Bu çalışma, propolis ekstraktının balık yağında doğal
antioksidan olarak kullanımı üzerine odaklanmıştır. Farklı konsantrasyonlarda
(100, 500, 1.000 mg/kg) propolis
ekstraktı ve sentetik antioksidan olarak bütillendirilmiş hidroksitoluen (BHT,
100 mg/kg) balık yağına eklenerek hızlandırılmış oksidasyon koşulları altında
lipit oksidasyonu düzeyi belirlenmiştir. Depolama süresince peroksit değeri,
UV-spektrum değerleri (UV232 ve UV270), tiyobarbitürik
asit (TBARS) değeri ve para-anisidin değeri incelenmiştir. Depolama boyunca propolis ekstraktı ilaveli
gruplarda peroksit değeri, UV232 ve UV270 değeri, TBARS
değeri ve para-anisidin değeri kontrol grubu ve BHT ilaveli gruptan daha düşük
düzeylerde bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar, 500 ve 1.000 mg/kg konsantrasyonlarında
propolis ekstraktı ilave edilmiş balık yağı örneklerinde oksidasyon düzeyinin
daha düşük olduğunu ve en etkili konsantrasyonun 1.000 mg/kg olduğunu
göstermektedir. Bu çalışma ile, propolis ekstraktının balık yağında oksidatif
stabiliteyi sağlamada doğal bir antioksidan kaynağı olarak kullanılabileceği
gösterilmektedir.
Balık yağı propolis ekstraktı lipit oksidasyonu doğal antioksidan oksidatif bozulma
This study focused on the utilization of propolis extract
as a natural antioxidant in fish oil. Propolis extract at different
concentrations (100, 500, 1,000 mg/kg) and butylated hydroxytoluene (BHT, 100
mg/kg) as synthetic antioxidant were added to fish oil in order to determine
the lipid oxidation level under accelerated oxidation conditions. Peroxide
value, UV-spectrum values (UV232 and UV270),
thiobarbituric acid (TBARS) value and para-anisidine value were investigated
during the storage. Peroxide value, UV232 and UV270
value, TBARS value and para-anisidine value of groups which supplemented with
the propolis extract was found lower than the control group and BHT added group
throughout the storage period. The results show that the oxidation level in
fish oil samples supplemented with 500 and 1.000 mg/kg propolis extract lower,
and the most effective concentration is 1.000 mg/kg propolis extract. This
study indicated that the propolis extract might be used as a natural source in order
to provide oxidative stability in fish oil.
Fish oil propolis extract lipid oxidation natural antioxidant oxidative deterioration
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Mayıs 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 |