Cilt: 17 Sayı: 1, 31.01.2025

Yıl: 2025

Endoüroloji Bülteni Endoüroloji Derneği' nin bilimsel, hakemli, açık erişimli yayınıdır. Topluluğumuz kar amacı gütmemekte; üroloji alanında akademik eğitim standartlarını yükseltmeyi, teknik bilimsel ve sosyal etkinlikler planlamayı amaçlar. Bu amaçla ulusal ve uluslararası alanlarda ilgili kurum, kuruluş, vakıf ve derneklerle de işbirliği yapmaktadır.
Derginin mali giderleri Endoüroloji Derneği tarafından karşılanmaktadır.
Dergi yılda 3 sayı olarak, Ocak, Mayıs ve Eylül aylarında yayınlanır.
Derginin yayın dili Türkçe ve İngilizcedir.
Endoüroloji Bülteni' nin amacı bilimsel kaliteli araştırma makaleleri, araştırma notları, derlemeler, editöre mektuplar, vaka raporları, cerrahi teknik raporları, kitap kritiğine ek olarak, üroloji ile ilişkili cerrahi öyküsü, etik, cerrahi eğitim, adli tıp alanlarında çeşitli makaleler yayınlayarak literatüre katkıda bulunmaktır.
Bültenin hedef okuyucusu öncelikle üroloji – alt branş uzman ve tıpta uzmanlık öğrencileri (yan dal öğrencileri) olmakla birlikte, sağlık bilimlerinin diğer branşlarındaki ve genel tıp uzmanlarından üroloji ile ilgilenen hekimlerdir. Ayrıca ürolojinin ilişkili olduğu tıp dışı bilimlerden uzman ve öğrenciler de Endoüroloji Bülteni’ nin doğal paydaşlarıdır.

Endoüroloji Bülteni’nde, yüksek bilimsel kalitede araştırma makaleleri, nadir karşılaşılan olgu sunumları, editöre mektup, konusunda uzman kişilerce hazırlanmış güncel literatür hakkındaki derlemeler, cerrahi teknikleri içeren video yazılar ve Endoüroloji alanında dünyaca bilinirliği olan kişiler tarafından hazırlanan güncel ve gelecekteki pratiğe yönelik yorumlar yayınlanır.
Endoüroloji Bülteni, üroloji ve ürolojiyi ilgilendiren konularda orijinal makaleleri, araştırma notları, olgu sunumları, derlemeleri, editöre mektupları ve kitap kritiklerini yayın için kabul eden hakemli bir dergidir.
Endoüroloji Bülteni, Endoüroloji Derneği’nin yayın organıdır. Dergi yılda 3 sayı olarak, Ocak, Mayıs ve Eylül aylarında yayınlanır.
Endoüroloji Bülteni; bağımsız, tarafsız ve çift-kör değerlendirme ilkelerine sahip uluslararası, bilimsel, açık erişim, çevrimiçi bir dergidir.
Endoüroloji Bülteni’ nin dili Türkçe ve İngilizcedir.
Dergiye yazı göndermek, bunların işlenmesi ve yayınlanması ücretsizdir. Değerlendirme ve yayın sürecinde yazarlardan herhangi bir ücret talep edilmez.

Yayınlanan tüm içeriğe www.dergipark.org.tr/tr/pub/endouroloji adresinden ücretsiz olarak erişilebilir.
Dergiye gönderilecek tüm yazılar, www.dergipark.org.tr/tr/pub/endouroloji adresinde bulunan çevrimiçi başvuru sistemi aracılığıyla sunulmalıdır. Dergi kuralları, teknik bilgiler ve gerekli formlar da aynı sayfada bulunabilir. (https://dergipark.org.tr/tr/pub/endouroloji/page/16266)

Derginin editöryal ve yayın süreçleri, Uluslararası Tıp Dergisi Editörleri Komitesi (ICMJE), Dünya Tıp Editörleri Birliği (WAME), Yayın Etiği Komitesi (COPE) ve Avrupa Bilim Editörleri Birliği (EASE) kurallarına uygun olarak şekillenmektedir. Dergi, İnsan gönüllüler üzerinde yapılan tıbbi araştırmalarda Etik İlkeler konusunda Dünya Tıp Birliği (WMA) Helsinki Bildirgesi’ ne uygun olarak yayın yapmaktadır. Bilimsel Yayıncılıkta Şeffaflık ve En İyi Uygulama İlkelerine uygundur (doaj.org/bestpractice).

