Cilt: 2 Sayı: 2, 31.12.2023

Yıl: 2023

Scala kelimesi latince “merdiven, ardışıklık, sıralama” anlamlarına gelmektedir. Bu bakımdan E-Scala dergisi (E/ Environment, S/Space, C/City, A/Architecture, L/Landscape, A/Art) içeriğini oluşturan Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama, Peyzaj Mimarlığı ve İç Mimarlık Anabilim dalları odağında bilimsel bilgi üretimi için bir zemin, bilginin dolaşım ve akışını geleceğe aktarmayı hedefleyen bir araç niteliği taşımayı amaçlamaktadır.

Dergi; Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama, Peyzaj Mimarlığı ve İç Mimarlık alanlarındaki özgün kuramsal yazılar, özgün araştırma yazıları, derlemeler, proje/tasarım uygulamalarına yönelik yazılar ve meslek alanlarına yönelik güncel tartışma metinleri üzerine odaklanmaktadır. Ancak bu alanlar kesişiminde ilişkili diğer bilim alanlarına (Sosyoloji, Tarih, Sanat, Arkeoloji, Antropoloji, Ekoloji, Botanik vd.) ait çalışmalar da dergi kapsamına uygunluk şartı ile kabul edilir. 

Makalenin bütünü; şekil, grafik, fotoğraf ve tabloları içermek üzere “Times New Roman” yazı karakterinde, 12 punto, 1.5 satır aralığında ve iki yana yaslı yazılmalı ve 18 sayfayı geçmemelidir.

Sayfa yapısı olarak A4 kağıt boyutu kullanılmalı ve üstten ve soldan 3 cm, alttan ve sağdan 2.5 cm boşluk bırakılmalıdır. Makale metnine sayfa ve satır numarası eklenmelidir. Makale dili Türkçe ya da İngilizce olmalıdır.

Kapak Sayfası: Makale başlığı (makale dilinde), yazarların tam adları (unvansız olarak) ve çalıştıkları kurumlar ile sorumlu yazarın tüm iletişim bilgilerini (açık adres, e-mektup ve telefon ve belgegeçer numaraları) içermelidir. Makale başlığı (sayfanın ortasında yer almalı), ilk harfler büyük olacak şekilde küçük harflerle ve koyu yazılmalıdır. Yazar isimleri küçük, soyadları büyük harflerle (sayfanın ortasında) koyu yazılmalıdır. Yazar kurumları, ilk harfler büyük olacak şekilde küçük harflerle yazılmalıdır.

Özet sayfası: Makale başlığı, özeti (en az 100, en fazla 250 kelime) ve anahtar kelimeler (3-6 adet) makale dilinde verilmelidir. Aynı bilgiler diğer dilde de (makale dili Türkçe ise İngilizce ya da tersi) verilmelidir. Özet, kısaca araştırmanın gerekçesini, amaçlarını, yöntemini, bulguları ve önerileri içermelidir.

