Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Endemik Lomelosia pseudograminifolia (Hub.-Mor.) Greuter & Burdet’nın Antioksidan ve Antibakteriyel Aktivite Yönünden İncelenmesi

Yıl 2024, Cilt: 40 Sayı: 3, 627 - 634, 30.12.2024

Öz

Öz: Bu çalışmada, Lomelosia pseudograminifolia (Hub.-Mor.) Greuter & Burdet (Caprifoliaceae)’dan elde edilen metanollü ekstrenin antioksidan ve antibakteriyel aktivitesinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Ekstredeki toplam fenolik ve flavonoid madde miktarları sırasıyla Folin-Ciocalteu ve alüminyum klorür kolorimetrik yöntemleri ile gerçekleştirilmiştir. Metanollü ekstrenin antioksidan aktivitesi fosfomolibdenyum, 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil radikal süpürücü (DPPH), ferrik-demir indirgeyici güç (FRAP) ve bakır iyon indirgeyici antioksidan kapasite (CUPRAC) yöntemi olmak üzere dört farklı yöntem kullanılarak test edilmiştir. Metanollü ekstrenin on üç bakteriye kaşı antibakteriyel aktivitesi agar difüzyon yöntemi kullanılarak araştırılmıştır. Sonuçlar metanollü ekstrenin yüksek fenolik ve flavonoid madde miktarı ile orta derecede antioksidan aktivite gösterirken test edilen bakterilere karşı antibakteriyel aktiviteye sahip olmadığını göstermiştir. Çalışma sonuçları, L. pseudograminifolia ekstresinin gıda, tıp ve eczacılık endüstrilerinde alternatif doğal antioksidan olarak kullanılabileceğini önermektedir.

Destekleyen Kurum

TÜBİTAK

Proje Numarası

TÜBİTAK 2209-A ve KBAG-117Z826

Teşekkür

Bu projenin gerçekleşmesinde verdiği maddi destek ve yardımlarından dolayı TÜBİTAK’a teşekkür ederiz. Makale TÜBİTAK 2209-A ve KBAG-117Z826 no’lu proje sonuçlarından üretilmiştir.

