Cilt: 11 Sayı: 22, 30.12.2021

Yıl: 2021

EMO Bilimsel Dergi’nin amacı; en az ulusal düzeyde bilimsel ve/veya teknolojik özgünlük içeren çalışmaları Türkçe yayımlayarak akademik çalışmaları sanayiye ve sanayide yapılan çalışmaları da akademik ortama taşımaktır. Bu hedef EMO Bilimsel Dergiyi alanımızda çıkarılan diğer hakemli dergilerden farklı kılan en önemli unsurdur.


Derginin Türkçe olarak yayınlanmasının Türkçe’nin “bilim ve teknoloji dili” olarak gelişmesine katkı sağlanması hedeflenmektedir.

Yılda iki sayı olarak yayımlanan Dergimizde "Elektronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği, Kontrol Mühendisliği ve Biyomedikal Mühendisliği" alanlarında makaleler yer almaktadır. 

Dergimizde;

Akademik ve/veya teknolojik bilimsel makale,

Kısa bilimsel makale

Editöre mektup (daha önce çıkmış yazılara ilişkin)

Temalı Derleme Makaleleri

Özel sayı makaleleri

türlerinde makaleler yayımlanmaktadır.

EMO Bilisel Dergi'ye gönderilen makaleler; IEEE makale yazım biçimi temel alınarak düzenlenmiş olan ve aşağıda yer alan Yazım Kurallarına uygun olarak hazırlanmalıdır.

 

Makale Yazım Kuralları:

Makale Sayfaları: A4 (210 mm x 297 mm) kağıt boyutunda hazırlanmalıdır.
Sayfa Kenar Boşlukları: İlk sayfa için;        üst = 3 cm,      alt = 3,7 cm, sol = 2 cm, sağ = 2 cm
                                          diğer sayfalar için; üst = 2,5 cm,   alt = 3,7 cm, sol = 2 cm, sağ = 2 cm olmalıdır.

Makale her biri 80 mm genişliğinde iki sütun halinde yazılmalıdır. Sütunlar arasında 10 mm aralık bırakılmalıdır.  Makale, Times New Roman yazı tipi ile tek satır aralıklı, iki yana dayalı hizalı olarak yazılmalıdır. Özel durumlarda diğer yazı karakterleri de kullanılabilir.  Önerilen karakter boyutu ve aynı zamanda kullanılabilecek en küçük boyut 9’dur. Makaleler en az 4, en çok 12 sayfa olmalıdır. En son PDF dosyasını oluştururken bütün yazı karakterlerinin eklenmesi unutulmamalıdır.

 

Makale Başlığı: Makalenin adı Türkçe ve İngilizce olarak 14 punto ile kalın, ortalı olarak yazılmalıdır. Önce Türkçe başlık yazılmalı bir satır altında İngilizce başlık yer almalıdır. Sadece ilk harfleri büyük yazılmalıdır.

Yazar Adları: Makale başlığında yazar adları, sadece ilk harfleri büyük, 12 punto ile italik olarak yazılmalıdır.  

Kurum Adları: Yazarların isimlerinin bir satır altına kurum adları bulundukları şehir ve ülke ile birlikte yazılmalıdır. Kurum adlarının altında, ilgili yazarların e-posta adresleri yer almalıdır.

Öz (Abstract): Türkçe öz ve İngilizce "abstract" başlıktan sonra dört satır boşluk bırakılarak yazılmalıdır. Öz ve "abstract" italik harflerle yazılmalı ve iki yana dayalı hizalanmalıdır. Öz ve "abstract"; en az 100, en çok 150 kelimeden oluşmalıdır. Türkçe öz ve İngilizce "abstract" birbirinin tam çevirisi olmalıdır.  Türkçe ve İngilizce özetler arasında 12 mm boşluk bırakılmalıdır.

Anahtar Kelimeler (Key Words): İndeksleme amacıyla kullanılmak üzere, makalenin içeriği hakkında fikir veren en az 3 en çok 6 anahtar yer almalıdır. Türkçe anahtar kelimeler, Türkçe özün sonunda; İngilizce "key words" ise İngilizce "abstract"ın sonunda bir satır altında yer almalıdır. Anahtar kelimeler ve "key words" 9 punto ile italik olarak yazılmalıdır.

Başlıklar: Bölüm başlıkları, numaralandırılmalı, yalnızca baş harfleri büyük harflerle yazılmalı ve sütuna ortalanmalıdır. Bölüm başlıkları kalın ve ortalanmış olmalı, başlıkta sadece ilk kelimenin baş harfi büyük, başlığın gerisi küçük harflerle yazılmalıdır. Alt başlıklar ana başlıklarla aynı formatta yalnız sola dayalı olarak yazılmalıdır. Alt başlıkların altındaki diğer başlıklar da alt başlıklarla aynı formatta yalnız italik harflerle kalınlaştırılmadan yazılmalıdır. Üç dereceden fazla başlık kullanılmamalıdır.