Ana metin: Makale ana metni; Giriş; Materyal ve Yöntem; Bulgular (ve Tartışma); (Tartışma ve) Sonuç; Kaynaklar bölümlerinden oluşur. Bütün ana bölüm başlıları büyük harflerle ve koyu olacak şekilde, alt başlıklar ise sadece ilk kelimenin ilk harfi büyük ve koyu yazılır. Başlıklar ve paragraf başı 0 cm içeriden başlamalı, paragraflar arası boşluk bırakılmalıdır. Şekil ve tablolar makale içinde uygun yerlere şekil ve tablo numarası verilerek yerleştirilmeli, tablo başlıkları tablonun üst kısmında ve şekil başlıkları şeklin altında verilmelidir. Şekil ve tablo başlıkları mümkün olduğunca kısa ve açıklayıcı olmalıdır. Şekil resim ise yüksek çözünürlükte olmalı, grafik ise anlaşılması kolay olacak şekilde düzenlenmelidir. Tablolarda sadece yatay çizgiler kullanılmalıdır. Makaleye konu canlı tür ya da türlerinin yerel isimleri kullanılıyorsa bunların bilimsel adları metinde ilk geçtikleri yerde belirtilmelidir. Birimler için uluslar arası birimler sistemi kullanılmalı (The International Systems of Units, SI) ve ondalık ifadeler nokta (.) ile belirtilmelidir (örneğin, %45.7 veya 0.221).
Kaynaklar: Makale içinde atıf yapılan tüm kaynaklar Kaynaklar bölümünde alfabetik olarak listelenmelidir. Aynı şekilde Kaynaklar bölümündeki tüm eserlere metin içinde atıf yapılmalıdır. Kaynaklar metin içinde yazarın soyadı ve yayınlandığı tarihe göre verilmelidir (Örneğin: Kray and Fisher 2008; Yılmaz ve ark. 2005; Zigler 1983a ve 1983b). Atıf cümle içinde kullanılacaksa sadece yılı paranteze alınmalıdır (Örneğin: ‘Steffenrem et al. (2007) Picea abies odun özelliklerinin …’).

Kaynaklar aşağıdaki örneklerdeki gibi APA6 Formatında listelenmelidir:

Dergi makaleleri:
Pandey DK, Palni LMS (2005) Germination of Parthenium hysterophorus L. seeds under the influence of light and germination promoting chemicals. Seed Sci Technol 33:485-491

Kitaplar:
Ürgenç S (1988) Genel plantasyon ve ağaçlandırma tekniği. İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Yayını, No: 444, İstanbul

Kitapta Bölüm:
Brown B, Aaron M (2001) The politics of nature. In: Smith J (ed) The rise of modern genomics, 3rd edn. Wiley, New York, pp 230-257

Bildiriler:
Demeritt ME (1981) Fifty years of hybrid poplar research in the northeast. In: Proceedings of 27th North-Eastern forest tree improvement Conference. University of Vermont, Burlington, VT, pp 166–183

Tezler:
Kambur S (2009) Rhus coriaria L., Pyracantha coccinea M. Roemer ve Cotoneaster nummularia Fisch.&Mey türlerinin tohum ve çimlenme özelliklerinin belirlenmesi. Artvin Çoruh Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Artvin, 40 s

Diğer:
Robbins J, Evans M (2004) Growing media for container production in a greenhouse or nurseries. Part I. Components and mixes. Agriculture and Natural Resources. Division of Agriculture: University of Arkansas, Fayetteville. http://www.uaex.edu/Other_Areas/publications/PDF/FSA-6097.pdf. Accessed 1 Sept 2010

ETİK İLKELER

Yazarların Etik Sorumlulukları

Yazarlar;

a) Sunulan makalenin yazar(lar)ın özgün çalışması olduğunu;
b) Tüm yazarların bu çalışmaya bireysel olarak katılmış olduklarını ve bu çalışma için her türlü sorumluluğu aldıklarını;
c) Tüm yazarların sunulan makalenin son halini gördüklerini ve onayladıklarını;
d) Makalenin başka bir yerde basılmadığını veya basılmak için sunulmadığını;
e) Makalede bulunan yazılı ve görsel malzemelerin diğer şahıslara ait olan Telif Haklarını ihlal etmediğini;
f) Sunulan makale üzerindeki mali haklarını, özellikle işleme, çoğaltma, temsil, basım, yayım, dağıtım ve İnternet yoluyla iletim de dahil olmak üzere her türlü açık kullanım haklarını E-Scala Dergisi'ne devretmeyi kabul ve taahhüt ederler.

