Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2024, Cilt: 7 Sayı: 15, 644 - 650, 29.12.2024

Öz

Kaynakça

  • Adanacıoğlu, H., Saner, G., & Ağır, H.B. (2018). Sürdürülebilir Gıda Değer Zinciri Yaklaşımı. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım Ve Doğa Dergisi, 21, 221-226. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.472847
  • Al-Bachir, M., & Koudsi, Y. (2021). Composition and quality characteristics of loquat (Eriobotrya japonica L.) kernel. Journal of Agroalimentary Processes and Technologies, 27(1), 66-73.
  • Albano, K. M., Franco, C. M., & Telis, V. R. (2014). Rheological behavior of Peruvian carrot starch gels as affected by temperature and concentration. Food Hydrocolloids, 40, 30-43.
  • Azima, F., Nazir, N., & Efendi, H. C. (2020, February). Characteristics of physico-chemical and functional properties of starch extracts from tubers. In Journal of Physics: Conference Series (Vol. 1469, No. 1, p. 012002). IOP Publishing.
  • Barbi, R. C. T., Teixeira, G. L., Hornung, P. S., Ávila, S., & Hoffmann-Ribani, R. (2018). Eriobotrya japonica seed as a new source of starch: Assessment of phenolic compounds, antioxidant activity, thermal, rheological and morphological properties. Food Hydrocolloids, 77, 646-658.
  • Bilgin, S. (2018). Yiyecek İçecek İşletmelerinde Yerel Mutfak Ögelerinin Kullanımı ve Sürdürülebilirlik Açısından İncelenmesi: İzmir Örneği. Yüksek Lisans Tezi. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bolu.
  • Cao, T. L., & Song, K. B. (2019). Effects of gum karaya addition on the characteristics of loquat seed starch films containing oregano essential oil. Food Hydrocolloids, 97, 105198.
  • Chung, H. J., Liu, Q., Donner, E., Hoover, R., Warkentin, T. D. and Vandenberg, B. (2008). Composition, molecular structure, properties, and in vitro digestibility of starches from newly released Canadian pulse cultivars. Cereal Chemistry, 85(4), 471-479p.
  • Erkölencik, M.F. (2016). Farklı Malta Eriği Çeşitlerinin Biyoaktik ve Aromatik Özelliklerinin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekirdağ.
  • Fennema O R 1985 Food Chemistry (New York: Marcel Decker Inc.)
  • Gani, A., Bashir, M., Wani, S. M. and Masoodi, F. A. (2012). Modification of bean starch by γirradiation: Effect on functional and morphological properties, LWT-Food Science and Technology, 49(1), 162-169p.
  • İnatçı, Z. (2023). At Kestanesi ve Meşe Palamudundan Farklı Yöntemler ile Nişasta Üretimi ve Üretilen Nişastaların Özelliklerinin Tespiti. Yüksek Lisans Tezi. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Tokat.
  • Kong, X., Yang, W., Zuo, Y., Dawood, M., & He, Z. (2023). Characteristics of physicochemical properties, structure and in vitro digestibility of seed starches from five loquat cultivars. International Journal of Biological Macromolecules, 253(Pt 2), 126675. https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2023.126675
  • Koyuncu Aydın, M. (2018). Yerli Kinoa Tohumundan Nişasta Eldesi, Karakterizasyonu ve Fonksiyonel Özelliklerin İncelenerek Ürüne Uygulanması. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Li, B., Zhang, Y., Zhang, Y., Zhang, Y., Xu, F., Zhu, K., & Huang, C. (2021). A novel underutilized starch resource—Lucuma nervosa A. DC seed and fruit. Food Hydrocolloids, 120, 106934.
  • Li, G., Wang, S., & Zhu, F. (2016). Physicochemical properties of quinoa starch. Carbohydrate polymers, 137, 328-338.
  • Mir, S. A., Bosco, S. J. D., Bashir, M., Shah, M. A., & Mir, M. M. (2017). Physicochemical and structural properties of starches isolated from corn cultivars grown in Indian temperate climate. International Journal of Food Properties, 20(4), 821-832.
  • Rafıq, S. I., Jan, K., Singh, S. ve Saxena, D. C., 2015. Physicochemical, pasting, rheological, thermal and morphological properties of horse chestnut starch. Journal of food science and technology, 52, 5651-5660.
  • Sezer, U., & Polat, A.A. (2022). Farklı anaçların Hafif Çukurgöbek yenidünya çeşidinde verim ve meyve kalitesi üzerine etkileri. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 8(3), 376-390, https://doi.org/ 10.24180/ijaws. 1107932.
  • Sharma, M., Sharma, M., Sridhar, K., Patil, S., Chawla, P., Ali, N., Attia, S. M., Bains, A., & Inbaraj, B. S. (2024). Exploring the Structural, Thermal, and Protective Potential of Loquat Seed Starch and Flax Seed Oil Nanoemulsion Coating on Strawberry. Starch - Stärke. https://doi.org/10.1002/star.202300166
  • Tuna, H.E. (2015). Gıda Atığı Olan Vişne, Nar, Kabak ve Kayısı Çekirdeklerinin Kek Üretiminde Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Ünal, D.C. (2023). Sürdürülebilir Gastronomi Kapsamında Gıda Atıklarından Şerbet Üretimi. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Gelişim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.
  • Xie, X. S., Cui, S. W., Li, W., & Tsao, R. (2008). Isolation and characterization of wheat bran starch. Food Research International, 41(9), 882-887.
  • Yaşar, B. (2017). Gölevez Nişastasının Yapısal, Fizikokimyasal ve Jelleşme Özelliklerinin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

EXTRACTION AND CHARACTERIZATION OF LOQUAT SEED STARCH: A POTENTIAL ALTERNATIVE STARCH SOURCE

Yıl 2024, Cilt: 7 Sayı: 15, 644 - 650, 29.12.2024

Öz

The seeds of loquat (Eriobotrya japonica Lindl.), which are often discarded as agricultural waste, contain significant amounts of starch with unique properties. The aim of this study was to extract starch from loquat seeds and investigate its chemical and functional proper ties as well as its potential to replace wheat starch in traditional desserts such as jelly. The starch from loquat seeds was extracted by alkaline extraction and freeze-drying. The extracted starch had a moisture content of 4.47%, a water holding capacity of 303.2 g/g, an oil holding capacity of 19.21 g/g, a swelling power of 40.8 g/g at 95°C and a water solubility index of 85.7% at 95°C. The color parameters L*, a* and b* were 95.86, 2.02 and 4.79, respectively. Microscopic analysis revealed granules with various shapes, including flat, spherical, hemispherical, ellipsoidal and irregular polygonal and angular morphology. These characteristics make loquat seed starch suitable for various food and industrial applications, especially for the development of functional foods and sustainable gastronomy.

Kaynakça

  • Adanacıoğlu, H., Saner, G., & Ağır, H.B. (2018). Sürdürülebilir Gıda Değer Zinciri Yaklaşımı. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım Ve Doğa Dergisi, 21, 221-226. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.472847
  • Al-Bachir, M., & Koudsi, Y. (2021). Composition and quality characteristics of loquat (Eriobotrya japonica L.) kernel. Journal of Agroalimentary Processes and Technologies, 27(1), 66-73.
  • Albano, K. M., Franco, C. M., & Telis, V. R. (2014). Rheological behavior of Peruvian carrot starch gels as affected by temperature and concentration. Food Hydrocolloids, 40, 30-43.
  • Azima, F., Nazir, N., & Efendi, H. C. (2020, February). Characteristics of physico-chemical and functional properties of starch extracts from tubers. In Journal of Physics: Conference Series (Vol. 1469, No. 1, p. 012002). IOP Publishing.
  • Barbi, R. C. T., Teixeira, G. L., Hornung, P. S., Ávila, S., & Hoffmann-Ribani, R. (2018). Eriobotrya japonica seed as a new source of starch: Assessment of phenolic compounds, antioxidant activity, thermal, rheological and morphological properties. Food Hydrocolloids, 77, 646-658.
  • Bilgin, S. (2018). Yiyecek İçecek İşletmelerinde Yerel Mutfak Ögelerinin Kullanımı ve Sürdürülebilirlik Açısından İncelenmesi: İzmir Örneği. Yüksek Lisans Tezi. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bolu.
  • Cao, T. L., & Song, K. B. (2019). Effects of gum karaya addition on the characteristics of loquat seed starch films containing oregano essential oil. Food Hydrocolloids, 97, 105198.
  • Chung, H. J., Liu, Q., Donner, E., Hoover, R., Warkentin, T. D. and Vandenberg, B. (2008). Composition, molecular structure, properties, and in vitro digestibility of starches from newly released Canadian pulse cultivars. Cereal Chemistry, 85(4), 471-479p.
  • Erkölencik, M.F. (2016). Farklı Malta Eriği Çeşitlerinin Biyoaktik ve Aromatik Özelliklerinin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekirdağ.
  • Fennema O R 1985 Food Chemistry (New York: Marcel Decker Inc.)