Endoüroloji Derneği, dergide yayınlanan tüm içeriğin ulusal ve uluslararası telif hakkına sahiptir.
Dergi dijital ortamda online yayınlanmaktadır.   
Dergide yayınlanan yazılarda yer alan ifadeler veya görüşler Endoüroloji Derneği, editörler, yayın kurulu ve / veya yayıncının görüşlerini değil, yazarın görüşlerini yansıtır. Editörler, editörler kurulu ve yayıncı, bu tür materyaller için herhangi bir sorumluluk kabul etmemektedir.
Dergiye yazı göndermek, bunların işlenmesi ve yayınlanması ücretsizdir. Değerlendirme ve yayın sürecinde yazarlardan herhangi bir ücret talep edilmez.

Yazarlara Bilgi

Yazarların kimlik bilgileri ve e-posta adresleri hiçbir şekilde başka amaçlar için kullanılmamaktadır.
Gönderilen yazıların daha önce yayınlanmamış olması veya başka bir dergide değerlendirme aşamasında olmaması gerekmektedir.
Gönderilen yazılar herhangi bir kongrede takdim edilmiş ise bu durum gönderilen makalede dipnot olarak bildirilmelidir.
Derginin Yayın Kurulu, tüm itirazları Yayın Etik Komitesi (COPE) kuralları çerçevesinde ele alır. Bu gibi durumlarda, yazarlar temyiz ve şikayetleri ile ilgili olarak yayın kuruluyla doğrudan iletişime geçmelidir. Gerektiğinde, dahili olarak çözülemeyen sorunları çözmek için bir ombudsman atanabilir. Editör, tüm temyiz ve şikayetler için karar verme sürecindeki nihai otoritedir.
Derginin editoryal ve yayın süreçleri, International Council of Medical Journal Editors (ICMJE) yönergelerine göre şekillendirilmektedir.
Endoüroloji Bülteni yayıncılıkta şeffaflık ve en iyi uygulama ilkelerine uygundur (DOAJ).
Bir yazının yayın için kabul edilmesinde en önemli kriterler özgünlük, yüksek bilimsel kalite ve alıntı potansiyelinin varlığıdır. Dergide yayınlanmak üzere gönderilen yazılar, daha önce başka bir yerde yayınlanmamış ve yayınlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır. Bir kongrede tebliğ edilmiş ve özeti yayınlanmış çalışmalar organizasyonun adı, yeri ve tarihi belirtilmek şartı ile kabul edilebilir.
Deneysel, klinik, ilaç çalışmalarının ve bazı vaka raporlarının araştırma protokollerinin Etik Kurul tarafından uluslararası sözleşmelere uygun olarak onaylanması (Dünya Tıp Birliği Helsinki Deklarasyonu “İnsan Denekleri ile İlgili Tıbbi Araştırmalar İçin Etik İlkeler”) gereklidir.
Etik kurul izni gerektiren tüm araştırmalar için etik kurul onayı alınmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelenmelidir.
Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda izne ilişkin bilgiler (kurulun adı, tarih ve sayısı) yöntem bölümünde ve makalenin ilk/son sayfalarından birinde yer alabilir; Olgu sunumlarında aydınlatılmış onam/rıza formunun imzalanması ile ilgili bilgilere makalede yer verilmelidir.
• Üzerinde deneysel çalışma yapılan gönüllü kişilere ve hastalara uygulanan prosedürler ve sonuçları anlatıldıktan sonra onaylarının alındığını ifade eden bir açıklama yazının içinde bulunmalıdır.
• Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda acı ve rahatsızlık verilmemesi için yapılan uygulamalar ve alınan tedbirler açık olarak belirtilmelidir.
• Hasta onamı, etik kurulun adı, etik kurul toplantı tarihi ve onay numarası ile ilgili bilgiler makalenin “Gereç ve Yöntem” bölümünde de belirtilmelidir.
• Hastaların gizliliğini korumak, yazarların sorumluluğundadır. Hasta kimliğini ortaya çıkarabilecek fotoğraflar için, hasta ve/veya yasal temsilcileri tarafından imzalanan onayların alınması ve yazılı onay alındığının metin içerisinde belirtilmesi gereklidir.
Dergimize gönderilen tüm yazılar intihal tespit etme programı (iThenticate) ile değerlendirilmektedir. Benzerlik oranının %20 ve altı olması önerilmektedir.

