In this study, the cloud point extraction (BNE)
method was developed before quantification by Patent Blue with a UV-VİS spectrophotometer.
The nonionic surfactant Triton X-114 was used as the surfactant. The effect of
pH, surfactant concentration, incubation temperature, incubation time and ionic
strength effect was investigated for optimization of the cloud point extraction
method. The developed method was applied to the Patent Blue V assay in the
pharmaceutical formulation. The mean recovery values range from 89% to 95%,
while the relative standard deviation values range from 2.0 to 4.5%. The limit
of detection (LOD) and limit of quantification (LOQ) were calculated 0.56 and
1.85 ng/mL, respectively. The purpose of the patent Blue V is very effective,
simple and environmentally friendly.
Cloud point extraction Triton X-114 Patent Blue V UV-VIS spectrophotometry
Bu çalışmada, Patent Blue V’in ayrılma ve
zenginleştirilmesi için yeni bir bulutlanma noktası ekstraksiyon (BNE) yöntemi geliştirilmiştir.
Zenginleştirme sonrası tayinler UV-VİS spektrofotometresi ile yapılmıştır. Yüzey
aktif madde olarak non iyonik yüzey aktif madde olan Triton X-114 kullanılmıştır.
Ekstraksiyon yönteminin optimizasyonu
için pH, yüzey aktif madde derişimi, inkübasyon sıcaklığı, inkübasyon süresi ve
iyonik şiddet etkisi incelenmiştir. Geliştirilen yöntem farmasötik
formulasyondaki Patent Blue V miktar tayini için uygulanmıştır. Doğruluğu
belirlemek için yapılan geri kazanma çalışmalarında ortalama geri kazanma
değerleri % 89–95 aralığında değişmektedir. Yöntemin % bağıl standart sapma
değerleri % 1,3-2,3 aralığındadır. Geliştirilen metodun gözlenebilme ve tayin
sınırı sırasıyla 0,56 ve 1,85 ng/mL olarak hesaplanmıştır. Geliştirilen yöntem
kullanılarak Patent Blue V’in tayini iyi bir doğruluk ve tekrarlanabilirlik ile
yapılabilmektedir. Yöntem oldukça etkili, basit ve çevre dostudur.
Bulutlanma noktası ekstraksiyonu Triton X-114 Patent Blue V UV-VİS spektrofotometre
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Eczacılık ve İlaç Bilimleri |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 24 Ocak 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |