Öz
Typha domingensis bitkisinin, erkek çiçeklerinden elde edilen polen, yenilebilir özelliktedir. Bu çalışmada, polenden biyoaktif bileşikler, etanol ve metanol kullanılarak geleneksel yöntemle ekstrakte edilmiştir. Ardından, ekstraksiyon verimliliğini artırmak için örneklere ultrasonikasyon uygulanmıştır. Etanol ile ekstraksiyon verimi (%26.3±0.14), metanole (%25.4±0.3) göre daha yüksek bulunmuş ve ultrasonikasyon uygulaması verimi önemli ölçüde artırmıştır (P <0.05). Etanol ve metanol ekstraklarında, toplam fenolik bileşik içerikleri, geleneksel yöntemle sırasıyla 9.83±0.48 ve 9.71±0.55 mg GAE/g, ultrasonikasyon uygulamasından sonra ise 11.76±0.64 ve 12.74±0.37 mg GAE/g kuru madde olarak belirlenmiştir. Etanol ekstraksiyonundaki flavonoid içeriği hem geleneksel hem de ultrasonikasyon yöntemlerinde metanolden önemli ölçüde yüksek olmuştur (P <0.05). Örneklerin antioksidan aktiviteleri DPPH, FRAP, ABTS ve CUPRAC yöntemleriyle belirlenmiş ve sonuçlar ultrasonikasyonun antioksidan kapasitelerini de arttırdığını göstermiştir. Biyoaktif bileşikler, UV-VIS spektroskopisi ve FTIR ile kalitatif olarak analiz edilmiş ve polifenollerin varlığı doğrulanmıştır.