Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yaygın Olarak Kullanılan Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Sıcak Su İnfüzyonlarının Sekonder Metabolit İçeriği ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi

Yıl 2019, Cilt: 8 Sayı: 2, 49 - 57, 31.10.2019

Öz

Tıbbi ve aromatik bitkiler sekonder
metabolit içerikleri,  yüksek antioksidan
aktiviteleri ve diğer bir çok biyolojik aktiviteleri nedeniyle yaygın olarak
kullanılmaktadır. Bu bitkilerin metanol, etanol, aseton ve etil asetat gibi
çözücülerden elde edilen ekstraktları kullanılarak sekonder metabolit
içerikleri ve antioksidan aktiviteleri yoğun bir şekilde araştırılmaktadır.
Ancak sıcak su ekstraktların analizi ile ilgili yeterli çalışma
bulunmamaktadır. Bununla birlikte bu bitkilerin sıcak su ekstraktları (infüzyonları)
insanlar tarafından yaygın bir şekilde çay olarak tüketilmektedir. Bu çalışmada
nane (Mentha piperita), limon otu (Mellissa officinalis), hatmi (Althea officinalis), papatya (Matricaria chamomilla), yeşil çay (Camellia sinensis) ve adaçayı (Salvia officinalis) bitkilerinin sıcak
su ekstraktlarının toplam fenolik içeriği, flavonoid miktarı ve antioksidan
aktivitelerini belirlenmesi amaçlanmıştır. Toplam fenolik bileşik içeriği
Folin-Ciocalteu metodu ile belirlenirken flavonoid içeriği alüminyum klorür
metodu ile belirlenmiştir. Antioksidan aktiviteleri ise serbest radikal giderme
aktivitesi (
DPPH), katyon radikali giderme aktivitesi (ABTS•+) ve indirgeme gücü aktivitesi (FRAP) yöntemleriyle
değerlendirilmiştir.   Bitki ekstraktların
toplam fenolik içeriği 6,71 ± 0,29 ila 89,82 ± 0,78 mg GAE / g kuru doku (KD)
arasında değiştiği belirlenmiştir. En yüksek toplam fenolik içeriği yeşil çay
ekstraktında belirlenirken bunu sırasıyla adaçayı ve nane ektraktları takip
etmiştir. Flavonoid içeriği ise 0,29 ± 0,001 ile 0,96 ± 0,014 mg KUE /g KD
arasında değişmektedir. En yüksek flavonoid içeriği adaçayında belirlenmiştir. Antioksidan
aktivitesi en yüksek yeşil çay, nane ve adaçayı ekstraktlarında tespit
edilmiştir. Gerek metabolit gerekse antioksidan aktivite bakımından en düşük
değerler papatya ve hatmi ekstraktlarında belirlenmiştir.  
  

