SATIN ALMA FAALİYETİ İÇİN BİR TEDARİKÇİ SEÇİMİ- DEĞERLENDİRME PROBLEMİ VE ÇÖZÜMÜ1

Cilt: 27 Sayı: 2 19 Şubat 2013
  • Feyza Arıkan
  • Yahya Küçükçe
PDF İndir
TR

SATIN ALMA FAALİYETİ İÇİN BİR TEDARİKÇİ SEÇİMİ- DEĞERLENDİRME PROBLEMİ VE ÇÖZÜMÜ1

Öz

Günümüz dünyasında, işletmelerin kar elde edebilmek, sağlıklı büyüme sağlamak ve piyasada kalıcı olabilmekiçin istikrarlı ve sağlam bir tedarikçi ağına sahip olması şarttır. Bu çalışma ile satın alma faaliyetleri yürüten birkamu kuruluşu için, en uygun kriterleri dikkate alarak, tedarikçi seçimi, değerlendirilmesi ve isabetli birfiyatlandırma mekanizması oluşturmak hedeflenmiştir. Bu hedef doğrultusunda, kurumun tedarikçi seçim vedeğerlendirme sürecine etki eden kriterler ve kriterler arası etkileşimler anket çalışması ve istatistiksel analiz ilebelirlenmiştir. Analiz sonucunda elde edilen kriter ve alt kriterler, Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) ileağırlıklandırılmıştır. 32 tedarikçi firmanın seçim ve değerlendirilmesi için, çok kriterli karar vermeyöntemlerinden PROMETHEE II metodu kullanılmıştır. Tedarikçilerin her bir kriter bazında da performanslarıdeğerlendirilerek, satın alma sürecinde performanslarındaki farklılıkların kaynağı hakkında geri bildirimlersağlanmıştır. AHP yöntemi ile elde edilen kriter ağırlıklarındaki değişimin sonuca etkilerini araştırmak amacıylaDurağan Aralık Analizi yapılmıştır. Sonuç olarak çalışma, kurumda tedarikçilerin doğrudeğerlendirilmemesinden kaynaklanan ekonomik kayıpların en aza indirilmesini mümkün kılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Dickson G.W., An analysis of vendor selection
  2. systems and decisions, Journal of Purchasing,
  3. (1): 5-17, 1966.
  4. Ghodsypour S.H. and O’Brien O., A decision
  5. support system for supplier selection using an
  6. integrated analytical hierarchy process and linear
  7. programming, International Journal of
  8. Production Economics, 56(7), 199-212, 1998.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Feyza Arıkan Bu kişi benim

Yahya Küçükçe Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

19 Şubat 2013

Gönderilme Tarihi

19 Şubat 2013

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2012 Cilt: 27 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Arıkan, F., & Küçükçe, Y. (2013). SATIN ALMA FAALİYETİ İÇİN BİR TEDARİKÇİ SEÇİMİ- DEĞERLENDİRME PROBLEMİ VE ÇÖZÜMÜ1. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 27(2). https://izlik.org/JA83WP22EE
AMA
1.Arıkan F, Küçükçe Y. SATIN ALMA FAALİYETİ İÇİN BİR TEDARİKÇİ SEÇİMİ- DEĞERLENDİRME PROBLEMİ VE ÇÖZÜMÜ1. GUMMFD. 2013;27(2). https://izlik.org/JA83WP22EE
Chicago
Arıkan, Feyza, ve Yahya Küçükçe. 2013. “SATIN ALMA FAALİYETİ İÇİN BİR TEDARİKÇİ SEÇİMİ- DEĞERLENDİRME PROBLEMİ VE ÇÖZÜMÜ1”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 27 (2). https://izlik.org/JA83WP22EE.
EndNote
Arıkan F, Küçükçe Y (01 Mart 2013) SATIN ALMA FAALİYETİ İÇİN BİR TEDARİKÇİ SEÇİMİ- DEĞERLENDİRME PROBLEMİ VE ÇÖZÜMÜ1. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 27 2
IEEE
[1]F. Arıkan ve Y. Küçükçe, “SATIN ALMA FAALİYETİ İÇİN BİR TEDARİKÇİ SEÇİMİ- DEĞERLENDİRME PROBLEMİ VE ÇÖZÜMÜ1”, GUMMFD, c. 27, sy 2, Mar. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA83WP22EE
ISNAD
Arıkan, Feyza - Küçükçe, Yahya. “SATIN ALMA FAALİYETİ İÇİN BİR TEDARİKÇİ SEÇİMİ- DEĞERLENDİRME PROBLEMİ VE ÇÖZÜMÜ1”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 27/2 (01 Mart 2013). https://izlik.org/JA83WP22EE.
JAMA
1.Arıkan F, Küçükçe Y. SATIN ALMA FAALİYETİ İÇİN BİR TEDARİKÇİ SEÇİMİ- DEĞERLENDİRME PROBLEMİ VE ÇÖZÜMÜ1. GUMMFD. 2013;27. Available at https://izlik.org/JA83WP22EE.
MLA
Arıkan, Feyza, ve Yahya Küçükçe. “SATIN ALMA FAALİYETİ İÇİN BİR TEDARİKÇİ SEÇİMİ- DEĞERLENDİRME PROBLEMİ VE ÇÖZÜMÜ1”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, c. 27, sy 2, Mart 2013, https://izlik.org/JA83WP22EE.
Vancouver
1.Feyza Arıkan, Yahya Küçükçe. SATIN ALMA FAALİYETİ İÇİN BİR TEDARİKÇİ SEÇİMİ- DEĞERLENDİRME PROBLEMİ VE ÇÖZÜMÜ1. GUMMFD [Internet]. 01 Mart 2013;27(2). Erişim adresi: https://izlik.org/JA83WP22EE