Paragraf Girintisi: Paragraf girintisi 0,5 cm olmalıdır. 

Madde Girintileri: Madde işareti ya da sayısından sonra metin girintisi konumu: 0,05 cm


Şekiller: Bütün şekiller sütuna (veya şekil iki sütunu da kaplıyorsa sayfaya) göre ortalanmalıdır. Şekillerin başlıkları her şeklin altına yazılmalıdır. Şekiller koyu veya renkli bölgeler içeriyorsa, yüksek kaliteli, renksiz lazer yazıcılarda düzgün basılabilir olup olmadığı kontrol edilmelidir. Makale metninde kullanılan şekiller gri tonda sadece imgeler renkli tonda olabilir.

Tablolar:  Tablonun başlığı tablonun üstünde olmalıdır.

Denklemler:  Denklemlerin her biri ayrı satıra yazılmalı ve numaralandırılmalıdır.

Köprüler: Makalede köprüler (hyperlink) kullanılabilir. Köprülerden konuyla ilgili (doküman, ses, çoklu-ortam vs.) daha geniş bilgiye ulaşma olanağını veren bağlantılar olarak yararlanılabilir. Köprünün yazı biçimi metinle aynı olup altı çizili olarak yazılmalıdır.

Sayfa Numaraları: Makaleye sayfa numaraları eklenmemelidir. Sayfa numaraları daha sonra dergi yetkililerince topluca eklenecektir. Makalelerde sayfa başlığı veya altlığı şeklinde üst ve alt bilgi kullanılmamalıdır.

Kaynaklar: Kaynakçanın biçimi standart IEEE kaynakça biçimidir. Kaynaklar kullanılış sırasına göre numaralandırılmalıdır. Örneğin [1], [2] ve [3]…

[1]      A. Soyad, ve B. Soyad, "Makalenin Başlığı", Yayınlandığı dergi adı, Cilt No., Sayfa numaraları, Yayın yılı.

[2]      A. Soyad, (varsa Editör), Kitabın adı, Yayıncının adı, Yayın yeri, Yayın yılı.

[3]      A. Soyad, ve B. Soyad, "Makalenin Başlığı", Sunulduğu derginin veya konferansın adı, Yayın yılı, Sayfa numaraları.

[4]      İnternet Sitesi Adı, URL: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/960100 (Erişim zamanı; Ay, Gün, Yıl).


İtalik: a, A, x, f, AB gibi matematiksel simgeler italik olmalıdır. Yunan harfleri, sayılar, parantezler ve noktalama işaretleri hiçbir zaman italik olmamalıdır. +, ´, =, < gibi matematiksel simgeler ve sin, cos, log gibi kısaltmalar hiçbir zaman italik olmamalıdır. Aynı anda hem italik hem de koyu punto kullanılmamalıdır.

Aralık: Noktalama işaretlerinden önce değil, sonra bir aralık bırakılır. +, -, ´, =, <, » gibi simgelerden önce ve sonra birer aralık bırakılır. Açan parantezden sonra ve kapatan parantezden önce aralık bırakılmaz. Açan parantezden önce ve kapatan parantezden sonra aralık bırakılır. Metinde yan yana iki aralık bırakılmaz, yani aralık çubuğuna iki kez üst üste basılmaz. Bu durumu metni yazdıktan sonra kontrol ediniz.

 

 Makalede kullanılacak yazı tipi boyut ve biçimleri tablosu:

Başlık

14 Kalın Yalnızca baş harfleri büyük

Yazar adları

12 İtalik

Kurum adları

12

Özetler

9 İtalik

Alt ve üst simgeler

7

Başlıklar

11 Kalın

Metin

9


EMO Bilimsel Dergi, çalışmaların yayın sürecinde, yazarların, hakemlerin ve editörlerin aşağıda yer alan "bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırı genel eylemler"de bulunmamasını bekler.

1. Bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırı genel eylemler (Yükseköğretim Kurulu Üniversiteler Arası Kurul Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi'nden alınmıştır)

a) İntihal: Başkalarının fikirlerini, metotlarını, verilerini, uygulamalarını, yazılarını, şekillerini veya eserlerini, bilimsel etik kurallarına uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseriymiş gibi sunmak,

b) Sahtecilik: Araştırmaya dayanmayan veriler üretmek, sunulan veya yayınlanan eseri gerçek olmayan verilere dayandırarak düzenlemek veya değiştirmek, bunları rapor etmek veya yayımlamak, yapılmamış bir araştırmayı yapılmış gibi göstermek,

c) Çarpıtma: Araştırma kayıtları ve elde edilen verileri tahrif etmek, araştırmada kullanılmayan yöntem, cihaz ve materyalleri kullanılmış gibi göstermek, araştırma hipotezine uygun olmayan verileri değerlendirmeye almamak, ilgili teori veya varsayımlara uydurmak için veriler veya sonuçlarla oynamak, destek alınan kişi ve kuruluşların çıkarları doğrultusunda araştırma sonuçlarını tahrif etmek veya şekillendirmek,

