BibTex RIS Kaynak Göster

YABANCI DİL OLARAK TÜRKÇE ÖĞRETİMİ A1-A2 DÜZEYİ DERS KİTAPLARI ÜZERİNE BİR İZLENCE ÇALIŞMASI

Yıl 2015, 2015: TÜRKÇE ÖĞRETİMİ ÖZEL SAYISI, 35 - 46, 29.12.2015

Öz

Bu çalışmanın amacı günümüzde kullanılan Yabancı Dil Olarak Türkçe ders kitaplarının benimsediği izlence türlerini ortaya çıkarmaktır. Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde, özellikle temel düzeyde, en önemli ders malzemelerinden birisi ders kitaplarıdır. Ders kitaplarında yer alan ünitelerin, temaların, konuların ve dilbilgisi kurallarının hangi sırada verileceği önceden belirlenmiş olan bir izlenceye bağlıdır. Bu nedenle kullanımda olan Yabancılara Türkçe öğretimi ders kitaplarının takip ettikleri izlence türlerinin belirlenmesi önemlidir. Ancak Yabancı Dil Olarak Türkçe ders kitaplarında izlence türlerini belirlemeye yönelik bir çalışma yoktur. Bu çalışmada beş ders kitabı setinden A1-A2 düzeyi kitapları incelenmiş ve bu kitapların çoğunlukla kavramsal-işlevsel izlenceyi benimsedikleri görülmüştür. Bu bulgu çağdaş iletişimsel yaklaşımların Türkçe öğrenme ortamlarını etkilediğini göstermektedir. Ayrıca bazı kitaplarda ek olarak yapısal ve beceriye dayalı izlencelerin de varlığı gözlenmiştir.

A STUDY ON THE SYLLABUSES OF A1-A2 LEVEL TURKISH AS A FOREIGN LANGUAGE TEXTBOOKS

Yıl 2015, 2015: TÜRKÇE ÖĞRETİMİ ÖZEL SAYISI, 35 - 46, 29.12.2015

Öz

This study aims to analyze the syllabus types of different textbooks. Textbooks are one of the basic and most important materials in teaching Turkish as a foreign language, especially at the beginning level. The ordering of the units, themes and subject matters in the textbooks depend on the syllabus. For this purpose, determining the type of syllabus adopted by the textbook is significant. However, no research has been conducted on the types of syllabus designs of the Turkish as a foreign language textbooks. In the study five sets of Turkish language books were analyzed to find that they mostly adopted a notional-functional syllabus. This finding proves that communicative language teaching influences the settings of Turkish as a foreign language. In addition to the notional-functional syllabus, structural and skill based syllabuses were detected in two sets of books.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Serdar Akbulut

Derya Yaylı

Yayımlanma Tarihi 29 Aralık 2015
Gönderilme Tarihi 30 Aralık 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 2015: TÜRKÇE ÖĞRETİMİ ÖZEL SAYISI

Kaynak Göster

APA Akbulut, S., & Yaylı, D. (2015). YABANCI DİL OLARAK TÜRKÇE ÖĞRETİMİ A1-A2 DÜZEYİ DERS KİTAPLARI ÜZERİNE BİR İZLENCE ÇALIŞMASI. Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(2), 35-46.