Konferans Bildirisi
PDF Zotero Mendeley EndNote BibTex Kaynak Göster

A Field Study on Destination Attraction of Gökçeada

Yıl 2020, Cilt 4, Sayı 3, 400 - 408, 31.12.2020
https://doi.org/10.32958/gastoria.847938

Öz

The term of destination attraction is related with destination preference, destination image, tourist perception and related factors on destination competition in literature. Gökçeada is one of the favorite destinations with its tourism potential in summer season. Determination of destination attractions that effect visitor destination preference is important for Gökçeada from this point of view. The purpose of this study is determination of destination attractions of Gökçeada that effect visitors destination preference. In accordance with this purpose, interviewers visited 184 inbound visitors to conduct a questionnaire, which consisted of approximately 17 items on destination attractions and preference motivations According to results natural sources and nature based activities on Gökçeada are most favorable attractions for visitors.

Kaynakça

  • Albayrak, A. (2013). Kış turizmi turistlerinin seyahat motivasyonları. 14. Ulusal Turizm Kongresi. Erciyes Üniversitesi, Kayseri.
  • Bregolli, I. ve Chiappa, G. D. (2011). Destination governance and internal branding as antecedents of destination brand development: an exploratory study on Edinburgh, Advances in Hospitality and Tourism Marketing and Management Symposium, 19-24 June 2011, Boğaziçi University, İstanbul.
  • Chen, L. J., ve Chen, W. P. (2015). Push–pull factors in international birders' travel. Tourism Management, 48, 416-425.
  • Cristina J. ve Dwayne D. (2008). Does nationality, gender and age affect travel motivation? a case of visitors to the Caribbean Island of Barbados, Journal of Travel & Tourism Marketing, 25:3-4, 398-408, doi: 10.1080/10548400802508499.
  • David, L. ve Tözser A. (2009). Destination management: necessity and tasks of tourism destination management in Hungary, 4th Aspects and Visions of Applied Economics and Infırmatics, 26-27 March 2009, Debrecen: Hungary.
  • Gökçeada Belediyesi (2020) http://www.gokceada.bel.tr/
  • Gökçeada Kaymakamlığı (2020) http://www.gokceada.gov.tr/
  • Henkel, R.; Henkel, P.; Agrusa, J. ve Tanner, J. (2006). Thailand as a tourist destination: perceptions of international visitors and Thai residents, Asia Pacific Journal of Tourism Research, 11 (3), 269-287.
  • Josiam, B. M.; Smeaton, G., ve Clements, C. J. (1999). Involvement: travel motivation and destination selection. Journal of Vacation Marketing, 5(2), 167-175.
  • Kline, R. B. (2005). Principles and practice of structural equation modeling (2nd ed.). New York: Guilford.
  • Kozak, N. (2006). Turizm Pazarlaması, 1. Baskı, Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Kozak, N.; Kozak, M. A. ve Kozak, Metin. (2015). Genel Turizm: İlkeler – Kavramlar, 18. Baskı, Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Lubbe, B. (1998). Primary image as a dimension of destination image: an empirical assessment. Journal of Travel & Tourism Marketing, 7(4), 21-43.
  • MacCannell, D. (1976). The tourist: A new theory of the leisure class, Schocken Books: New York.
  • Prayag, G., ve Ryan, C. (2011). The relationship between the ‘push’and ‘pull’factors of a tourist destination: The role of nationality–an analytical qualitative research approach. Current Issues in Tourism, 14(2), 121-143.
  • Xinran Y.; O'leary, J.; Morrison, A. ve Hong, G. S. (2000) A cross-cultural comparison of travel push and pull factors, International Journal of Hospitality & Tourism Administration, 1:2,

GÖKÇEADA’NIN DESTİNASYON ÇEKİCİLİK UNSURLARININ BELİRLENMESİNE YÖNELİK ALAN ARAŞTIRMASI

Yıl 2020, Cilt 4, Sayı 3, 400 - 408, 31.12.2020
https://doi.org/10.32958/gastoria.847938

Öz

Çekicilik ve destinasyon çekiciliği kavramları literatürde destinasyon tercihlerinden, destinasyon imajına kadar birçok kavram ile ilişkilendirilmektedir. Gökçeada sahip olduğu turizm potansiyeli ile özellikle yaz dönemleri için popüler destinasyondur. Diğer bütün destinasyonlarda olduğu gibi Gökçeada turizm destinasyonunun çekicilik unsurlarının belirlenmesi de ziyaret sürekliliği açısından önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı Gökçeada turizm destinasyonunu ziyaret eden misafirlerin, ziyaret nedenini oluşturan destinasyon çekicilik unsurlarının belirlenmesidir. Bu amaç bağlamında 184 yerli turist üzerine destinasyon çekiciliğini belirlemeye yönelik 17 soruluk bir ölçek ile uygulama yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre Gökçeada destinasyonunun doğal kaynakları ile doğal kaynaklar temelli turizm unsurlarının ziyaret tercihlerinde cazibe unsuru oluşturduğu tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Albayrak, A. (2013). Kış turizmi turistlerinin seyahat motivasyonları. 14. Ulusal Turizm Kongresi. Erciyes Üniversitesi, Kayseri.
  • Bregolli, I. ve Chiappa, G. D. (2011). Destination governance and internal branding as antecedents of destination brand development: an exploratory study on Edinburgh, Advances in Hospitality and Tourism Marketing and Management Symposium, 19-24 June 2011, Boğaziçi University, İstanbul.
  • Chen, L. J., ve Chen, W. P. (2015). Push–pull factors in international birders' travel. Tourism Management, 48, 416-425.
  • Cristina J. ve Dwayne D. (2008). Does nationality, gender and age affect travel motivation? a case of visitors to the Caribbean Island of Barbados, Journal of Travel & Tourism Marketing, 25:3-4, 398-408, doi: 10.1080/10548400802508499.
  • David, L. ve Tözser A. (2009). Destination management: necessity and tasks of tourism destination management in Hungary, 4th Aspects and Visions of Applied Economics and Infırmatics, 26-27 March 2009, Debrecen: Hungary.
  • Gökçeada Belediyesi (2020) http://www.gokceada.bel.tr/
  • Gökçeada Kaymakamlığı (2020) http://www.gokceada.gov.tr/
  • Henkel, R.; Henkel, P.; Agrusa, J. ve Tanner, J. (2006). Thailand as a tourist destination: perceptions of international visitors and Thai residents, Asia Pacific Journal of Tourism Research, 11 (3), 269-287.
  • Josiam, B. M.; Smeaton, G., ve Clements, C. J. (1999). Involvement: travel motivation and destination selection. Journal of Vacation Marketing, 5(2), 167-175.
  • Kline, R. B. (2005). Principles and practice of structural equation modeling (2nd ed.). New York: Guilford.
  • Kozak, N. (2006). Turizm Pazarlaması, 1. Baskı, Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Kozak, N.; Kozak, M. A. ve Kozak, Metin. (2015). Genel Turizm: İlkeler – Kavramlar, 18. Baskı, Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Lubbe, B. (1998). Primary image as a dimension of destination image: an empirical assessment. Journal of Travel & Tourism Marketing, 7(4), 21-43.
  • MacCannell, D. (1976). The tourist: A new theory of the leisure class, Schocken Books: New York.
  • Prayag, G., ve Ryan, C. (2011). The relationship between the ‘push’and ‘pull’factors of a tourist destination: The role of nationality–an analytical qualitative research approach. Current Issues in Tourism, 14(2), 121-143.
  • Xinran Y.; O'leary, J.; Morrison, A. ve Hong, G. S. (2000) A cross-cultural comparison of travel push and pull factors, International Journal of Hospitality & Tourism Administration, 1:2,

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Erdem TEMELOĞLU (Sorumlu Yazar)
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ayvacık Meslek Yüksekokulu
0000-0001-8572-9172
Türkiye


Oğuz DİKER
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ, TURİZM FAKÜLTESİ
0000-0002-9538-1621
Türkiye


Murat AKSU
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ, TURİZM FAKÜLTESİ
0000-0001-9881-4739
Türkiye


Ecevit SAYILIR Bu kişi benim
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
Türkiye

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2020
Yayınlandığı Sayı Yıl 2020, Cilt 4, Sayı 3

Kaynak Göster

Bibtex @konferans bildirisi { gastoria847938, journal = {Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research}, issn = {2602-4144}, address = {}, publisher = {Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi}, year = {2020}, volume = {4}, pages = {400 - 408}, doi = {10.32958/gastoria.847938}, title = {GÖKÇEADA’NIN DESTİNASYON ÇEKİCİLİK UNSURLARININ BELİRLENMESİNE YÖNELİK ALAN ARAŞTIRMASI}, key = {cite}, author = {Temeloğlu, Erdem and Diker, Oğuz and Aksu, Murat and Sayılır, Ecevit} }
APA Temeloğlu, E. , Diker, O. , Aksu, M. & Sayılır, E. (2020). GÖKÇEADA’NIN DESTİNASYON ÇEKİCİLİK UNSURLARININ BELİRLENMESİNE YÖNELİK ALAN ARAŞTIRMASI . Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research , MTCON Özel Sayısı , 400-408 . DOI: 10.32958/gastoria.847938
MLA Temeloğlu, E. , Diker, O. , Aksu, M. , Sayılır, E. "GÖKÇEADA’NIN DESTİNASYON ÇEKİCİLİK UNSURLARININ BELİRLENMESİNE YÖNELİK ALAN ARAŞTIRMASI" . Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research 4 (2020 ): 400-408 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/gastoria/issue/59267/847938>
Chicago Temeloğlu, E. , Diker, O. , Aksu, M. , Sayılır, E. "GÖKÇEADA’NIN DESTİNASYON ÇEKİCİLİK UNSURLARININ BELİRLENMESİNE YÖNELİK ALAN ARAŞTIRMASI". Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research 4 (2020 ): 400-408
RIS TY - JOUR T1 - GÖKÇEADA’NIN DESTİNASYON ÇEKİCİLİK UNSURLARININ BELİRLENMESİNE YÖNELİK ALAN ARAŞTIRMASI AU - Erdem Temeloğlu , Oğuz Diker , Murat Aksu , Ecevit Sayılır Y1 - 2020 PY - 2020 N1 - doi: 10.32958/gastoria.847938 DO - 10.32958/gastoria.847938 T2 - Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research JF - Journal JO - JOR SP - 400 EP - 408 VL - 4 IS - 3 SN - 2602-4144- M3 - doi: 10.32958/gastoria.847938 UR - https://doi.org/10.32958/gastoria.847938 Y2 - 2020 ER -
EndNote %0 Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research GÖKÇEADA’NIN DESTİNASYON ÇEKİCİLİK UNSURLARININ BELİRLENMESİNE YÖNELİK ALAN ARAŞTIRMASI %A Erdem Temeloğlu , Oğuz Diker , Murat Aksu , Ecevit Sayılır %T GÖKÇEADA’NIN DESTİNASYON ÇEKİCİLİK UNSURLARININ BELİRLENMESİNE YÖNELİK ALAN ARAŞTIRMASI %D 2020 %J Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research %P 2602-4144- %V 4 %N 3 %R doi: 10.32958/gastoria.847938 %U 10.32958/gastoria.847938
ISNAD Temeloğlu, Erdem , Diker, Oğuz , Aksu, Murat , Sayılır, Ecevit . "GÖKÇEADA’NIN DESTİNASYON ÇEKİCİLİK UNSURLARININ BELİRLENMESİNE YÖNELİK ALAN ARAŞTIRMASI". Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research 4 / 3 (Aralık 2020): 400-408 . https://doi.org/10.32958/gastoria.847938
AMA Temeloğlu E. , Diker O. , Aksu M. , Sayılır E. GÖKÇEADA’NIN DESTİNASYON ÇEKİCİLİK UNSURLARININ BELİRLENMESİNE YÖNELİK ALAN ARAŞTIRMASI. Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research. 2020; 4(3): 400-408.
Vancouver Temeloğlu E. , Diker O. , Aksu M. , Sayılır E. GÖKÇEADA’NIN DESTİNASYON ÇEKİCİLİK UNSURLARININ BELİRLENMESİNE YÖNELİK ALAN ARAŞTIRMASI. Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research. 2020; 4(3): 400-408.
IEEE E. Temeloğlu , O. Diker , M. Aksu ve E. Sayılır , "GÖKÇEADA’NIN DESTİNASYON ÇEKİCİLİK UNSURLARININ BELİRLENMESİNE YÖNELİK ALAN ARAŞTIRMASI", Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research, c. 4, sayı. 3, ss. 400-408, Ara. 2021, doi:10.32958/gastoria.847938