Kırsal turizm, yöresel yaşam tarzının sürdüğü, çiftçiliğin yapıldığı, yerel kültürün korunduğu ancak ekonomik etkinliklerin kısıtlı olduğu yörelerde yapılan bir turizm türüdür. Doğal, kültürel ve tarihi değerlere sahip bir kırsal yöre olan Van Gölü’nün güney kıyıları, taşıdığı bu özellikler nedeniyle araştırma alanı olarak seçilmiştir. Dolayısıyla araştırmanın amacı, yöreyi ziyaret eden turistler çerçevesinde oluşturulmuştur. Bu nedenle, Van Gölü’nün güney kıyılarını ziyaret eden turistlerin demografik özelliklerini, seyahat alışkanlıklarını, yöre hakkındaki izlenimlerini ve motivasyonlarını ortaya çıkarmak araştırmanın ilk amacıdır. Ayrıca, turistleri demografik özellikleri, seyahat alışkanlıkları ve motivasyonlarına göre kümelere ayırmak araştırmanın diğer amacıdır. Araştırmanın evrenini, Van Gölü’nün güney kıyıları boyunca uzanan yöreyi ziyaret eden bütün yerli turistler oluşturmaktadır. Bu kapsamda, nicel araştırma yöntemine başvurulmuş ve Mart 2016 ile Haziran 2019 tarihleri arasında anket tekniği ile 490 veri elde edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre turistler; “aile gezginleri”, “dinlenenler”, “doğa-kültür gezginleri” ve “kırsal gezginler” olmak üzere, dört kümede toplanmış, motivasyon faktörleri ise “öğrenme ve yenilik”, “doğa ve kültür”, “hizmet ve fiyat”, “sakinlik ve rahatlama” ve “kırsal yaşam” olarak ortaya çıkmıştır.
Kırsal Turizm, Van Gölü, Kırsal Turist Motivasyonları, Kırsal Turist Kümeleri
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2020 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2020, Cilt 4, Sayı 1 |
Bibtex | @araştırma makalesi { gastoria698955, journal = {Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research}, issn = {2602-4144}, address = {}, publisher = {Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi}, year = {2020}, volume = {4}, number = {1}, pages = {106 - 120}, doi = {10.32958/gastoria.698955}, title = {Van Gölü Kıyılarını Ziyaret Eden Kırsal Turistlerin Özellikleri}, key = {cite}, author = {Bingöl, Serhat and Çakır, Pembe Gül} } |
APA | Bingöl, S. & Çakır, P. G. (2020). Van Gölü Kıyılarını Ziyaret Eden Kırsal Turistlerin Özellikleri . Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research , 4 (1) , 106-120 . DOI: 10.32958/gastoria.698955 |
MLA | Bingöl, S. , Çakır, P. G. "Van Gölü Kıyılarını Ziyaret Eden Kırsal Turistlerin Özellikleri" . Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research 4 (2020 ): 106-120 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/gastoria/issue/53490/698955> |
Chicago | Bingöl, S. , Çakır, P. G. "Van Gölü Kıyılarını Ziyaret Eden Kırsal Turistlerin Özellikleri". Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research 4 (2020 ): 106-120 |
RIS | TY - JOUR T1 - Van Gölü Kıyılarını Ziyaret Eden Kırsal Turistlerin Özellikleri AU - SerhatBingöl, Pembe GülÇakır Y1 - 2020 PY - 2020 N1 - doi: 10.32958/gastoria.698955 DO - 10.32958/gastoria.698955 T2 - Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research JF - Journal JO - JOR SP - 106 EP - 120 VL - 4 IS - 1 SN - 2602-4144- M3 - doi: 10.32958/gastoria.698955 UR - https://doi.org/10.32958/gastoria.698955 Y2 - 2020 ER - |
EndNote | %0 Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research Van Gölü Kıyılarını Ziyaret Eden Kırsal Turistlerin Özellikleri %A Serhat Bingöl , Pembe Gül Çakır %T Van Gölü Kıyılarını Ziyaret Eden Kırsal Turistlerin Özellikleri %D 2020 %J Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research %P 2602-4144- %V 4 %N 1 %R doi: 10.32958/gastoria.698955 %U 10.32958/gastoria.698955 |
ISNAD | Bingöl, Serhat , Çakır, Pembe Gül . "Van Gölü Kıyılarını Ziyaret Eden Kırsal Turistlerin Özellikleri". Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research 4 / 1 (Mart 2020): 106-120 . https://doi.org/10.32958/gastoria.698955 |
AMA | Bingöl S. , Çakır P. G. Van Gölü Kıyılarını Ziyaret Eden Kırsal Turistlerin Özellikleri. Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research. 2020; 4(1): 106-120. |
Vancouver | Bingöl S. , Çakır P. G. Van Gölü Kıyılarını Ziyaret Eden Kırsal Turistlerin Özellikleri. Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research. 2020; 4(1): 106-120. |
IEEE | S. Bingöl ve P. G. Çakır , "Van Gölü Kıyılarını Ziyaret Eden Kırsal Turistlerin Özellikleri", Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research, c. 4, sayı. 1, ss. 106-120, Mar. 2020, doi:10.32958/gastoria.698955 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.