  • Gani, A., Bashir, M., Wani, S. M. and Masoodi, F. A. (2012). Modification of bean starch by γirradiation: Effect on functional and morphological properties, LWT-Food Science and Technology, 49(1), 162-169p.
  • İnatçı, Z. (2023). At Kestanesi ve Meşe Palamudundan Farklı Yöntemler ile Nişasta Üretimi ve Üretilen Nişastaların Özelliklerinin Tespiti. Yüksek Lisans Tezi. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Tokat.
  • Kong, X., Yang, W., Zuo, Y., Dawood, M., & He, Z. (2023). Characteristics of physicochemical properties, structure and in vitro digestibility of seed starches from five loquat cultivars. International Journal of Biological Macromolecules, 253(Pt 2), 126675. https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2023.126675
  • Koyuncu Aydın, M. (2018). Yerli Kinoa Tohumundan Nişasta Eldesi, Karakterizasyonu ve Fonksiyonel Özelliklerin İncelenerek Ürüne Uygulanması. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Li, B., Zhang, Y., Zhang, Y., Zhang, Y., Xu, F., Zhu, K., & Huang, C. (2021). A novel underutilized starch resource—Lucuma nervosa A. DC seed and fruit. Food Hydrocolloids, 120, 106934.
  • Li, G., Wang, S., & Zhu, F. (2016). Physicochemical properties of quinoa starch. Carbohydrate polymers, 137, 328-338.
  • Mir, S. A., Bosco, S. J. D., Bashir, M., Shah, M. A., & Mir, M. M. (2017). Physicochemical and structural properties of starches isolated from corn cultivars grown in Indian temperate climate. International Journal of Food Properties, 20(4), 821-832.
  • Rafıq, S. I., Jan, K., Singh, S. ve Saxena, D. C., 2015. Physicochemical, pasting, rheological, thermal and morphological properties of horse chestnut starch. Journal of food science and technology, 52, 5651-5660.
  • Sezer, U., & Polat, A.A. (2022). Farklı anaçların Hafif Çukurgöbek yenidünya çeşidinde verim ve meyve kalitesi üzerine etkileri. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 8(3), 376-390, https://doi.org/ 10.24180/ijaws. 1107932.
  • Sharma, M., Sharma, M., Sridhar, K., Patil, S., Chawla, P., Ali, N., Attia, S. M., Bains, A., & Inbaraj, B. S. (2024). Exploring the Structural, Thermal, and Protective Potential of Loquat Seed Starch and Flax Seed Oil Nanoemulsion Coating on Strawberry. Starch - Stärke. https://doi.org/10.1002/star.202300166
  • Tuna, H.E. (2015). Gıda Atığı Olan Vişne, Nar, Kabak ve Kayısı Çekirdeklerinin Kek Üretiminde Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Ünal, D.C. (2023). Sürdürülebilir Gastronomi Kapsamında Gıda Atıklarından Şerbet Üretimi. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Gelişim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.
  • Xie, X. S., Cui, S. W., Li, W., & Tsao, R. (2008). Isolation and characterization of wheat bran starch. Food Research International, 41(9), 882-887.
  • Yaşar, B. (2017). Gölevez Nişastasının Yapısal, Fizikokimyasal ve Jelleşme Özelliklerinin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
Toplam 24 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Gıda Teknolojileri
Bölüm Food Health and Technology Innovations
Yazarlar

Şerife Çaylak Bu kişi benim

Banu Koç

Yayımlanma Tarihi 29 Aralık 2024
Gönderilme Tarihi 2 Aralık 2024
Kabul Tarihi 10 Aralık 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 7 Sayı: 15

Kaynak Göster