Endoüroloji Bülteni, yayınlanan tüm içerik için ulusal ve uluslararası telif hakkına sahiptir. Bir gönderi yayınlanmak üzere reddedilirse, telif hakkı otomatik olarak yazarlara iade edilir.

Yazarlar dergide yayınlanan makaleler için herhangi bir telif hakkı veya maddi tazminat almazlar. Ayrıca, el yazması gönderimi, hakem değerlendirmesi veya yayın için herhangi bir ücret alınmaz.

Yayımlanan her makale için telif hakkı şartları yayın dosyalarında ve derginin web sitesinde açıkça belirtilmiştir. Endoüroloji Bülteni'ne gönderilen el yazmalarına "Yazar Başvuru ve Telif Hakları Formu" eşlik etmelidir.

Yazarlar, çalışmalarının mevcut telif haklarını ihlal etmediğinden emin olmaktan sorumludur. Şekiller, tablolar veya diğer materyaller gibi içerikler (basılı veya elektronik formatta) başka kaynaklardan ödünç alınırsa, yazarlar telif hakkı sahiplerinden uygun izinleri almalıdır. Telif hakkı ihlallerinden kaynaklanan yasal, mali ve cezai sorumluluklar yalnızca yazarlara aittir.

Endoüroloji Bülteni' nde yayınlanan tüm içerikler Creative Commons Atıf-Ticari Olmayan-Benzer Paylaşım 4.0 Uluslararası (CC BY-NC-SA 4.0) lisansı altında lisanslanmıştır. Bu lisans, uygun atıf verilmesi ve türev çalışmanın aynı lisans altında dağıtılması koşuluyla, ticari kullanım dışında herhangi bir amaç için materyali paylaşma, kopyalama, yeniden dağıtma, yeniden düzenleme, uyarlama ve üzerine inşa etme hakkını verir.

Lisansın Kapsamı:
Creative Commons Atıf-Ticari Olmayan-Benzer Paylaşım 4.0 Uluslararası (CC BY-NC-SA 4.0) lisansı kullanıcılara şunları yapma özgürlüğü verir:
Paylaşma – Malzemeyi herhangi bir ortamda veya biçimde kopyalama ve yeniden dağıtma.
Uyarlama – Malzemeyi yeniden düzenleme, dönüştürme ve üzerine inşa etme.

Koşullar:
Orijinal yazarlara atıf sağlanmalıdır. Uyarlamalar aynı şartlar altında lisanslanmalıdır.
Eser ticari amaçlarla kullanılamaz.