Kaynakça

  • Acıbuca, V., Bostan Budak, D., 2018. Dünya’da ve Türkiye’de Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Yeri ve Önemi, Çukurova J. Agric. Food Sci. 33(1): 37-44.
  • Albayrak, S., Aksoy, A., Albayrak, S., Sagdic, O., 2013. In vitro antioxidant and antimicrobial activity of some Lamiaceae species. Iranian Journal of Science & Technology. IJST A1: 1-9.
  • Bhebhe, M., Füller, T. N., Chipurura, B., Muchuweti, M., 2016. Effect of solvent type on total phenolic content and free radical scavenging activity of black tea and herbal infusions. Food Anal. Methods 9:1060–1067. DOI 10.1007/s12161-015-0270-z.
  • Blois, M.S., 1958. Antioxidant Determinations by the Use of a Stable Free Radical. Nature, 26 1199-1200.
  • Dirar, A.I., Alsaadi, D.H.M., Wada, M., Mohamed, M.A., Watanabe, T., . Devkota, H.P., 2019. Effects of extraction solvents on total phenolic and flavonoid contents and biological activities of extracts from Sudanese medicinal plants. South African Journal of Botany 120 261–267. https://doi.org/10.1016/j.sajb.2018.07.003.
  • Do QD., Angkawijaya AE., Tran-Nguyen PL., Huynh LH., Soetaredjo FE., Ismadji S., Ju YH,. 2014. Effect of extraction solvent on total phenol content, total flavonoid content, and antioxidant activity of Limnophila aromatica. J Food Drug Anal. 22(3):296-302. doi: 10.1016/j.jfda.2013.11.001.
  • Duncan B.D 1955. Multiple range and multiple Ftests. Biometrics. P.1-42.
  • Elmastaş, M., Telci, İ., Akşit, H., and Erenler, R., 2015. Comparison of total phenolic contents and antioxidant capacities in mint genotypes used as spices. Turkish Journal of Biochemistry 40(6):456–462.
  • Gülçin, İ., 2012. Antioxidant Activity of Food Constituents: an Overview. Arch Toxicol, 86:345–391.
  • Li, S., Shu-Ke, L., Ren-You G., Feng-Lin S., Lei. K., Hua-Bin L.,2013. Antioxidant capacities and total phenolic contents of infusions from223 medicinal plants. Industrial Crops and Products 51 289– 298. http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2013.09.017.
  • Oyaizu, M., "Studies on product of browning reaction prepared from glucose amine. ". Jpn. J. Nutr. 1986, 44 307.
  • Pekal, A. and Pyrzynska, K., 2014. Evaluation of Aluminium Complexation Reaction for Flavonoid Content Assay. Food Anal. Methods, 7:1776–1782.
  • Pereira, R. P., Fachinetto, R., Prestes, A.S., Puntel, R.L., Silva, G.N.S., Heinzmann, B.M., Boschetti, T.K., Athayde, M. L., Bürger, M.E., Morel, A.F., Morsch, V.M., Rocha, J. B. T.R., 2009. Antioxidant effects of different extracts from Melissa officinalis, Matricaria recutita and Cymbopogon citratus. Neurochem Res 34:973–983. DOI 10.1007/s11064-008-9861-z.
  • Re, R., Pellegrini, N., Proteggente, A., Pannala, A., Yang, M., Rice-Evans, C., 1999. Antioxidant activity applying an improved ABTS radical cation decolorization assay". Free Radic Biol Med, 26(9- 10), 1231-1237.
  • Skotti, E., Anastasaki, E., Kanellou, G., Polissiou, M., Tarantilis, P. A., 2014. Total phenolic content, antioxidant activity and toxicity of aqueous extracts from selected Greek medicinal and aromatic plants. Industrial Crops and Products 53 46– 54. http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2013.12.013.
  • Slinkard K. and Singleton, V.L., 1977. Total Phenol Analysis: Automation and Comparison with Manual Methods. Am J Enol Viticult, 28:49-55.
  • Spiridon,I., Bodirlau,R., Teaca, C-A., 2011. Total phenolic content and antioxidant activity of plants used in traditional Romanian herbal medicine Cent. Eur. J. Biol. 6(3) 388-396.
  • Truong, D-H., Nguyen, D. H., Anh Ta, N. T., Bui, A.V., Ha Do, T., Nguyen, H. C., 2019. Evaluation of the use of different solvents for phytochemical constituents, antioxidants, and in vitro anti-inflammatory activities of Severinia buxifolia. Journal of Food Quality, Article ID 8178294, https://doi.org/10.1155/2019/8178294.
  • Vermerris, W., Nicholson, R., 2006. Phenolic Compound Biochemistry. s. 1-32 .
  • Yakoub, A. R., Abdehedic, O., Jridi, M., Elfalleh, W., Nasri, M., Ferchichi, A., 2018. Flavonoids, phenols, antioxidant, and antimicrobial activities in various extracts from Tossa jute leave (Corchorus olitorus L.) Industrial Crops & Products 118 206–213.

Determination of secondary metabolite content and antioxidant activity of hot water infusion of some commonly used medicinal and aromatic plants

