Araştırma Makalesi

TARİHİ KONAK İŞLETMELERİNİN KRİZ YÖNETİMİ UYGULAMALARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Cilt: 2 Sayı: 1 1 Nisan 2017
PDF İndir

TARİHİ KONAK İŞLETMELERİNİN KRİZ YÖNETİMİ UYGULAMALARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Öz

Kriz yönetimi uygulamaları konusunda geniş literatüre rağmen tarihi konak işletmelerinin krizle başa çıkma yolları üzerine çok sınırlı bilgiye ulaşılabilmiştir. Bu nedenle bu çalışmada konaklama hizmeti veren tarihi konak işletmecilerinin krizi algılamaları ve krizi yönetmeleri kapsamındaki uygulamaları Mudurnu örneği üzerinden analiz edilmektedir. Yarı yapılandırılmış mülakat tekniği ile elde edilen veri analitik bir sunumla ortaya koyularak yorumlanmaktadır. Tarihi konak işletmelerinin lokasyona da bağlı olarak mevcut krizden önemli oranda etkilenmedikleri, etkilenenlerin maliyetlerdeki artışa bağlı bir sorunla yüz yüze kaldıkları, bunun karşısında işletme yapısındaki yalınlığa bağlı olarak esnek uygulamalar geliştirebildikleri tespit edilmiştir. Fiyat kıran, personel çıkaran veya tesis kapatan işletme sayısı oldukça azdır. İşletmecilerin krizle başa çıkmak adına daha fazla oranda destinasyon ölçeğinde tanıtım ve kaliteyi öne çıkardıkları görülmüştür.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Albeni, Mesut ve Utku Ongun (2005), Antalya Turizminin Türk Turizmi İçerisindeki Yeri ve Krizlerin Antalya Turizmi Üzerindeki Etkileri, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 10(2): 93-112.
  2. Cushnahan, Gavan (2004), Crisis Management in Small-Scale Tourism, Journal of Travel & Tourism Marketing, 15:4, 323-338.
  3. Maxwell, Joseph (1992), Understanding and Validity in Qualitative Research, Harvard Educational Review, 62, 279-301.
  4. Özdemir, Ünal (2011), Safranbolu’nun Kültürel Miras Kaynakları ve Korunması, Eastern Geographical Review, 26: 129-142.
  5. Rousaki, Barbara ve Alcott, Peter (2006), Exploring the Crisis Readiness Perceptions of Hotel Managers in the UK, Tourism and Hospitality Research, 7(1): 27–38.
  6. Seçilmiş, Cihan ve Yaşar, Sarı (2010), Kriz Dönemlerinde Konaklama İşletmelerinin Kriz Yönetimi Uygulamaları Üzerine Bir Araştırma, Süleyman Demirel Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 15(1): 501-520.
  7. Topçubaşı Çilingiroğlu, Mine ve Reyhan Ufuk, Sevi (2013), Çamlıhemşin’deki Tarihi Konakların Turizm Potansiyeli, II. Rize Kalkınma Sempozyumu Bildiriler Kitabı, 3-4 Mayıs 2013, RTE Üniversitesi & Maltepe Üniversitesi, ss. 321-334.
  8. Türkan, Okan (2013), Beypazarı İlçesinin Turizm Potansiyeli Ve Turizm Faaliyetlerine Yönelik Öneriler, Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi, 32: 12-25.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Oğuz Türkay
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ
Türkiye

Serkan Şengül
ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ
Türkiye

Koray Genç
ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

1 Nisan 2017

Gönderilme Tarihi

7 Haziran 2017

Kabul Tarihi

17 Temmuz 2017

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Türkay, O., Şengül, S., & Genç, K. (2017). TARİHİ KONAK İŞLETMELERİNİN KRİZ YÖNETİMİ UYGULAMALARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2(1), 39-47. https://izlik.org/JA23GW29XA
AMA
1.Türkay O, Şengül S, Genç K. TARİHİ KONAK İŞLETMELERİNİN KRİZ YÖNETİMİ UYGULAMALARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. FESA. 2017;2(1):39-47. https://izlik.org/JA23GW29XA
Chicago
Türkay, Oğuz, Serkan Şengül, ve Koray Genç. 2017. “TARİHİ KONAK İŞLETMELERİNİN KRİZ YÖNETİMİ UYGULAMALARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 2 (1): 39-47. https://izlik.org/JA23GW29XA.
EndNote
Türkay O, Şengül S, Genç K (01 Nisan 2017) TARİHİ KONAK İŞLETMELERİNİN KRİZ YÖNETİMİ UYGULAMALARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 2 1 39–47.
IEEE
[1]O. Türkay, S. Şengül, ve K. Genç, “TARİHİ KONAK İŞLETMELERİNİN KRİZ YÖNETİMİ UYGULAMALARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”, FESA, c. 2, sy 1, ss. 39–47, Nis. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA23GW29XA
ISNAD
Türkay, Oğuz - Şengül, Serkan - Genç, Koray. “TARİHİ KONAK İŞLETMELERİNİN KRİZ YÖNETİMİ UYGULAMALARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 2/1 (01 Nisan 2017): 39-47. https://izlik.org/JA23GW29XA.
JAMA
1.Türkay O, Şengül S, Genç K. TARİHİ KONAK İŞLETMELERİNİN KRİZ YÖNETİMİ UYGULAMALARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. FESA. 2017;2:39–47.
MLA
Türkay, Oğuz, vd. “TARİHİ KONAK İŞLETMELERİNİN KRİZ YÖNETİMİ UYGULAMALARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, c. 2, sy 1, Nisan 2017, ss. 39-47, https://izlik.org/JA23GW29XA.
Vancouver
1.Oğuz Türkay, Serkan Şengül, Koray Genç. TARİHİ KONAK İŞLETMELERİNİN KRİZ YÖNETİMİ UYGULAMALARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. FESA [Internet]. 01 Nisan 2017;2(1):39-47. Erişim adresi: https://izlik.org/JA23GW29XA