Yazar Sorumlulukları
Telif Hakkı Sözleşmesi: Yazarlar, yazılarını göndermeden önce "Yazar Başvuru ve Telif Hakları Formu"nda belirtilen şartları incelemeli ve kabul etmelidir. Bu sözleşmenin imzalı bir kopyası gönderimle birlikte yüklenmelidir.
Çalışmanın Özgünlüğü: Yazarlar, gönderilen yazının kendi özgün yaratımları olduğunu ve intihal içermediğini teyit eder. Kullanılan herhangi bir üçüncü taraf materyali, Creative Commons Atıf-Ticari Olmayan-Benzer Paylaşım 4.0 Uluslararası (CC BY-NC-SA 4.0) lisansına uygun şekilde uygun şekilde atıfta bulunulmalıdır.
Yazar Sorumluluğu: Her yazar çalışmaya bireysel olarak katkıda bulunmuştur ve içeriğinden tamamen sorumludur. Yazarlar ayrıca atıf standartlarına ve lisanslama şartlarına uyumu teyit eder.
Gönderinin Onayı: Tüm yazarlar, gönderimden önce yazının son halini incelemeli ve onaylamalıdır.
Önceki Yayın: Yazarlar, yazının başka bir yerde yayınlanmadığını ve aynı anda başka bir dergide yayınlanmak üzere değerlendirilmediğini teyit eder.
Fikri Mülkiyet Uyumluluğu: Yazarlar, çalışmalarında yer alan herhangi bir metin, şekil veya belgenin üçüncü taraf telif haklarını ihlal etmemesini sağlamaktan sorumludur.
Yayın Yetkilendirmesi: Yazarlar, Endoüroloji Bülteni' ne, dergiyi orijinal yayıncı olarak tanıyarak, el yazmasını Creative Commons Atıf-Ticari Olmayan-Benzer Paylaşım 4.0 Uluslararası (CC BY-NC-SA 4.0) lisansı altında yayınlama izni verir. Akademik bütünlüğü korumak için, yayıncının makale sürümüne bir DOI bağlantısı da dahil olmak üzere uygun atıf verilmelidir.
Üçüncü Taraf Kullanımı: Yazarlar, uygun atıf verildiği ve uygun atıf ayrıntıları eklendiği sürece üçüncü tarafların yayınlanan makaleyi serbestçe kullanmasına izin verir. Lisans, çalışmanın bütünlüğünü veya sahipliğini kısıtlamaz.


Makalenin Yayına Hazırlığı

Makaleler yalnızca online olarak https://dergipark.org.tr/pub/endouroloji adresinden gönderilebilir. Başka bir yolla gönderilen yazılar değerlendirilmeye alınmayacaktır.
Dergiye gönderilen yazılar, öncelikle yazının dergi kurallarına uygun olarak hazırlanmasını ve sunulmasını sağlayacakları teknik değerlendirme sürecinden geçer.
Derginin kurallarına uymayan yazılar, teknik düzeltme talepleri ile gönderen yazara iade edilir.
Editör, ana metni değiştirmeden düzeltme yapabilir.
Editör, yukarıda belirtilen şartlara uymayan makaleleri reddetme hakkını saklı tutar.

Yazarların aşağıdaki belgeleri göndermeleri gerekir:
• Yazar Katkı ve Yayın Hakları Formu
• Bilgilendirilmiş Onam Formu
• ICMJE Çıkar Çatışması Formu
• Başlık Sayfası (Makale Başlığı, kısa başlık, yazarın adı, unvanı ve kurumu, sorumlu yazarın iletişim bilgileri, araştırmayı destekleyen kuruluş varsa kuruluşun adı)
• Ana belge (Tüm makalelerde, ana metinden önce de Özet bölümü yer almalıdır)
• Şekiller (JPEG formatı)
• Tablolar (en fazla 6 tablo)

Ana Belgenin Yayına Hazırlığı

Yazılar bilgisayar ile çift aralıklı olarak 12 punto büyüklüğünde ve Times New Roman karakteri ile yazılmalıdır. Her sayfanın bütün kenarlarında en az 2.5 cm boşluk bırakılmalıdır. Ana metin, yazarların adları ve kurulları hakkında hiçbir bilgi içermemelidir.
Yayın çeşitleri;

Araştırma Türü
Özet 
 Kelime Sayısı
Referans Sayısı
Tablo ve Figürler
Özgün Araştırma
250 
4000 
30 
10
Derleme 
250 
5000 
100 
10
Olgu Sunumu 
300 
2000 
20 
10