Kaynakça

  • [1] Pisoschi, A. M., and Pop, A. 2015. The role of antioxidants in the chemistry of oxidative stress: A review. European Journal of Medicinal Chemistry, 97, 55–74. 10.1016/j.ejmech.2015.04.040.
  • [2] Perron, N. R., and Brumaghim, J. L. 2009. A review of the antioxidant mechanisms of polyphenol compounds related to iron binding. Cell Biochemistry and Biophysics, 53, 75–100. 10.1007/s12013-009-9043-x.
  • [3] Krishnaiah, D., Sarbatly, R., Nithyanandam, R. 2011. A review of the antioxidant potential of medicinal plant species. Food and Bioproducts Processing, 89, 217–233. 10.1016/j.fbp.2010.04.008.
  • [4] Pisoschi, A. M., Pop, A., Georgescu, C., Turcuş, V., Olah, N. K., and Mathe, E. 2018. An overview of natural antimicrobials role in food. European Journal of Medicinal Chemistry, 143, 922–935. 10.1016/j.ejmech.2017.11.095. [5] Aykut, A., Baran, U., Çelik, J., Ahmet, A. 2022. Anatomical Comparison of Lomelosia argentea and Lomelosia polykratis (Caprifoliaceae) Species Distributed in Türkiye. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi, 11, 31–39. 10.17100/nevbiltek.1141259.
  • [6] Baytop, T. 1994. Dictionary of Turkish Plant Names (Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları, Türk Tarih Kurumu Basımevi.).
  • [7] Göktürk, R. S. 2012. Scabiosa L. In Türkiye Plants List (Vascular Plants), M. T. Güner, A., Aslan, S., Vural, M., Babaç, ed. (Nezahat Gökyiğit Botanical Garden and Flora Research Association Publications), pp. 319–322.
  • [8] Panayır, T., and Baykal, T. 1996. Pharmacognostical Research on the Scabiosa rotata Bieb. Xl th Symposium on Plant Originated Crude Drugs, 178–184.
  • [9] Wang, J., Liu, K., Xu, D., Wang, Q., Bi, K., Song, Y., Li, J., Zhang, L. 2013. Rapid micropropagation system in vitro and antioxidant activity of Scabiosa tschiliensis Grunning. Plant Growth Regulation, 69, 305–310. 10.1007/s10725-012-9765-4.
  • [10] Ma, J. N., Bolraa, S., Ji, M., He, Q. Q., Ma, C. M. 2016. Quantification and antioxidant and anti-HCV activities of the constituents from the inflorescences of Scabiosa comosa and S. tschilliensis. Natural Product Research, 30, 590–594. 10.1080/14786419.2015.1027701.
  • [11] Hlila, M., Mosbah, H., Mssada, K., Jannet, H., Aouni, M., Selmi, B. 2015. Acetylcholinesterase inhibitory and antioxidant properties of roots extracts from the Tunisian Scabiosa arenaria Forssk. Industrial Crops and Products, 67, 62–69. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2015.01.009.
  • [12] Rahmouni, N., Pinto, D., Beghidja, N., Benayache, S., and Silva, A. M. S. 2018. Scabiosa stellata L. Phenolic Content Clarifies Its Antioxidant Activity. Molecules, 23, 1–11. 10.3390/molecules23061285.
  • [13] Wang, J., Liu, K., Li, X., Bi, K., Zhang, Y., Huang, J., Zhang, R. 2017. Variation of active constituents and antioxidant activity in Scabiosa tschiliensis Grunning from different stages. Journal of Food Science and Technology, 54, 2288–2295. 10.1007/s13197-017-2666-9.
  • [14] Türkaslan Çoşgun, M. 2016. Investigation of antioxidant properties of ethyl acetate extract from Scabiosa argentea. Master Thesis, The Graduate School of Natural And Applied Science, Selçuk University, Konya, p-26.
  • [15] Kılınç, H., Masullo, M., D’Urso, G., Karayildirim, T., Alankus, O., Piacente, S. 2020. Phytochemical investigation of Scabiosa sicula guided by a preliminary HPLC-ESIMSn profiling. Phytochemistry, 174, 112350. 10.1016/j.phytochem.2020.112350.
  • [16] Horn, M. M., Drewes, S. E., Brown, N. J., Munro, O. Q., Meyer, J .J. M., Mathekga, A. D. M. 2001. Transformation of naturally-occurring 1,9-trans-9,5-cis sweroside to all trans sweroside during acetylation of sweroside
  • [17] Christopoulou, C., Graikou, K., Chinou, I. 2008. Chemosystematic value of chemical constituents from Scabiosa hymettia (Dipsacaceae). Chemistry and Biodiversity, 5, 318–323. 10.1002/cbdv.200890029.
  • [18] Hlila, M., Mosbah, H., Majouli, K., Nejma, A., Jannet, H., Mastouri, M., Aouni, M., Selmi, B. 2016. Antimicrobial Activity of Scabiosa arenaria Forssk. Extracts and Pure Compounds Using Bioguided Fractionation. Chemistry and Biodiversity, 13, 1262–1272. 10.1002/cbdv.201600028.
  • [19] Lehbili, M., Magid, A., Hubert, J., Kabouche, A., Voutquenne-Nazabadioko, L., Renault, J. H., Nuzillard, J. M., Morjani, H., Abedini, A., Gangloff, S., Kabouche, Z. 2018. Two new bis-iridoids isolated from Scabiosa stellata and their antibacterial, antioxidant, anti-tyrosinase and cytotoxic activities. Fitoterapia, 125, 41–48. 10.1016/j.fitote.2017.12.018.
  • [20] Alipoor Birgani, A., Sartipnia, N., Hamdi, S., Naghizadeh, M., Arasteh, J. 2019. Antimicrobial Activity of Scabiosa olivieri Extract and Its Effect on TNF-α and IL-1 Expression in Human Peripheral Blood Cells (PBMCs). Journal of Fasa University of Medical Sciences, 9, 1749–1757.
  • [21] Albayrak, S., Aksoy, A., Sagdic, O., Hamzaoglu, E. 2010. Compositions, antioxidant and antimicrobial activities of Helichrysum (Asteraceae) species collected from Turkey. Food Chemistry, 119, 114–122.
  • [22] Singleton, V., and Rossi, Jaj. 1965. Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphotungstic acid reagents. American Journal of Enology and Viticulture, 16, 144–158.
  • [23] Pourmorad, F., Hosseinimehr, S. J., Shahabimajd, N. 2006. Antioxidant activity, phenol and flavonoid contents of some selected Iranian medicinal plants. African Journal of Biotechnology, 5, 1142–1145. 10.1055/s-2007-987042.
  • [24] Prieto, P., Pineda, M., Aguilar, M. 1999. Spectrophotometric quantitation of antioxidant capacity through the formation of a phosphomolybdenum complex: specific application to the determination of vitamin E. Analytical Biochemistry, 269, 337–341. 10.1006/abio.1999.4019.
  • [25] Lee, S. K., Mbwambo, Z. H., Chung, H., Luyengi, L., Gamez, E .J., Mehta, R. G., Kinghorn, A. D., Pezzuto, J.M. 1998. Evaluation of the antioxidant potential of natural products. Combinatorial Chemistry & High Throughput Screening, 1, 35–46. [26] Tuberoso, C. I. G., Antonella, R., Ersilia, B., Melis, M. P., Atzeri, A., Pirisi, F. M., Dessi, M. A. 2010. Chemical composition and antioxidant activities of Myrtus communis L . berries extracts. Food Chemistry, 123, 1242– 1251. 10.1016/j.foodchem.2010.05.094.
  • [27] Apak, R., Guclu, K., Ozyurek, M., Karademir, E., Ercag, E. 2006. The cupric ion reducing antioxidant capacity and polyphenolic content of some herbal teas. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 57, 292–304. 10.1080/09637480600798132.
  • [28] Albayrak, S., and Aksoy, A. 2013. Essential Oil Composition and in vitro Antioxidant and Antimicrobial Activities of Thymus cappadocicus Boiss. Journal of Food Processing and Preservation, 37, 605–614. 10.1111/j.1745-4549.2012.00694.x.
  • [29] Imeh, U., and Khokhar, S. 2002. Distribution of conjugated and free phenols in fruits: Antioxidant activity and cultivar variations. Agricultural Food Chemistry, 50, 6301–6306.
  • [30] Prasad, K., Yang, B., Dong, X., GuoXiang, J., Zhang, H., Xie, H., YueMing, J. 2009. Flavonoid contents and antioxidant activities from Cinnamomum species. Innovative Food Science & Emerging Technologies, 10, 627–632.
  • [31] Mouffouk, C., Hambaba, L., Haba, H., Mouffouk, S., Bensouici, C., Mouffouk, S., Hachemi, M., Khadraoui, H. 2018. Acute toxicity and in vivo anti-inflammatory effects and in vitro antioxidant and anti-arthritic potential of Scabiosa stellata. Oriental Pharmacy and Experimental Medicine, 18, 335–348. 10.1007/s13596-018-0320-3.
  • [32] Akar, Z. 2021. Chemical compositions by using LC–MS/MS and GC–MS and antioxidant activities of methanolic extracts from leaf and flower parts of Scabiosa columbaria subsp. columbaria var. columbaria L. Saudi Journal of Biological Sciences, 28, 6639–6644. 10.1016/j.sjbs.2021.07.039.
  • [33] Benli, M., Bingol, U., Geven, F., Guney, K., Yigit, N. 2008. An Investigation on the antimicrobial activity of some endemic plant species from Turkey. African Journal of Biotechnology, 7, 001–005. 10.5897/AJB2008.000-5001.
Toplam 31 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Bitki Biyokimyası
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ceren Ilgın Koç

