Bu çalışmayla, Kayseri yöresinde; yetiştirilen besi sığırlarının idrarlarında ve kullanılan sığır yemlerinde zeranol kalıntısının olup olmadığının belirlemesi amaçlanmıştır. Bu amaçla resmi ve özel mezbahalara gidilerek 45 adet sığırdan idrar örneği alınmış ve ticari ELISA (Enzim İmmun Assay) kitinde yer alan yönteme göre zeranol kalıntıları araştırılmıştır. Çalışma sonucunda pozitif bulgu veren sığır idrarlarının %6.66’sınde 250-300ppt, %8,88’inde 300-400ppt, %2.22’sinde 400-500ppt arasında zeranol kalıntısı tespit edilmiştir. Pozitif bulgu veren örnekler ise toplam numunelerin % 17.77’sini oluşturmaktadır. Değerlendirilen 45 örneğin %82.23’ünü kapsayan 37 örnekte ise zeranol kalıntısına rastlanmamıştır. İnce tabaka kromotografi yöntemine göre analiz edilen 80 adet sığır yemi örneği zeranol yönünden negatif bulunmuştur. Çalışmada elde edilen bulgular, eti tüketilen besi sığırlarında zeranol kullanıldığını, bu durumun zeranol uygulanan sığırların etleri kesim sonrasında bekletilme sürelerine uyulmaksızın tüketime sunulduklarında, ülkemiz insanlarının zeranol kalıntısı bulunduran gıda maddelerini tüketmeleri nedeniyle bir çok risk ile karşı karşıya oldukları ve bu durumun halk sağlığı açısından üzerinde durulması gerektiği sonucuna varılmıştır
Summary : This study,aims to define whether
there is zeranol remnants or not in feed and urines
of steers in Kayseri. For this study, 45 samples of
cow urine taken from official and zeranol
remnants have been researced according to the
method in the commercial ELISA kit. After the
study, zeranol remnants have been found between
250-300 ppt in the 6.66%, 300-400 ppt in the
8.88%, 400-500 ppt in the 2.22% of the positive
resulted cow urines with positive results. All of the
samples with positive results represents the 17.77%
of the total samples. Zeranol remnant has not been
found in the 37 samples including in the 82.23% of
total 45 samples been studied in the analysis.
Diğer ID | JA26MB94ZK |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2004 |
Gönderilme Tarihi | 1 Mart 2004 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2004 Cilt: 13 Sayı: 1 |