Özgün makaleler yapılandırılmış bir Özet (abstract) (Giriş, Gereç ve Yöntemler, Bulgular, Sonuçlar, Tartışma, Referanslar gerekli ise onam, figürler; resim, grafik çizim, video, tablolar) içermelidir.
Olgu sunumları için yapılandırılmış özet gerekmez. Özet bölümü 300 sözcük ile sınırlandırılmalıdır. Özet bölümünde kaynaklar, tablolar ve atıflar kullanılamaz.
Özetin bittiği satırın altında sayısı 3-5 arasında olmak üzere anahtar kelimeler verilmelidir.
Türkiye dışındaki ülkelerden yazı gönderen yazarlar için Başlık, Özet, Anahtar Kelimeler ve yazıyla ilgili diğer bazı temel bölümlerin Türkçe olarak gönderilmesi zorunlu değildir. Bu bölümlerin çevirileri, yazarlar tarafından gönderilen özgün İngilizce metinler dikkate alınarak dergi editörlüğü tarafından yapılacaktır.
Makalede kullanılan tüm kısaltmalar, ilk kullanımda tanımlanmalıdır. Kısaltma, tanımı ardından parantez içinde verilmelidir.
Ana metinde bir ilaç, ürün, donanım veya yazılım programından bahsedildiğinde, ürünün adı, ürünün üreticisi, üretim şehri ve üreten şirketin ülkesi de dahil olmak üzere ürün bilgileri (ABD'de ise devlet dahil) parantez içinde verilmelidir.
Anahtar kelime seçimi için lütfen Medical Subject Headings (MeSH) tıbbi konu başlıklarına bakınız: https://meshb.nlm.nih.gov/MeSHonDemand .
Tüm kaynaklara, tablolara ve şekillere ana metinde atıfta bulunulmalı ve kaynaklar, ana metinde geçen sıraya göre numaralandırılmalıdır. Kullanılan semboller, sembollerin standart kullanımlarına uygun olmalıdır.

1. Orijinal Araştırma Makaleleri

Amaç
Orijinal Araştırma Makaleleri, eleştirel okuyucular için güvenilirliği garanti altına almak için yeterli dokümantasyonla klinik veya temel araştırma sonuçlarını sunmalıdır. Bu makaleler alana yeni bakış açıları katmalı ve sağlam veriler ve sağlam metodoloji ile desteklenmelidir.

Gönderme Yönergeleri
Kelime Sınırı: Maksimum 4.000 kelime (kaynaklar, tablolar ve şekil başlıkları hariç).
Yapı: El yazmaları aşağıdaki şekilde yapılandırılmalıdır:
Başlık (hem Türkçe hem de İngilizce)
Özet (hem Türkçe hem İngilizce)
Anahtar Kelimeler (hem Türkçe hem İngilizce)
Giriş
Materyaller ve Yöntemler
Sonuçlar
Tartışma
Sonuçlar
Şekil ve Tablo Başlıkları (varsa)
Referanslar

İnceleme Süreci
Gönderilen tüm araştırma makaleleri, bilimsel değerlerini, özgünlüklerini ve derginin kapsamıyla alakalarını değerlendirmek için çift kör hakem incelemesinden geçecektir. İstatistiksel analizler ve metodoloji açıkça sunulmalı ve yeniden üretilebilir olmalıdır.

2. Olgu Sunumları
Amaç
Vaka Raporları, tanı zorlukları, tedavi yaklaşımları veya yeni gözlemler hakkında değerli içgörüler sağlayan benzersiz veya nadir klinik vakaları tanımlamalıdır. Bu raporlar iyi belgelenmeli ve tıbbi bilginin ilerlemesine katkıda bulunmalıdır.

Gönderme Yönergeleri
Kelime Sınırı: Maksimum 2.000 kelime (referanslar, tablolar ve şekil başlıkları hariç).
Yapı: El yazmaları aşağıdaki gibi yapılandırılmalıdır:
Başlık (hem Türkçe hem de İngilizce)
Özet (hem Türkçe hem de İngilizce)
Anahtar Kelimeler (hem Türkçe hem de İngilizce)
Giriş
Vaka Sunumu
Tartışma ve Sonuç
Şekil ve Tablo Başlıkları (varsa)
Referanslar

İnceleme Süreci
Vaka Raporları, önemli bir öğrenme fırsatı sunduklarından, uygun şekilde referanslandırıldıklarından ve klinik uygulamaya veya tıbbi araştırmaya katkıda bulunduklarından emin olmak için editöryal ve çift kör hakem değerlendirmesine tabidir.

3. Derleme Makaleleri
Amaç
Derleme Makaleleri, belirli bir konunun kapsamlı ve yapılandırılmış bir analizini sunar, mevcut literatürü özetler ve eleştirel olarak değerlendirir. Bu makaleler iyi organize edilmeli ve araştırma bulgularının güncel bir sentezini içermelidir.

Gönderme Yönergeleri
Kelime Sınırı: Maksimum 5.000 kelime (kaynaklar, tablolar ve şekil başlıkları hariç).
Yapı: El yazmaları aşağıdaki gibi yapılandırılmalıdır:
Başlık (hem Türkçe hem de İngilizce)
Özet (hem Türkçe hem İngilizce)
Anahtar Kelimeler (hem Türkçe hem İngilizce)
Ana Metin
Sonuç
Şekil ve Tablo Başlıkları (varsa)
Referanslar

Sistematik İncelemeler
Sistematik inceleme gönderen yazarlar, şeffaflığı ve metodolojik titizliği sağlamak için PRISMA yönergelerine uymalıdır. PRISMA kontrol listesine şu adresten ulaşılabilir: PRISMA Kontrol Listesi

İnceleme Süreci
İnceleme Makaleleri, analiz derinliği, alaka düzeyi ve bilimsel topluluğa katkısı açısından editör kurulu ve editöryal ve çift kör hakem değerlendirmesi tarafından değerlendirilecektir.

4. Editöre Mektuplar
Amaç
Editöre Mektuplar, okuyucuların daha önce yayınlanmış makalelere yanıt vererek, kısa bilimsel gözlemler sunarak veya derginin okuyucularının ilgisini çeken konulara değinerek akademik tartışmalara katılmalarını sağlar.

Gönderim Yönergeleri
Yapı: El yazmaları aşağıdaki şekilde yapılandırılmalıdır:
Başlık (hem Türkçe hem de İngilizce)
Anahtar Sözcükler (hem Türkçe hem İngilizce)
Ana Metin
Şekil ve Tablo Başlıkları (varsa)
Referanslar

İçerik: Mektuplar öz olmalı, söz konusu makalenin belirli yönlerine odaklanmalı ve akademik söyleme anlamlı bir şekilde katkıda bulunmalıdır. Bunlar şunları içerebilir:
Yayınlanmış bir makalenin metodolojileri, yorumları veya sonuçları hakkında eleştirel analiz veya yorum.
Konuyu daha iyi anlamayı sağlayan doğrulayıcı veya çelişkili verilerin sunumu.
Makalenin bulgularını daha geniş çalışma alanı içinde bağlamlandıran tartışmalar.
Uzunluk: Genellikle, mektuplar referanslar dahil 1.000 kelimeyi geçmemelidir.
Başlık: Orijinal makaleye atıfta bulunan bir başlıkla başlayın, örn. "[Yazar Adı(ları)] tarafından [Makale Başlığı] hakkında yorum."
Yazar Bilgileri: Tüm katkıda bulunan yazarların tam adlarını, akademik bağlantılarını ve iletişim bilgilerini ekleyin.
Referanslar: Orijinal makaleyi ve diğer ilgili literatürü uygun şekilde atıfta bulunun.
Ton: Kişisel yorumlardan ziyade akademik eleştiriye odaklanarak saygılı ve profesyonel bir ton koruyun.

İnceleme Süreci
Gönderilen tüm mektuplar, açıklık, akademik değer ve etik standartlara uyumu sağlamak için editör ekibi tarafından incelenecektir. Mektuplar profesyonel bir üslupla yazılmalı ve anlamlı bir akademik söyleme katkıda bulunmalıdır.

5. Araştırma Notu
Amaç
Bir Araştırma Notu, tam uzunlukta bir makaleyi gerektirmeyen ancak yine de bilim camiası için değerli olan ön bulguların, yeni metodolojilerin veya önemli gözlemlerin kısa raporlarını yaymak için kullanılır.

Gönderme Yönergeleri
Uzunluk: Ana metin, referanslar, şekiller ve tablolar hariç 2.000 kelimeyi geçmemelidir.
İçerik: Araştırma Notları şunları içerebilir:
Potansiyel bir atılım veya yeni bir içgörü öneren ön veriler.
Yenilikçi tekniklerin veya metodolojilerin açıklamaları.
Daha fazla araştırmayı teşvik eden veya ortaya çıkan eğilimleri vurgulayan gözlemler.