Editörlerin Etik Görev ve Sorumlulukları

Editörler;

a) Derginin gelişiminin sağlaması, kalitesini geliştirmeye yönelik süreçlerin yönetilmesinden,

b) Açıklık ve şeffaflık ilkelerini benimseyerek, fikri mülkiyet hakları ve etik standartlardan taviz vermeden iş süreçlerinin devam ettirilmesinden,

c) Tüm  geri bildirimlerin dikkate alınmasından, açıklayıcı ve bilgilendirici geri bildirim verilmesinden,

d) Hakemlerin çalışmanın konusuna uygun olarak belirlemesinden,

e) Yazarlar ve hakemler arasında çıkar çatışması olup olmadığının gözetilmesinden,

f) Nezaketsiz ve bilimsel olmayan değerlendirmelerin engellenmesinden,

g) Hakem havuzunun dinamik şekilde güncellenmesini sağlamaktan sorumludur.

h) Dergi yayın politikalarında yer alan "Kör Hakemlik ve Değerlendirme Süreci" politikalarını uygulamakla yükümlüdür. Bu bağlamda editörler her çalışmanın adil, tarafsız ve zamanında değerlendirme sürecinin tamamlanmasını sağlar.

ı) Dergide yayınlanan her makalenin dergi yayın politikaları ve uluslararası standartlara uygun olarak yayınlanmasından sorumludur.

i) Yazar, hakem ve okuyucuların bireysel verilerini korumaktan sorumludur.

j) Çalışmalarda kullanılan deneklere ilişkin etik kurul onayı, deneysel araştırmalara ilişkin izinlerin olmadığı durumlarda çalışmayı reddetmekle sorumludur.

Hakemlerin Etik Sorumlulukları

Tüm çalışmaların "Kör Hakemlik" ile değerlendirilmesi yayın kalitesini doğrudan etkilemektedir. Bu süreç yayının nesnel ve bağımsız değerlendirilmesi ile güven sağlar. Kırklareli Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dergisi (E-SCALA) değerlendirme süreci çift taraflı kör hakemlik ilkesiyle yürütülür. Hakemler yazarlar ile doğrudan iletişime geçemez, değerlendirme ve yorumlar dergi yönetim sistemi aracılığıyla iletilir. Bu süreçte değerlendirme formları ve tam metinler üzerindeki hakem yorumları editör aracılığıyla yazar(lar)a iletilir. Bu bağlamda Kırklareli Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dergisi (E-SCALA) için çalışma değerlendiren hakemlerin aşağıdaki etik sorumluluklara sahip olması beklenmektedir:

a) Uzmanlık alanları ile ilgili olmayan yayınları kabul etmemelidir.

b) Tarafsızlık ve gizlilik ilkesi içerisinde değerlendirme yapmalı, değerlendirme sürecinde çıkar çatışması ile karşı karşıya olduğunu düşünürse, çalışmalı incelemeyi reddederek, dergi editörlüğüne bildirmelidir.,

c) Gizlilik ilkesi gereği incelediği çalışmaları, değerlendirme sürecinden sonra imha etmelidir. İnceledikleri çalışma dergide yayınlandıktan sonra kullanabilir.


YAYIN POLİTİKASI

E-Scala dergisi Kırklareli Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından yılda iki kez yayınlanan uluslararası hakemli bir elektronik dergidir. Tübitak Ulakbim DergiPark altyapısını kullanmaktadır. Yayın dili Türkçe veya İngilizcedir.

Dergi; Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama, İç Mimarlık ve Peyzaj Mimarlığı alanlarındaki özgün kuramsal yazılar, özgün araştırma yazıları, derlemeler, proje/tasarım uygulamalarına yönelik yazılar ve meslek alanlarına yönelik güncel tartışma metinleri üzerine odaklanmaktadır. Ancak bu alanlar kesişiminde ilişkili diğer bilim alanlarına (Sosyoloji, Tarih, Sanat, Antropoloji, Botanik vd.) ait çalışmalar da dergi kapsamına uygunluk şartı ile kabul edilir. 

Kırklareli Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dergisi ücretsiz bir dergidir.