Bu çalışmanın amacı, Türkiye'nin Kütahya ilindeki yiyecek içecek işletmelerinin mutfak bölümünde çalışan kadınların cinsiyet ayrımcılığına bağlı olarak yaşadıkları sorunları belirlemek ve bu sorunların çalışan kadınların iş motivasyonlarına etkisini incelemektir. Bu doğrultuda araştırmanın amacı doğrultusunda sosyal bilimlerde sıklıkla kullanılan yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Böylece çalışan kadınlara çeşitli sorular sorulmuş ve cinsiyet ayrımcılığına dayalı sorunlara ilişkin bulgular elde edilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre kadın mutfak çalışanlarının cinsiyet ayrımcılığına dayalı olarak en sık yaşadıkları sorunun fiziksel özelliklerden kaynaklanan kalıplaşmış ön yargılar olduğu tespit edilmiştir. Literatürde otel işletmelerinde cinsiyet ayrımcılığına yönelik çalışmalar olmasına rağmen yiyecek içecek işletmelerinde bu konuda yapılmış bir araştırmaya rastlanmamıştır. Çalışmanın kadın mutfak çalışanları ile yüz yüze iletişim ile yürütülmesi ve yiyecek-içecek işletmelerinde cinsiyet ayrımcılığına ilişkin sorunların birincil verilerle analiz edilmesi nedeniyle çalışmanın sektördeki boşluğun doldurulmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Çalışmada sektörün geleceği için doğru kararların alınmasına yönelik literatür ve sektöre yönelik öneriler sunulmaktadır.
Yiyecek ve İçecek İşletmeleri Mutfak Cinsiyet Ayrımcılığı Kadın
The aim of this study is to determine the problems arising due to the gender discrimination experienced by women working in the kitchen department of food and beverage businesses in Kütahya, Türkiye, and to examine the effects of these problems on the work motivation of working women. Accordingly, semi-structured interview technique used in social sciences frequently was employed in line with the purpose of the research. Thus, various questions were asked to working women and findings related to problems based on gender discrimination were obtained. According to the findings of the study, it has been determined that the most common problem based on gender discrimination experienced by female kitchen workers is stereotypical prejudices stemming from physical characteristics. Although there are studies on gender discrimination in hotel businesses in the literature, no research has been found on this subject in food and beverage businesses. Because of the fact that the study was conducted with face-to-face communication with female kitchen workers and the problems related to gender discrimination in food and beverage businesses were analyzed with primary data, it’s thought that the study will contribute to filling the gap in the literature on making the right decisions for the future of the sector, and suggestions for the sector are presented in the study.
Food and Beverage Businesses Kitchen Women Gender Discrimination
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Turizm (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 15 Eylül 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 20 Ekim 2023 |
Gönderilme Tarihi | 16 Mart 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 22 Sayı: 88 |
Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (Electronic Journal of Social Sciences), Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
ESBD Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (Electronic Journal of Social Sciences), Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilmiştir. Marka No:2011/119849.