Yapı
Notu, aşağıdaki gibi net başlıklarla düzenleyin:
Başlık (hem Türkçe hem de İngilizce)
Özet (hem Türkçe hem İngilizce)
Anahtar Kelimeler (hem Türkçe hem İngilizce)
Giriş: Çalışmanın bağlamını ve önemini kısaca ana hatlarıyla belirtin.
Yöntemler: Kullanılan yaklaşımı ve teknikleri özetleyin.
Sonuçlar: Temel bulguları özlü bir şekilde sunun.
Tartışma: Sonuçları ve potansiyel gelecekteki yönleri tartışın. Referanslar: Çalışmayı destekleyen temel alıntılarla sınırlayın.
Şekiller ve Tablolar: Yalnızca notun netliğini ve etkisini artırıyorsa ekleyin.

İnceleme Süreci
Araştırma Notları, bilimsel geçerliliği, özgünlüğü ve derginin kapsamıyla alakalı olmasını sağlamak için çift kör hakem incelemesinden geçecektir.

6. Kitap İncelemesi
Amaç: Kitap İncelemesi, alandaki son yayınların eleştirel bir değerlendirmesini sunarak okuyuculara kitabın içeriği, önemi ve devam eden akademik tartışmalarla alakalılığı hakkında fikir verir.

Gönderim Yönergeleri
İçerik: İncelemeler şunları içermelidir:
Uzunluk: Genellikle 1.500 ila 2.500 kelime arasındadır.
Kitabın ana temalarını ve argümanlarını özetleyin.
Çalışmanın güçlü ve zayıf yönlerini değerlendirin.
Kitabın alana katkısını ve güncel araştırma veya uygulamayla alakalılığını tartışın.
Kitabı mevcut literatüre yerleştirin ve benzersiz bakış açılarını veya yaklaşımları not edin.
Başlık: İncelemenin başında kitabın tam başlığını, yazar(lar), yayıncı, yayın yılı, sayfa sayısı ve ISBN'yi ekleyin.
Ton: Nesnel ve akademik bir ton koruyun, kanıtlarla desteklenen dengeli eleştiriler sunun.

İnceleme Süreci
Kitap İncelemeleri, editör ekibi tarafından açıklık, analiz derinliği ve derginin okuyucu kitlesiyle alakalılık açısından değerlendirilecektir.


Kaynaklar 

Kaynaklar yazıda kullanılan kaynaklar cümlenin sonunda parantez içinde belirtilmelidir.
Kaynaklar makalenin sonunda yer almalı ve makalede geçiş sırasına göre sıralanmalıdır.
Kaynaklar yazarların soyadlarını ve adlarının baş harflerini, makalenin başlığını, derginin adını, basım yılını, sayısını, başlangıç ve bitiş sayfalarını belirtmelidir.
Altı ve daha fazla yazarı olan makalelerde ilk 5 yazardan sonrası için ‘et al.’ veya ‘ve ark.’ ifadesi kullanılmalıdır.
Kısaltmalar Index Medicus’ a uygun olmalıdır.
Kaynakların sonuna alıntı yapılan makalelerin doi linki eklenmelidir.  

Örnekler
Makaleler için:
1. Tasci A, Tugcu V, Ozbay B, Mutlu B, Cicekler O. Stone formation in prostatic urethra after potassium-titanyl-phosphate laser ablation of the prostate for benign prostatic hyperplasia. J Endourol 2009;23:1879-81. https://doi.org/10.1089/end.2008.0596
Kitap için:
1.Günalp İ: Modern Üroloji. Ankara: Yargıçoğlu Matbaası, 1975.
Kitap bölümleri için: Anderson JL, Muhlestein JB. Extra corporeal ureteric stenting during laparoscopic pyeloplasty. Philadelphia: W.B. Saunders; 2003. p. 288-307
Web sitesi için;
Gaudin S. How moon landing changed technology history [Internet]. Computerworld UK. 2009 [cited 15 June 2014]. Available from: http://www.computerworlduk.com/in-depth/it-business/2387/how-moon-landing-changed-technology-history/
Bildiriler için;
Proceedings of the Symposium on Robotics, Mechatronics and Animatronics in the Creative and Entertainment Industries and Arts. SSAISB 2005 Convention. University of Hertfordshire, Hatfield, UK; 2005.
Tez için;
Ercan S. Venöz yetmezlikli hastalarda kalf kası egzersizlerinin venöz fonksiyona ve kas gücüne etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi. Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi. 2016. 


