Bir toplumun yiyecek ve içeceğe dair tüm kültürel mirasını ifade eden gastronomi bilimi turizm aktivitelerine de yön vermekte, turizmi etkileyen ve turizmden etkilenen bir kavram olarak önemini sürdürmektedir. Bu önemin ve ilginin bilincinde olan seyahat acentaları ve tur operatörleri; oluşturduğu farklı gastronomi turları ile hemen hemen her kesimden turiste hitap etmektedir. Ayrıca tek bir aktivite ile yetinmeyen seyahat işletmeleri; doğal güzellikleri görmenin yanında o bölgeye özgü lezzetleri tatmayı da tur programlarına dahil etmekte; gastronomi turları kapsamında pek çok faaliyeti turistlere sunmaktadır. Coğrafi işaretli ürünler ise; o bölgeye özgün ürünleri ifade etmekte, sadece o bölgenin sıcaklık, nem, yağmur, toprak ve rüzgarında yetişebilmektedir. Gastronomi turlarında kısmen de olsa yer alsa da; “coğrafi işaretler ürünlü gastronomi turları” şeklinde bir tur programı oluşturulmamıştır. Bu araştırmanın amacı coğrafi işaretli ürünler ile gastronomi turlarının oluşturulmasına dair bir model geliştirmektir. Örneklem olarak Batı Karadeniz bölgesinde turlar seçilmiş, turların süresi, güzergahlar ve niteliği incelenerek coğrafi işaretli ürünler ile bir tur programı hazırlanmıştır.
Gastronomi Turları, Coğrafi İşaretli Ürünler, Batı Karadeniz, Paket Turlar, Turizm
Gastronomy science, which expresses the cultural heritage of a society for food and drink, also directs tourism activities and continues its importance as a concept that affects tourism and is influenced by tourism. Travel agencies and tour operators who are aware of this importance and interest; appeal to tourists from almost every segment with its different gastronomy tours. In addition, travel agencies which is not limited to provide single activity only, by including tasting of local delicacies besides seeing natural beauties in tour programs, offer many activities within the scope of gastronomy tourism. Geographical indication products; refers to the authentic products of the area; that can only grow in the temperature, humidity, rain, soil and wind of that region. No tour programs have been created in the form of “gastronom[1]y tours with geographical indication products“; even for a part in gastronomy tours. The aim of this study is to develop a model for the creation of gastronomic tours with geographical indication products. Tours in the Western Black Sea region were selected as samples, and a tour program with geographical indication products was prepared by examining the duration, routes and quality of the tours.
Gastronomy Tours, Geographical Indication Products, Western Black Sea, Package Tours, Tourism
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2019 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2019, Cilt 3, Sayı 4 |
Bibtex | @araştırma makalesi { gastoria585792, journal = {Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research}, issn = {2602-4144}, address = {}, publisher = {Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi}, year = {2019}, volume = {3}, number = {4}, pages = {624 - 639}, doi = {10.32958/gastoria.585792}, title = {Gastronomi Turlarının Coğrafi İşaretli Ürünler Aracılığı ile Oluşturulması: Batı Karadeniz Turları Örneği}, key = {cite}, author = {Kargiglioğlu, Şaban and Erkol Bayram, Gül and Çetin, Yavuz} } |
APA | Kargiglioğlu, Ş. , Erkol Bayram, G. & Çetin, Y. (2019). Gastronomi Turlarının Coğrafi İşaretli Ürünler Aracılığı ile Oluşturulması: Batı Karadeniz Turları Örneği . Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research , IV. ULUSLARARASI DOĞU AKDENİZ TURİZM SEMPOZYUMU ÖZEL SAYISI , 624-639 . DOI: 10.32958/gastoria.585792 |
MLA | Kargiglioğlu, Ş. , Erkol Bayram, G. , Çetin, Y. "Gastronomi Turlarının Coğrafi İşaretli Ürünler Aracılığı ile Oluşturulması: Batı Karadeniz Turları Örneği" . Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research 3 (2019 ): 624-639 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/gastoria/issue/51504/585792> |
Chicago | Kargiglioğlu, Ş. , Erkol Bayram, G. , Çetin, Y. "Gastronomi Turlarının Coğrafi İşaretli Ürünler Aracılığı ile Oluşturulması: Batı Karadeniz Turları Örneği". Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research 3 (2019 ): 624-639 |
RIS | TY - JOUR T1 - Gastronomi Turlarının Coğrafi İşaretli Ürünler Aracılığı ile Oluşturulması: Batı Karadeniz Turları Örneği AU - ŞabanKargiglioğlu, GülErkol Bayram, YavuzÇetin Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - doi: 10.32958/gastoria.585792 DO - 10.32958/gastoria.585792 T2 - Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research JF - Journal JO - JOR SP - 624 EP - 639 VL - 3 IS - 4 SN - 2602-4144- M3 - doi: 10.32958/gastoria.585792 UR - https://doi.org/10.32958/gastoria.585792 Y2 - 2019 ER - |
EndNote | %0 Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research Gastronomi Turlarının Coğrafi İşaretli Ürünler Aracılığı ile Oluşturulması: Batı Karadeniz Turları Örneği %A Şaban Kargiglioğlu , Gül Erkol Bayram , Yavuz Çetin %T Gastronomi Turlarının Coğrafi İşaretli Ürünler Aracılığı ile Oluşturulması: Batı Karadeniz Turları Örneği %D 2019 %J Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research %P 2602-4144- %V 3 %N 4 %R doi: 10.32958/gastoria.585792 %U 10.32958/gastoria.585792 |
ISNAD | Kargiglioğlu, Şaban , Erkol Bayram, Gül , Çetin, Yavuz . "Gastronomi Turlarının Coğrafi İşaretli Ürünler Aracılığı ile Oluşturulması: Batı Karadeniz Turları Örneği". Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research 3 / 4 (Aralık 2019): 624-639 . https://doi.org/10.32958/gastoria.585792 |
AMA | Kargiglioğlu Ş. , Erkol Bayram G. , Çetin Y. Gastronomi Turlarının Coğrafi İşaretli Ürünler Aracılığı ile Oluşturulması: Batı Karadeniz Turları Örneği. Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research. 2019; 3(4): 624-639. |
Vancouver | Kargiglioğlu Ş. , Erkol Bayram G. , Çetin Y. Gastronomi Turlarının Coğrafi İşaretli Ürünler Aracılığı ile Oluşturulması: Batı Karadeniz Turları Örneği. Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research. 2019; 3(4): 624-639. |
IEEE | Ş. Kargiglioğlu , G. Erkol Bayram ve Y. Çetin , "Gastronomi Turlarının Coğrafi İşaretli Ürünler Aracılığı ile Oluşturulması: Batı Karadeniz Turları Örneği", Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research, c. 3, sayı. 4, ss. 624-639, Ara. 2019, doi:10.32958/gastoria.585792 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.