Yıl 2019, Cilt: 8 Sayı: 2, 49 - 57, 31.10.2019

Öz

Medicinal and aromatic plants are widely used due to their secondary
metabolite content, high antioxidant activity and many other biological
activities. The metabolite contents and antioxidant activities of these plants
are analyzed in scientific researches using extracts obtained from different
organic solvents. However, hot water infusions of these plants are widely
consumed by people as tea. In this study, it was aimed to determine the total
phenolic content, flavonoid content and antioxidant activities of hot water
extracts of mint (
Mentha piperita), lemon balm (Mellissa
officinalis
),
marshmallow (
Althea officinalis), chamomile (Matricaria
chamomilla
), green
tea (
Camellia sinensis), sage (Salvia
officinalis
). Total phenolic compound content was
determined by Folin-Ciocalteu method and flavonoid content was determined by
aluminum chloride method. Antioxidant activities were evaluated by free radical
scavenging activity (DPPH.), ABTS·+radical scavenging
activity and reducing power activity (FRAP) methods. Total phenolic content of
the extracts ranged from 6,71 ± 0,29 to 89,82 ± 0,78  mg GAE /g dry tissue weight (DW). The highest
total phenolic content was determined in green tea extract, followed by sage
and mint extracts, respectively. The flavonoids concentrations of the extracts
ranged from 0,29 ± 0,001  to 0,96 ± 0.014
mg QUA/g DW.
The highest flavonoid content was
determined in sage.
The highest antioxidant activity
was determined in green tea, mint and sage extracts. The lowest values in terms
of both metabolite and antioxidant activity were determined in chamomile and
marshmallow extracts.

Kaynakça

  • Acıbuca, V., Bostan Budak, D., 2018. Dünya’da ve Türkiye’de Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Yeri ve Önemi, Çukurova J. Agric. Food Sci. 33(1): 37-44.
  • Albayrak, S., Aksoy, A., Albayrak, S., Sagdic, O., 2013. In vitro antioxidant and antimicrobial activity of some Lamiaceae species. Iranian Journal of Science & Technology. IJST A1: 1-9.
  • Bhebhe, M., Füller, T. N., Chipurura, B., Muchuweti, M., 2016. Effect of solvent type on total phenolic content and free radical scavenging activity of black tea and herbal infusions. Food Anal. Methods 9:1060–1067. DOI 10.1007/s12161-015-0270-z.
  • Blois, M.S., 1958. Antioxidant Determinations by the Use of a Stable Free Radical. Nature, 26 1199-1200.
  • Dirar, A.I., Alsaadi, D.H.M., Wada, M., Mohamed, M.A., Watanabe, T., . Devkota, H.P., 2019. Effects of extraction solvents on total phenolic and flavonoid contents and biological activities of extracts from Sudanese medicinal plants. South African Journal of Botany 120 261–267. https://doi.org/10.1016/j.sajb.2018.07.003.
  • Do QD., Angkawijaya AE., Tran-Nguyen PL., Huynh LH., Soetaredjo FE., Ismadji S., Ju YH,. 2014. Effect of extraction solvent on total phenol content, total flavonoid content, and antioxidant activity of Limnophila aromatica. J Food Drug Anal. 22(3):296-302. doi: 10.1016/j.jfda.2013.11.001.
  • Duncan B.D 1955. Multiple range and multiple Ftests. Biometrics. P.1-42.
  • Elmastaş, M., Telci, İ., Akşit, H., and Erenler, R., 2015. Comparison of total phenolic contents and antioxidant capacities in mint genotypes used as spices. Turkish Journal of Biochemistry 40(6):456–462.
  • Gülçin, İ., 2012. Antioxidant Activity of Food Constituents: an Overview. Arch Toxicol, 86:345–391.
  • Li, S., Shu-Ke, L., Ren-You G., Feng-Lin S., Lei. K., Hua-Bin L.,2013. Antioxidant capacities and total phenolic contents of infusions from223 medicinal plants. Industrial Crops and Products 51 289– 298. http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2013.09.017.
  • Oyaizu, M., "Studies on product of browning reaction prepared from glucose amine. ". Jpn. J. Nutr. 1986, 44 307.
  • Pekal, A. and Pyrzynska, K., 2014. Evaluation of Aluminium Complexation Reaction for Flavonoid Content Assay. Food Anal. Methods, 7:1776–1782.
  • Pereira, R. P., Fachinetto, R., Prestes, A.S., Puntel, R.L., Silva, G.N.S., Heinzmann, B.M., Boschetti, T.K., Athayde, M. L., Bürger, M.E., Morel, A.F., Morsch, V.M., Rocha, J. B. T.R., 2009. Antioxidant effects of different extracts from Melissa officinalis, Matricaria recutita and Cymbopogon citratus. Neurochem Res 34:973–983. DOI 10.1007/s11064-008-9861-z.
  • Re, R., Pellegrini, N., Proteggente, A., Pannala, A., Yang, M., Rice-Evans, C., 1999. Antioxidant activity applying an improved ABTS radical cation decolorization assay". Free Radic Biol Med, 26(9- 10), 1231-1237.
  • Skotti, E., Anastasaki, E., Kanellou, G., Polissiou, M., Tarantilis, P. A., 2014. Total phenolic content, antioxidant activity and toxicity of aqueous extracts from selected Greek medicinal and aromatic plants. Industrial Crops and Products 53 46– 54. http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2013.12.013.
  • Slinkard K. and Singleton, V.L., 1977. Total Phenol Analysis: Automation and Comparison with Manual Methods. Am J Enol Viticult, 28:49-55.
  • Spiridon,I., Bodirlau,R., Teaca, C-A., 2011. Total phenolic content and antioxidant activity of plants used in traditional Romanian herbal medicine Cent. Eur. J. Biol. 6(3) 388-396.
  • Truong, D-H., Nguyen, D. H., Anh Ta, N. T., Bui, A.V., Ha Do, T., Nguyen, H. C., 2019. Evaluation of the use of different solvents for phytochemical constituents, antioxidants, and in vitro anti-inflammatory activities of Severinia buxifolia. Journal of Food Quality, Article ID 8178294, https://doi.org/10.1155/2019/8178294.
  • Vermerris, W., Nicholson, R., 2006. Phenolic Compound Biochemistry. s. 1-32 .
  • Yakoub, A. R., Abdehedic, O., Jridi, M., Elfalleh, W., Nasri, M., Ferchichi, A., 2018. Flavonoids, phenols, antioxidant, and antimicrobial activities in various extracts from Tossa jute leave (Corchorus olitorus L.) Industrial Crops & Products 118 206–213.
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