Geri Çekme veya Reddetme

Yazıyı Geri Çekme: Yazıyı Geri Çekme: Başvuruyu geri çekmek isteyen yazarlar, gerekçelerini beyan eden, Editöre hitaben hazırlanacak yazılı başvuru ile geri çekebilirler. Başka bir dergiye yazıyı göndermeden önce Editörün cevabını beklemeleri gerekir.

Yazı Reddi: Yayınlanması kabul edilmeyen yazılar, gerekçesi ile geri gönderilir.


Kabul Sonrası

Makalenin kabul edilmesi durumunda, kabul mektubu iki hafta içinde sorumlu yazara gönderilir. Makalenin baskıdan önceki son hali yazarın son kontrolüne sunulur. Dergi sahibi ve yayın kurulu, kabul edilen makalenin derginin hangi sayısında basılacağına karar vermeye yetkilidir.
Yazarlar, makalelerini kişisel veya kurumsal web sitelerinde, uygun alıntı ve kütüphane kurallarına bağlı kalarak yayınlayabilirler.

Yazar değişikliği (isim, yazar ekleme) talebinde bulunmak isterseniz, bunu değerlendirme süreci tamamlanmadan önce tüm yazarlar tarafından imzalanmış bir mektupla Yayın Kurulu'na (yayıncı/dergi adresi) iletmenizi rica ederiz.

Geri çekme ve düzeltmeler hakkında daha fazla bilgi için lütfen Geri Çekme ve Düzeltme Politikası sayfasını inceleyiniz.

Derginin yayın ve editöryal süreçleri Uluslararası Tıp Dergileri Editörler Kurulu ICMJE’ nin yönergesine göre yürütülmektedir.
Derginin Yayın Kurulu Üyeleri, 'Bilim Editörleri Konseyi'nin Editör Politikası'nı ve Dünya Tıbbi Editörler Derneği Yayın Etiği Komitesi (COPE) tarafından sağlanan yönergeleri izlemeyi kabul eder.  
Bir yazının yayın için kabul edilmesinde en önemli kriterler özgünlük, yüksek bilimsel kalite ve alıntı potansiyelinin varlığıdır. Dergide yayınlanmak üzere gönderilen yazılar, daha önce başka bir yerde yayınlanmamış ve yayınlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır. Bir kongrede tebliğ edilmiş ve özeti yayınlanmış çalışmalar organizasyonun adı, yeri ve tarihi belirtilmek şartı ile kabul edilebilir.
Deneysel, klinik, ilaç çalışmalarının ve bazı vaka raporlarının araştırma protokollerinin Etik Kurul tarafından uluslararası sözleşmelere uygun olarak onaylanması gereklidir.
Endoüroloji Bülteni, İnsan gönüllüler Üzerinde Yapılan Tıbbi Araştırmalarda Etik İlkeler konusunda; Dünya Tıp Birliği (WMA) Helsinki Bildirgesi’ ne katılır.
Etik kurul onayı gerektiren çalışmalarda, izin ile ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve numarası) yöntem bölümünde ve ayrıca makalenin ilk / son sayfasında yer almalıdır.
Gönderilen makalelerdeki sorunların çözümünde Dünya Tıbbi Editörler Derneği Yayın Etiği Komitesi’ nin (COPE) tavsiyeleri takip edilecektir. 

Endoüroloji Bülteninde yayınlanan eserler Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası (CC BY-NC-SA 4.0) ile lisanslanmıştır.

Endoüroloji Bülteni makalelerin gönderimi, değerlendirilmesi ve yayınlanması için herhangi bir ücret talep etmemektedir.
Yazarlar dergiye gönderdikleri çalışmalar için makale işlem ücreti ödemezler. Yayımlanan tüm makalelere ücretsiz olarak “ https://endourolojibulteni.com/category/arsiv/ “adresinden ulaşılabilir.
Derginin tüm masrafları Endoüroloji Derneği tarafından karşılanmaktadır.