d) Mükerrer yayım: Bir araştırmanın aynı sonuçlarını içeren birden fazla eseri doçentlik sınavı değerlendirmelerinde ve akademik terfilerde ayrı eserler olarak sunmak,

e) Dilimleme: Bir araştırmanın sonuçlarını araştırmanın bütünlüğünü bozacak şekilde, uygun olmayan biçimde parçalara ayırarak ve birbirine atıf yapmadan çok sayıda yayın yaparak belirli sınav değerlendirmelerinde ve akademik teşvik ve terfilerde ayrı eserler olarak sunmak,

f) Haksız yazarlık: Aktif katkısı olmayan kişileri makale yazarlarına eklemek, aktif katkısı olan kişileri yazarlar arasına dâhil etmemek, yazar sıralamasını gerekçesiz ve uygun olmayan bir biçimde değiştirmek, aktif katkısı olanların isimlerini yayım sırasında veya sonraki baskılarda eserden çıkarmak, aktif katkısı olmadığı halde nüfuzunu kullanarak ismini yazarlar arasına dâhil ettirmek,

g) Diğer etik ihlali türleri: Destek alınarak yürütülen araştırmaların yayınlarında destek veren kişi, kurum veya kuruluşlar ile onların araştırmadaki katkılarını açık bir biçimde belirtmemek, insan ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda etik kurallara uymamak, yayınlarında hasta haklarına saygı göstermemek, hakem olarak incelemek üzere görevlendirildiği bir eserde yer alan bilgileri yayınlanmadan önce başkalarıyla paylaşmak, bilimsel araştırma için sağlanan veya ayrılan kaynakları, mekânları, imkânları ve cihazları amaç dışı kullanmak, tamamen dayanaksız, yersiz ve kasıtlı etik ihlali suçlamasında bulunmak (YÖK Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi, Madde 8)

EMO Bilimsel Dergi ilgili tarafların "bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırı genel eylemler" dışında aşağıda yer alan sorumluluklara da uymasını bekler.

2. Yazarların Sorumlulukları

Yazar(lar):

a) Sunulan makalenin yazar(lar)ın orijinal çalışması olduğunu;

b) Tüm yazarların bu çalışmaya bireysel olarak katılmış olduklarını ve bu çalışma için her türlü sorumluluğu aldıklarını;

c) Tüm yazarların sunulan makalenin son halini gördüklerini ve onayladıklarını;

d) Makalenin başka bir yerde basılmadığını veya basılmak için sunulmadığını;

e) Makalede bulunan metnin, şekillerin ve dokümanların diğer şahıslara ait olan Telif Haklarını ihlal etmediğini taahhüt ederler.



3. Hakemliklerin Sorumlulukları

Hakemler:

a) Nesnel ve tarafsız bir değerlendirme yapmalıdır.

b) Yazarlarla, çalışmayla, kurumlarla veya varsa fon sağlayıcılarla çıkar çatışması içinde olmamalıdır. Olduğunu fark ettiğinde hakemlikten çekilmelidirler.

c) Gönderilen makaleyi değerlendirmeye yetkin olmadığı kanaatine sahip olduğunda ya da makul süre içinde değerlendirmeyi tamamlayamayacağını öngördüğünde hakemlikten çekilmelidirler.

d) Gizliliği ihlal etmemeli, ilgili yazar(lar), editör ya da hakemler dışında üçüncü kişilerle makaleyi paylaşmamalıdırlar.

e) Değerlendirmesini tamamladığı ancak henüz yayımlanmayan bir makaleye ait herhangi bir veriyi kullanmamalıdırlar.



4. Editörlerin Sorumlulukları

Editörler:



a) Bir makaleyi kabul etmek, reddetmek ya da düzeltilmesi için tekrar göndermek konusunda sorumludurlar.

b) Dergide yayımlanan makalelerin, özgün nitelikte bilimsel ve teknik araştırmalar, derlemeler, teknik notlar ve sanayi Ar-Ge projelerinin sonuçları olmasını takip ederler.

c) Yazarlarla, çalışmayla, kurumlarla veya varsa fon sağlayıcılarla çıkar çatışması içinde olmamalıdır. Olduğunu fark ettiğinde editörlükten çekilmelidirler.

d) Gizliliği ihlal etmemeli, ilgili yazar(lar), diğer editör(ler) ya da hakemler dışında üçüncü kişilerle makaleyi paylaşmamalıdırlar.

e) Yayına kabul ettiği ancak henüz yayımlanmayan bir makaleye ait herhangi bir veriyi kullanmamalıdırlar.

f) Hakemlerin isimlerini yazarlardan saklamalıdırlar.


EMO BİLİMSEL DERGİ
Elektrik, Elektronik, Bilgisayar, Biyomedikal, Kontrol Mühendisliği Bilimsel Hakemli Dergisi
TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI 
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18
bilimseldergi@emo.org.tr