Araştırma Makalesi

Kurumlar ve Beşeri Sermayenin Ekonomik Büyüme Üzerindeki Etkisi: Türkiye Örneği

Sayı: 30 28 Ağustos 2019
PDF İndir
EN TR

Kurumlar ve Beşeri Sermayenin Ekonomik Büyüme Üzerindeki Etkisi: Türkiye Örneği

Öz

Gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun bütün ülkelerin gerçekleştirmek istediği temel amaçlardan biri olan ekonomik büyümenin kaynakları doğrudan ve dolaylı kaynaklar olarak ikiye ayrılmaktadır. Emek, fiziki sermaye ve doğal kaynaklar gibi doğrudan kaynaklar yanında beşeri sermaye ve kurumlar gibi dolaylı kaynakların da büyüme üzerinde etkili olduğu ifade edilmektedir. Bu çalışmada, beşeri sermaye ve kurumların birlikte ekonomik büyüme üzerinde nasıl bir etkiye sahip olduğu Türkiye örneğinde ampirik olarak incelenmiştir. Bu amaçla 1960-2014 dönemi verileri kullanılarak ARDL sınır testi yapılmıştır. Beşeri sermayenin göstergesi olarak okullaşma oranı, kurumların göstergesi olarak da politik özgürlükler endeksinin kullanıldığı çalışmada, iki değişkenin birlikte büyüme üzerinde pozitif bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Başka bir ifadeyle, Türkiye’de politik özgürlüklerin iyi olduğu dönemlerde beşeri sermayenin ekonomik büyümeyi olumlu etkilediği söylenebilir. Bu bağlamda, Türkiye’de beşeri sermaye ve kurumların niteliğinin artırılmasına yönelik politikalar belirlenmeli ve planlı bir şekilde uygulamaya geçirilmelidir. 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Acemoglu, D., Johnson, S., & Robinson, J. A. (2001). The colonial origins of comparative development: An empirical ınvestigation. American Economic Review, 91(5), 1369–1401.
  2. Acemoğlu, D., & Robinson, J. (2008). The Role of Institutions in Growth and Development. World Bank Working Paper No.10.
  3. Arslan, Ü. (2011). Siyasi istikrarsızlık ve ekonomik performans: Türkiye örneği. Ege Akademik Bakış. 11(1), 73–80.
  4. Artan, S. ve Hayaloğlu, P. (2014). Kurumsal yapı ve iktisadi büyüme ilişkisi: Türkiye Örneği. Sosyoekonomi, 22(2), 347–366.
  5. Bakırtaş, D. ve Aysu, A. (2017). Kurumsal yaklaşım perspektifinden inovasyon ve yenilikçi kamu alımları. Sosyoekonomi, 25(31), 127–147.
  6. Barro, R. J. (1994). Democracy and growth., 98(5), NBER Working Paper, No.4909.
  7. Barro, R. J., & Lee, J. W. (1993). ınternational comparisons of educational attainment. NBER Working Paper No. 4349.
  8. Barro, R. J., & Lee, J. W. (2010). A new data set of educational attainment in the world, 1950-2010. NBER Working Papers, No.15902.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

28 Ağustos 2019

Gönderilme Tarihi

19 Temmuz 2019

Kabul Tarihi

29 Temmuz 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Sayı: 30

Kaynak Göster

APA
Kuzören, B., Çeştepe, H., & İçen, H. (2019). Kurumlar ve Beşeri Sermayenin Ekonomik Büyüme Üzerindeki Etkisi: Türkiye Örneği. EKOIST Journal of Econometrics and Statistics, 30, 65-81. https://izlik.org/JA58RS58ES
AMA
1.Kuzören B, Çeştepe H, İçen H. Kurumlar ve Beşeri Sermayenin Ekonomik Büyüme Üzerindeki Etkisi: Türkiye Örneği. EKOIST Journal of Econometrics and Statistics. 2019;(30):65-81. https://izlik.org/JA58RS58ES
Chicago
Kuzören, Burcu, Hamza Çeştepe, ve Hüseyin İçen. 2019. “Kurumlar ve Beşeri Sermayenin Ekonomik Büyüme Üzerindeki Etkisi: Türkiye Örneği”. EKOIST Journal of Econometrics and Statistics, sy 30: 65-81. https://izlik.org/JA58RS58ES.
EndNote
Kuzören B, Çeştepe H, İçen H (01 Ağustos 2019) Kurumlar ve Beşeri Sermayenin Ekonomik Büyüme Üzerindeki Etkisi: Türkiye Örneği. EKOIST Journal of Econometrics and Statistics 30 65–81.
IEEE
[1]B. Kuzören, H. Çeştepe, ve H. İçen, “Kurumlar ve Beşeri Sermayenin Ekonomik Büyüme Üzerindeki Etkisi: Türkiye Örneği”, EKOIST Journal of Econometrics and Statistics, sy 30, ss. 65–81, Ağu. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA58RS58ES
ISNAD
Kuzören, Burcu - Çeştepe, Hamza - İçen, Hüseyin. “Kurumlar ve Beşeri Sermayenin Ekonomik Büyüme Üzerindeki Etkisi: Türkiye Örneği”. EKOIST Journal of Econometrics and Statistics. 30 (01 Ağustos 2019): 65-81. https://izlik.org/JA58RS58ES.
JAMA
1.Kuzören B, Çeştepe H, İçen H. Kurumlar ve Beşeri Sermayenin Ekonomik Büyüme Üzerindeki Etkisi: Türkiye Örneği. EKOIST Journal of Econometrics and Statistics. 2019;:65–81.
MLA
Kuzören, Burcu, vd. “Kurumlar ve Beşeri Sermayenin Ekonomik Büyüme Üzerindeki Etkisi: Türkiye Örneği”. EKOIST Journal of Econometrics and Statistics, sy 30, Ağustos 2019, ss. 65-81, https://izlik.org/JA58RS58ES.
Vancouver
1.Burcu Kuzören, Hamza Çeştepe, Hüseyin İçen. Kurumlar ve Beşeri Sermayenin Ekonomik Büyüme Üzerindeki Etkisi: Türkiye Örneği. EKOIST Journal of Econometrics and Statistics [Internet]. 01 Ağustos 2019;(30):65-81. Erişim adresi: https://izlik.org/JA58RS58ES