Araştırma Makalesi

RUSSELLCI MONİZM: MADDENİN İÇSEL NİTELİĞİ OLARAK BİLİNÇ

Sayı: 41 15 Eylül 2025
PDF İndir
TR EN

RUSSELLCI MONİZM: MADDENİN İÇSEL NİTELİĞİ OLARAK BİLİNÇ

Öz

Bu çalışma, çağdaş zihin felsefesinde giderek daha fazla teorik gerilim üreten ve temelde “bilincin ontolojik statüsünü belirleme” probleminde düğümlenen metafiziksel krizi ve bu krize yanıt niteliğinde alternatif bir ontolojik çerçeve öneren Russellcı Monizmi merkeze almaktadır. Bertrand Russell’ın yapısalcı fizik anlayışı, içsel nitelikler tezi ve bu niteliklerin fenomenal deneyimle ilişkisi kuramın temel dayanaklarını oluşturur. Bilincin fenomenal doğasını maddenin içsel nitelikleriyle ilişkilendiren bu kuram, çağdaş zihin felsefesinde giderek daha fazla ilgi görmekte; indirgemeci fizikalizm ve düalizmin karşı karşıya kaldığı açmazları aşan, bilincin doğasına dair sezgilerle uyumlu, kapsayıcı ve bütüncül bir ontolojik perspektif olarak dikkat çekmektedir. Çalışmada Russellcı Monizmin, kurucu tezlerinin yanı sıra, panpsişist, panprotopsişist ve indirgemeci olmayan fizikalist versiyonları da ele alınmaktadır. Ayrıca kuramın güçlü ve zayıf yönleri mevcut tespit ve eleştirilerden hareketle tartışılmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Teşekkür

Editörlere emekleri için teşekkür ederim.

Kaynakça

  1. Alter, Torin ve Yujin Nagasawa. “Editors’ Introduction”. İçinde Consciousness in the Physical World Perspectives on Russellian Monism. Editörler Torin Alter ve Yujin Nagasawa, 1-16, New York: Oxford University Press, 2015.
  2. Alter, Torin ve Yujin Nagasawa. “What Is Russellian Monism?”. Journal Of Consciousness Studies, 19, No. 9–10, (2012): 67–95.
  3. Chalmers, David. “The Combination Problem for Panpsychism”. İçinde Panpsychism: Contemporary Perspectives. Editörler Ludwig Jaskolla ve Godehard Bruntrup, 179-214, Oxford: Oxford University Press, 2017.
  4. Chalmers, David. The Character of Consciousness. New York: Oxford University Press, 2010.
  5. Chalmers, David. The Conscious Mind. Oxford: Oxford University Press, 1996.
  6. Chalmers, David. “Bilinç Problemiyle Yüzleşmek”. Phainomena, no 2 (2020): 103-139.
  7. Chalmers, David. Bilinçli Zihin. Çeviren. Gülay Erol. Ankara: Fol Yayıncılık, 2024.
  8. Churchland, M. Paul. “Eliminative Materialism and the Propositional Attitudes”. The Journal of Philosophy, Vol. 78, No. 2 (1981): 67-90.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Varlık Felsefesi , 21. Yüzyıl Felsefesi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

15 Eylül 2025

Gönderilme Tarihi

30 Haziran 2025

Kabul Tarihi

28 Ağustos 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Sayı: 41

Kaynak Göster

Chicago
Berke, Zeynep. 2025. “RUSSELLCI MONİZM: MADDENİN İÇSEL NİTELİĞİ OLARAK BİLİNÇ”. FLSF Felsefe ve Sosyal Bilimler Dergisi, sy 41: 367-90. https://doi.org/10.53844/flsf.1731270.

Dergimiz 2024 yılından itibaren ikisi olağan biri dosya konulu özel sayı olmak üzere 3 sayı olarak, Mayıs (olağan sayı) Eylül (özel sayı) ve Aralık (olağan sayı) aylarında yayınlanacaktır. 

Özel sayılarımızda yalnızca dosya kapsamında yer alan makalelere yer verilecektir. Makalenizi gönderirken hangi sayıda değerlendirilmesini istediğinizi bir notla bildirmeniz karışıklıkları önleyecektir.


İlginiz için teşekkür ederiz.