Kamu otoritelerinin Covid-19'u önlemeye yönelik kurallarının çoğu genel hijyen ilkelerine dayanmaktadır. İşletme yetkilileri ve çalışanları, faaliyette oldukları sürece Yeni Koronovirüs hastalığına karşı işyerlerinde etkin mücadele için kamu otoritesi tarafından bildirilen tedbirlere uymak zorundadır. Gıda işletmelerinin pandemi sürecinde 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu'na ve 1593 sayılı Genel Hijyen Kanununa (Umumi Hıfzıssıhha Kanunu) uyması gerekmektedir. Denetim ve kontrollerde gıda operasyonlarının emniyetli koşullarda sağlanması, belirlenen kontrol önlemlerinin alınması ve tüm bu işlemlerin sürekliliği hedeflenmektedir. Resmi incelemelerde sadece gıda güvenliği kriterleri değil, Covid-19 hastalığının yayılmasını önlemek için ek önlemler de dikkate alınmaktadır. Bu öngörü ile Onaylı/Kayıtlı İşletmelere Ait Resmi Kontrol Formu’na yapmış olduğum ilaveler bilgilerinize sunulmuştur.
Bu çalışmamın Editöre Mektup olarak değerlendirilmesi fikrini sunan GLADER Derneği Başkanı Sayın Dr. Veteriner HEKİM Can DEMİR'e teşekkür ederim.
Most of the rules by the public authorities for preventing Covid-19 are based on general hygiene principles. As long as business officials and employees are in food sector, they must comply with the measures declared by the public authority to effectively fight the new Coronavirus outbreak in the workplace. Food business have to obey either the Law No.5996 on Veterinary Services Plant Health Food and Feed and the General Hygiene Law No. 1593 (Umumi Hıfzıssıhha Kanunu) during the pandemic process. In the audits and controls, it is aimed that the food operations could be ensured under safely conditions, take in the specified control measures and to be continuity all of these actions. The official inspections has been taken into account not only food safety criteria but also the additional measures for preventing the spread of the Covid-19 disease. With this prediction, the additions I made to the Official Control Form of Approved/Registered Enterprises are presented for your information.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Editöre Mektup |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2021 |
Gönderilme Tarihi | 15 Mayıs 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |