Araştırma Makalesi

Emir Kipi Üzerine

Cilt: 16 Sayı: 1 19 Haziran 2014
PDF İndir
EN TR

Emir Kipi Üzerine

Öz

Bu çalışmada Türkçe gramerinin tartışmalı konulardan biri olan emir kipi ele alınmıştır. Emir kipinin yapısı ve çekimi noktasında farklı görüşlerin ortaya konulduğu ve bunların çeşitli şekillerde yazılı ve sözlü olarak ifade edildiği bir konuda yapılmış birtakım çalışmalar bulunmaktadır. Konuyla ilgili kaynaklar genelde iki farklı görüş ve anlayışta toplanmışlardır. Bazı dilbilimciler, Türkçenin tarihî kaynaklarını da göz önünde bulundurarak emir çekiminin 1., 2. ve 3. teklik ve çokluk şahıslardan, yani altı şahıstan meydana geldiğini ifade etmişlerdir. Bazıları da 1. teklik ve çokluk şahıs eklerinin istek eki olduğunu belirterek emir çekiminin yalnızca 2. ve 3. teklik ve çokluk şahıslardan, yani dört şahıstan meydana geldiğini, 1. teklik ve çokluk şahıslar için emir çekiminin söz konusu olmadığını/ olamayacağını öne sürmüşlerdir. Bu çalışmada öncelikle emir kavramı üzerinde durulmuş, emir kipinin tarihî dönem içindeki yapı ve çekimi ele alınmıştır. Ayrıca emir kipinin bugünkü tartışmalı kullanımı, istek kipiyle benzer yanı sorgulanmıştır. Sonuçta genel bir değerlendirme yapılarak emir kipiyle ilgili birtakım tespitlerde bulunulmuş ve bazı teklifler öne sürülmüştür.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abak, A. (1991). Tüm ortaokul ve liseler için dilbilgisi kaynak kitap. Beyan Yayınları: İstanbul.
  2. Alfred M. (1975). Grammaire de la langue Turque théorique et pratique :Fransızca izahlı Türkçe gramer (4. Baskı). Mimeray Ofset Mat.: İstanbul.
  3. Arıkoğlu, E. (2007a). Hakas Türkçesi, (Editör: A. B. ERCİLASUN: Türk lehçeleri grameri). Akçağ Yayınları: Ankara.
  4. Arıkoğlu, E. (2007b). Tuva Türkçesi (Edit.: A. B. ERCİLASUN: Türk lehçeleri grameri). Akçağ Yayınları: Ankara.
  5. Barutçu Özönder, S. (1999). Türkçede fiil ve fiil çekimi: Türk gramerinin sorunları II. TDK Yayınları: Ankara.
  6. Caferoğlu, A. (1984). Türk dili tarihi II. Enderun Kitabevi: İstanbul.
  7. Coşkun, V. (2000). Özbek Türkçesi grameri. TDK Yay.- 752: Ankara.
  8. Çatıkkaş, M. A. (1996). Üniversiteler için uygulamalı Türk dili ve kompozisyon kılavuzu. Alfa basım Yayım:İstanbul

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Alan Eğitimleri

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

19 Haziran 2014

Gönderilme Tarihi

19 Haziran 2014

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2014 Cilt: 16 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Çiçek, A. (2014). Emir Kipi Üzerine. Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 16(1), 333-351. https://doi.org/10.17556/jef.54616

Cited By