Araştırma Makalesi

Öğretim Elemanlarının Viyolonsel Eğitiminde Türk Müziğinin Kullanılma Durumuna ve Öğretim Yöntemlerine İlişkin Görüşleri

Cilt: 6 Sayı: 2 31 Temmuz 2018
PDF İndir
EN TR

Öğretim Elemanlarının Viyolonsel Eğitiminde Türk Müziğinin Kullanılma Durumuna ve Öğretim Yöntemlerine İlişkin Görüşleri

Öz

Bu araştırma Türkiye’deki üniversitelerin müzik öğretmeni yetiştiren bölümlerinde verilen viyolonsel eğitiminde Türk Müziğinin öğretilme yöntemlerini ortaya çıkarmayı ve bu bölümlerde görev yapan öğretim elemanlarının bakış açılarından süreci değerlendirmeyi amaçlayan nitel bir çalışmadır. Araştırma betimsel bir çalışma olup, literatür tarama ve görüşme yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak geliştirilen görüşme formuna uzman görüşleri doğrultusunda son hali verilmiştir. İçerik analizi sonucunda viyolonselde Türk Müziği eğitiminin öğretmenin ilgisi varsa ya da gerekli görürse verildiği, tampere sisteme dönüştürülmüş haldeki uyarlama ya da düzenlemelere yer verildiği, öğrencilerin Türk Müziği icrasında en çok usul yapılarında zorlandıkları ortaya çıkmıştır. Öğretmen yetiştiren kurumlarda viyolonsel eğitiminde Türk Müziğine yer verilmeme nedenleri arasında kaynak eksikliği, eğitimcilerin niteliği, Türk Müziğine âşina olmama, metodoloji, öğrenci kaynaklı alt yapı yetersizliği, mikrotonal ve tonal eğitimin birlikte olamayacağı düşünceleri gösterilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akpınar, M. (2001). Türkiye’deki üniversitelerin eğitim fakülteleri güzel sanatlar eğitimi bölümleri müzik öğretmenliği anabilim dallarındaki keman öğretiminde makamsal ezgilerin kullanılma durumları. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Gazi Üniversitesi Fen
  2. Bilimleri Enstitüsü, Ankara. Akyüz, Y. (2013). Türk Eğitim Tarihi (25. Baskı), Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık. Algı, S. &
  3. Önal, H. (2014). Müzik öğretmeni yetiştiren kurumlarda Geleneksel Türk Sanat Müziği destekli bağlama öğretiminin incelenmesi. Sanat Eğitimi Dergisi, 2(1), 17-49. doi: 10.7816/sed-02-01-02
  4. Alpagut, U. (2001). A.İ.B.Ü. M.E. A.B.D’ da Türk halk ezgilerinin kemana uyarlanmasının keman eğitimi yolu ile müzik öğretmenliğine yansıyabilirliği. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  5. Avcı Akbel, B. (2017). Stakeholder opinions on suitability of cello etudes created from taksims of Tanburi Cemil Bey in education. Journal of Education and Practice, 8(18), 102-117.
  6. Büyükkayıkçı, G. E. (2008). Gazi Üniversitesi Gazi eğitim fakültesi güzel sanatlar eğitimi bölümü müzik eğitimi anabilim dalı keman öğrencilerine uygulanan müzikal boğumlama eğitiminin temel müzikal boğumlama özelliklerine etkisi. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı, Ankara.
  7. Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E. K., Akgün, Ö. E., Şirin K. ve Demirel, F. (2016). Bilimsel Araştırma Yöntemleri (21. Baskı). Ankara: Pegem Akademi.
  8. David, M. & Sutton C. D. (2004). Social research the basics. London: Sage.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Temmuz 2018

Gönderilme Tarihi

1 Ağustos 2018

Kabul Tarihi

1 Ağustos 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Avcı Akbel, B. (2018). Öğretim Elemanlarının Viyolonsel Eğitiminde Türk Müziğinin Kullanılma Durumuna ve Öğretim Yöntemlerine İlişkin Görüşleri. Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi, 6(2), 84-107. https://izlik.org/JA49ZG49MT
AMA
1.Avcı Akbel B. Öğretim Elemanlarının Viyolonsel Eğitiminde Türk Müziğinin Kullanılma Durumuna ve Öğretim Yöntemlerine İlişkin Görüşleri. Derginin Amacı ve Kapsamı. 2018;6(2):84-107. https://izlik.org/JA49ZG49MT
Chicago
Avcı Akbel, Burcu. 2018. “Öğretim Elemanlarının Viyolonsel Eğitiminde Türk Müziğinin Kullanılma Durumuna ve Öğretim Yöntemlerine İlişkin Görüşleri”. Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi 6 (2): 84-107. https://izlik.org/JA49ZG49MT.
EndNote
Avcı Akbel B (01 Temmuz 2018) Öğretim Elemanlarının Viyolonsel Eğitiminde Türk Müziğinin Kullanılma Durumuna ve Öğretim Yöntemlerine İlişkin Görüşleri. Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi 6 2 84–107.
IEEE
[1]B. Avcı Akbel, “Öğretim Elemanlarının Viyolonsel Eğitiminde Türk Müziğinin Kullanılma Durumuna ve Öğretim Yöntemlerine İlişkin Görüşleri”, Derginin Amacı ve Kapsamı, c. 6, sy 2, ss. 84–107, Tem. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA49ZG49MT
ISNAD
Avcı Akbel, Burcu. “Öğretim Elemanlarının Viyolonsel Eğitiminde Türk Müziğinin Kullanılma Durumuna ve Öğretim Yöntemlerine İlişkin Görüşleri”. Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi 6/2 (01 Temmuz 2018): 84-107. https://izlik.org/JA49ZG49MT.
JAMA
1.Avcı Akbel B. Öğretim Elemanlarının Viyolonsel Eğitiminde Türk Müziğinin Kullanılma Durumuna ve Öğretim Yöntemlerine İlişkin Görüşleri. Derginin Amacı ve Kapsamı. 2018;6:84–107.
MLA
Avcı Akbel, Burcu. “Öğretim Elemanlarının Viyolonsel Eğitiminde Türk Müziğinin Kullanılma Durumuna ve Öğretim Yöntemlerine İlişkin Görüşleri”. Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi, c. 6, sy 2, Temmuz 2018, ss. 84-107, https://izlik.org/JA49ZG49MT.
Vancouver
1.Burcu Avcı Akbel. Öğretim Elemanlarının Viyolonsel Eğitiminde Türk Müziğinin Kullanılma Durumuna ve Öğretim Yöntemlerine İlişkin Görüşleri. Derginin Amacı ve Kapsamı [Internet]. 01 Temmuz 2018;6(2):84-107. Erişim adresi: https://izlik.org/JA49ZG49MT