Sevil Albayrak 0000-0002-0253-3746

Ahmet Aksoy 0000-0002-9696-7122

Proje Numarası TÜBİTAK 2209-A ve KBAG-117Z826
Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2024
Gönderilme Tarihi 5 Kasım 2024
Kabul Tarihi 6 Aralık 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 40 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Koç, C. I., Albayrak, S., & Aksoy, A. (2024). Endemik Lomelosia pseudograminifolia (Hub.-Mor.) Greuter & Burdet’nın Antioksidan ve Antibakteriyel Aktivite Yönünden İncelenmesi. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, 40(3), 627-634.
AMA Koç CI, Albayrak S, Aksoy A. Endemik Lomelosia pseudograminifolia (Hub.-Mor.) Greuter & Burdet’nın Antioksidan ve Antibakteriyel Aktivite Yönünden İncelenmesi. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. Aralık 2024;40(3):627-634.
Chicago Koç, Ceren Ilgın, Sevil Albayrak, ve Ahmet Aksoy. “Endemik Lomelosia Pseudograminifolia (Hub.-Mor.) Greuter & Burdet’nın Antioksidan Ve Antibakteriyel Aktivite Yönünden İncelenmesi”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 40, sy. 3 (Aralık 2024): 627-34.
EndNote Koç CI, Albayrak S, Aksoy A (01 Aralık 2024) Endemik Lomelosia pseudograminifolia (Hub.-Mor.) Greuter & Burdet’nın Antioksidan ve Antibakteriyel Aktivite Yönünden İncelenmesi. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 40 3 627–634.
IEEE C. I. Koç, S. Albayrak, ve A. Aksoy, “Endemik Lomelosia pseudograminifolia (Hub.-Mor.) Greuter & Burdet’nın Antioksidan ve Antibakteriyel Aktivite Yönünden İncelenmesi”, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, c. 40, sy. 3, ss. 627–634, 2024.
ISNAD Koç, Ceren Ilgın vd. “Endemik Lomelosia Pseudograminifolia (Hub.-Mor.) Greuter & Burdet’nın Antioksidan Ve Antibakteriyel Aktivite Yönünden İncelenmesi”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 40/3 (Aralık 2024), 627-634.
JAMA Koç CI, Albayrak S, Aksoy A. Endemik Lomelosia pseudograminifolia (Hub.-Mor.) Greuter & Burdet’nın Antioksidan ve Antibakteriyel Aktivite Yönünden İncelenmesi. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2024;40:627–634.
MLA Koç, Ceren Ilgın vd. “Endemik Lomelosia Pseudograminifolia (Hub.-Mor.) Greuter & Burdet’nın Antioksidan Ve Antibakteriyel Aktivite Yönünden İncelenmesi”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, c. 40, sy. 3, 2024, ss. 627-34.
Vancouver Koç CI, Albayrak S, Aksoy A. Endemik Lomelosia pseudograminifolia (Hub.-Mor.) Greuter & Burdet’nın Antioksidan ve Antibakteriyel Aktivite Yönünden İncelenmesi. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2024;40(3):627-34.

✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.