirtmelidir.
• Hakemler, makaleleri değerlendirme sürecinde kendilerine verilen süre içinde değerlendirmelidir. Değerlendirme yapmayacaklarsa makul bir süre içinde dergiye bildirmelidirler.
• Bir çalışmaya önce iki hakem ataması yapılır, hakemlerden biri “kabul-majör-minör düzeltmelerden” herhangi birini, diğeri de ret kararı verirse o zaman üçüncü bir hakem atanır. Üçüncü hakem ret kararı verirse makale reddedilir. Üçüncü hakem kabul-minör-majör kararlardan birini verirse makale süreci devam eder.


3. Editöryal Sorumluluklar
Editörler, dergiye gönderilen makaleleri tarafsız bir şekilde değerlendirir. Makalelerin derginin yayın politikaları ve alanına uygunluğunu değerlendirir, gerekli düzenlemelerin yapılmasını sağlar ve makalelerin hakem değerlendirmesine yönlendirilmesini sağlar.
• Editörler, hakemlerden gelen değerlendirmeleri değerlendirerek makalelerin kabul, düzeltmeler yapılması veya reddedilmesi kararını verir. Editörler, makale kabul veya reddetme yetkisine sahip olup akademik kaygı ve ölçütleri önceliklendirmelidir.
• Editörler, derginin kalite standartlarını korumak ve yükseltmek için çaba sarf eder. Makalelerin bilimsel doğruluk, yöntemolojik uygunluk ve dil kullanımı gibi yönlerini değerlendirir.
• Editörler, makalelerin anlaşılır ve tutarlı bir şekilde yayınlanmasını sağlamak için gerektiğinde yazarlarla iletişim kurar ve düzeltmeler yapılmasını talep edebilir.
• Editörler, derginin etik ilkelerini benimser ve uygular. İntihal, veri sahteciliği veya başka etik dışı uygulamaların tespit edilmesi durumunda gerekli önlemleri alır. Aynı zamanda, yazarların ve hakemlerin gizlilik ve adil davranma ilkelerine uymasını sağlar.
• Editörler, derginin içeriğini yönetir ve dergi politikalarını belirler. Hangi konuların kabul edileceği, yayın sıklığı, özel sayılar ve dergiye gönderilen makalelerin uygunluğunu belirleme gibi konular editörlerin sorumluluğundadır. Ayrıca, derginin yazarlar, hakemler ve okuyucular arasında etkili bir iletişim kurmasını sağlar.
• Bir makaleyi kabul etmek veya reddetmek editörün sorumluluğundadır.
• Editörler, kabul veya reddetme kararlarından etkilenen yazarlarla çıkar çatışması veya ilişki içerisinde olmamalıdır.
• Hakemlerin ve yazarların kimliklerinin birbirinden gizli tutulması editörlerin sorumluluğundadır.
• Hakem seçiminde, yazarlarla daha önce ortak çalışma yapmış, çalışmanın ön okumasında yardımcı olmuş, aralarında sorun yaşanan, çalışmanın yayınlanmasından finansal fayda sağlayacak veya yazarla aynı kurumda/birimde çalışan kişilere hakemlik verilmemelidir.
• Hakemlerin "Düzeltmeler yapıldıktan sonra yayınlanabilir" seçeneğini işaretlemesi durumunda, düzeltmelerin takip edilmesi editörlerin sorumluluğundadır. Düzeltmelerin yapılmadığı anlaşıldığında editörler makaleyi reddetme yetkisine sahiptir.
• Editörler, objektiflik, adil davranış, açıklık ve şeffaflık ilkelerine uygun olarak hareket etmeli ve derginin amaçlarına ve yayın politikalarına bağlı kalmalıdır.

Yukarıdaki ilkeler ve yayın politikası Ekonomi, İşletme ve Maliye Araştırmaları Dergisi'nin etik ilkelere ve yayıncılık standartlarına uyumlu bir şekilde yayın yapmasını sağlamaktadır. Bu politikalar ve ilkeler, çalışmalara katkıda bulunan yazarların, hakemlerin ve editörlerin etik sorumluluklarını belirlemekte ve araştırma sürecinin doğruluk, şeffaflık ve güvenilirlik temelinde yürütülmesini hedeflemektedir.

EKİMAD, bilimsel araştırmaların insanlığa ücretsiz sunulmasını, bilginin küresel paylaşımını arttıracağı ilkesini benimsediğinden, açık erişim sağlamaktadır. Bu çerçevede dergimizde makale, derleme, kitap değerlendirmesi vb. yayın gönderimi için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.