İlhami Karataş 0000-0002-7965-7878

Rahime Karataş Bu kişi benim

Mahfuz Elmastaş

Yayımlanma Tarihi 31 Ekim 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Karataş, İ., Karataş, R., & Elmastaş, M. (2019). Yaygın Olarak Kullanılan Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Sıcak Su İnfüzyonlarının Sekonder Metabolit İçeriği ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 8(2), 49-57.
AMA Karataş İ, Karataş R, Elmastaş M. Yaygın Olarak Kullanılan Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Sıcak Su İnfüzyonlarının Sekonder Metabolit İçeriği ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi. GBAD. Ekim 2019;8(2):49-57.
Chicago Karataş, İlhami, Rahime Karataş, ve Mahfuz Elmastaş. “Yaygın Olarak Kullanılan Bazı Tıbbi Ve Aromatik Bitkilerin Sıcak Su İnfüzyonlarının Sekonder Metabolit İçeriği Ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 8, sy. 2 (Ekim 2019): 49-57.
EndNote Karataş İ, Karataş R, Elmastaş M (01 Ekim 2019) Yaygın Olarak Kullanılan Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Sıcak Su İnfüzyonlarının Sekonder Metabolit İçeriği ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 8 2 49–57.
IEEE İ. Karataş, R. Karataş, ve M. Elmastaş, “Yaygın Olarak Kullanılan Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Sıcak Su İnfüzyonlarının Sekonder Metabolit İçeriği ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi”, GBAD, c. 8, sy. 2, ss. 49–57, 2019.
ISNAD Karataş, İlhami vd. “Yaygın Olarak Kullanılan Bazı Tıbbi Ve Aromatik Bitkilerin Sıcak Su İnfüzyonlarının Sekonder Metabolit İçeriği Ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 8/2 (Ekim 2019), 49-57.
JAMA Karataş İ, Karataş R, Elmastaş M. Yaygın Olarak Kullanılan Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Sıcak Su İnfüzyonlarının Sekonder Metabolit İçeriği ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi. GBAD. 2019;8:49–57.
MLA Karataş, İlhami vd. “Yaygın Olarak Kullanılan Bazı Tıbbi Ve Aromatik Bitkilerin Sıcak Su İnfüzyonlarının Sekonder Metabolit İçeriği Ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, c. 8, sy. 2, 2019, ss. 49-57.
Vancouver Karataş İ, Karataş R, Elmastaş M. Yaygın Olarak Kullanılan Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Sıcak Su İnfüzyonlarının Sekonder Metabolit İçeriği ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi. GBAD. 2019;8(2):49-57.