BibTex RIS Kaynak Göster

YENİLEBİLEN DEĞİŞİK MANTAR TÜRLERİNDE SUDA ÇÖZÜNEN VİTAMİN MİKTARLARININ ARAŞTIRILMASI

Yıl 2015, Cilt: 8 Sayı: 2, 213 - 222, 05.01.2015
https://doi.org/10.18185/eufbed.25240

Öz

Bu çalışmada, altı tanesi Elazığ ve bir tanesi de Tunceli ilinde temin edilmiş yenilebilen yedi mantar türünde C vitamini (askorbik asit), tiamin klorür (B1), riboflavin (B2), nikotinik asit (B3), pridoksin klorür (B6) ve folik asit (B9) vitaminleri miktarları Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) ile belirlendi. B vitaminleri ile C vitamini miktarları belirlenen örnekler sırasıyla, Kültür (Agaricus Bisporus), Kayın (Pleurotus spp.), Pullu (Polyporus Squamosus), Sütsüz (Russula Delica), Çayır (Agaricus Campestris), Elazığ yöresel Ebekarı (sümüklüce) ve Tunceli yöresel (Çarçur) mantarlarıdır. Mantarlardaki C vitamini miktarlarının sırası ile 3,97±0,89 mg/g; 184,63±27,25 mg/g; 295,93±26,20 mg/g; 50,51±3,60 mg/g; 130,22±8,96 mg/g; 413,38±11,54 mg/g ve 102,69±13,18 mg/g olduğu gözlendi. Ebekarı mantarının C vitamini açısından zengin, kültür mantarının ise fakir olduğu tespit edildi. Mantarlardaki B1, B2, B3, B6 ve B9 vitaminlerinin sırasıyla 0,12±0,03 - 0,73±0,11 mg/g; 0,28±0,06 - 4,40±0,11 mg/g; 50,06±5,91 - 288,85±15,2 mg/g; 1,24±0,36 - 192,19±8,99 mg/g ve 7,34±0,56 - 56,26±2,93 mg/g arasında değiştiği gözlendi. Özellikle Çarçur mantarının B3 ve B6 vitaminleri, Ebekarı mantarının ise B2 ve B9 vitaminleri bakımından zengin oldukları görülmektedir.   

Sonuç olarak mantarların türüne göre B ve C vitaminleri açısından iyi bir kaynak olabileceği söylenebilir. Vitamin miktarlarındaki farklılıklar ise mantarın türü, beslenmesi, rakım ve çevre koşullarından kaynaklanmış olabilir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Fikret Karataş

Ebru Çöteli

Yayımlanma Tarihi 5 Ocak 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Karataş, F., & Çöteli, E. (2015). YENİLEBİLEN DEĞİŞİK MANTAR TÜRLERİNDE SUDA ÇÖZÜNEN VİTAMİN MİKTARLARININ ARAŞTIRILMASI. Erzincan University Journal of Science and Technology, 8(2), 213-222. https://doi.org/10.18185/eufbed.25240