Erzincan tulum
peynirinde standart bir üretim tekniğinin olmaması, piyasada farklı kalite ve
lezzette peynirlerin olmasına sebep olmaktadır. Bu peynir çeşidine özgü
niteliklerin bilimsel yöntemlerle incelenerek, standart peynirin belirlenmesi
ve kantitatif analize uygunluğu araştırılmıştır. Artan üretim ihtiyacından
dolayı tulum peyniri üretim aşamalarında yabancı madde kullanımı ihtimali
ortaya çıkmaktadır. Eğer yabancı madde kullanımı varsa bunlardan öne çıkanı
oldukça düşük maliyetinden dolayı nişastadır. Ayrıca başka yabancı madde varsa
bunların tespiti yapılmıştır. Bu çalışmada çeşitli spektroskopik yöntemler
kullanılarak Erzincan yöresinde ticari amaçla üretilen ve piyasaya sürülen tulum peynirlerinin standartlara uyup
uymadığı kontrol edilmiştir.
Tulum peyniri Raman spektroskopisi Nişasta Benzoik Asit Ağır metal
The fact that there
is no standard production technique in Erzincan Tulum cheese leads to different
quality and delicious cheeses in the market. The characteristics of this type
of cheese was examined by scientific methods, the determination of standard cheese
and its suitability to quantitative analysis were investigated. Due to the increased production need, the
possibility of using foreign materials in the production stages of Tulum cheese
emerges. If there is foreign substance use, it is starch because of its low
cost. If there are other foreign substances, they were determined. In this
study, it was checked whether the Tulum cheeses produced for commercial
purposes and placed on the market in Erzincan region by using various
spectroscopic methods conform to the standards.
Tulum cheese Raman spectroscopy Starch Benzoic Acid Heavy Metals
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 12 Sayı: 3 |