Bu makalede, Sivas kentinin gelecekteki nüfus tahminleri ve su ihtiyacına göre mevcut su kaynaklarının değerlendirilmesi yapılmıştır. İçme suyu kaynaklarının mevcut durumu incelenmiş ve su temini için alternatif çözüm yolları ortaya konmuştur. Sivas kenti içme suyu ihtiyacını Tavra deresinde yer alan kuyulardan ve 4 Eylül Barajından gelen suları arıtarak sağlamaktadır. Tavra deresinden temin edilen suyun sertliği yaklaşık 32 FS iken barajdan sağlanan suyun sertliği yaklaşık 16 FS dir. Ancak arıtma tesisi kotu uygun olmadığından cazibeyle şehrin tamamını besleyememektedir. Bu sebeple şehir şebekesinin yaklaşık yarısı 32 FS değerindeki tavra deresinden temin edilen su ile beslenirken diğer yarısı barajdan temin edilen su ile beslenmektedir. Şehrin tamamının arıtma tesisinde arıtılan sudan faydalanması için terfi edilmesi gerekmektedir. Yapılan terfi merkezi ile birlikte arıtma tesisinden çıkan su şehrin orta ve üst kotlarını besleyen depolara basılacaktır. Su bu depolardan ilgili kotlardaki şebekeyi cazibeyle besleyecektir. Bu durum içme suyu arıtma tesisinde arıtılan su miktarını da artıracaktır. Tavra deresinin de tamamen devre dışı bırakılmaması ve yüzeysel su kullanımını da daha azaltmak için, terfi hattı ile arıtma tesisinden gelen 16 FS değerindeki su tavra deresinden depoya gelen su ile belli oranda karıştırılarak sertliği düşürmek suretiyle de şehir şebekesine verilebilir. Kentin içme suyu ihtiyacını karşılayan kaynaklara bakıldığında uzun süre içme suyu problemi olmayacağı görülmektedir. Ancak olası kirlenmeler ve küresel ısınma gibi etkenlerden dolayı mutlaka bu kaynaklar korunmalı ve ileriye yönelik tedbirler alınmalıdır.
In this article, existing water resources were evaluated by taking into consideration the future population and future water demand of Sivas City. The status of existing water resources was scrutinized and new alternative solutions for water supply were presented. Currently, the water demand of Sivas City is being supplied from water wells located near Tavra Creek and treated water fed from “4 Eylül Dam”. While the hardness of water supplied from Tavra Creek is 32 FS, Dams is 16 FS. Topographic location of the Treatment Plant is not suitable to feed the whole city network by gravity. Consequently half of the city is being fed by the water with hardness 32 FS, which comes from the Tavra Creek wells and the other half of the city is being fed by the treated water. The Pumping is necessary in order to utilize treated water for the whole city. Pumping Station will pump water to the reservoirs, which are located at the upper part of the city. The 16 FS water arriving from force main and treatment plant can be given to the city network thereby it will be mixed certain extently. So it can be possible Tavra Creek will not be disabled and the usage of surface water will be reduced. When the sources which meet the need of the city examined it will seen that drinking water problem will not be. However,due to the factors like possible pollution and global warming these sources should be protected and forward measures should be taken
Diğer ID | JA82DP53DP |
---|---|
Bölüm | Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 26 Sayı: 2 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.