ÖN İŞLEMSİZ DONMUŞ DEPOLANAN (-22± 1 ºC) HAMSİ (Engraulis encrasicolus, Linnaeus 1758) VE PALAMUT (Sarda sarda, Bloch 1793) BALIKLARININ DUYUSAL, BESİNSEL, KİMYASAL VE MİKROBİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Öz
Bu çalışmanın amacı, hamsi (Engraulis encrasicolus, Linnaeus 1758) ve palamut (Sarda sarda, Bloch 1793) balıklarının ön işlemsiz donmuş depolama süresince duyusal, besinsel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerinin belirlenmesidir. Palamut balıkları buzdolabı poşetlerine konularak, hamsi balıkları ise polistiren tabaklara konularak ve ardından streç film ile kaplanarak paketlenmiştir. Her iki grup da -22±1ºC’de 12 ay depolanmıştır. Besin kompozisyonu, pH, su aktivitesi, TVB-N, TBA ve mikrobiyolojik analizler taze balıkta (0. gün) ve dondurulmuş balıklarda (12 ay sonu), peroksit analizi, aminoasit ve yağ asitleri analizleri dondurulmuş balıklarda (12 ay sonu) ve duyusal analizler ise 0. gün, 6. ay ve 12 ay sonunda gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak; ön işlemsiz olarak buzdolabı poşetlerinde depolanan palamut balıklarının -22± 1ºC’de 12 ay sonunda dahi duyusal açıdan tüketilebilirlik özelliklerini koruduğu, polistiren tabaklara konularak streç film ile paketlenen hamsi balıklarının ise 6 ayın sonunda duyusal olarak bozulduğu söylenebilir.
Anahtar Kelimeler
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Bengunur Çorapcı
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
1 Kasım 2018
Gönderilme Tarihi
21 Haziran 2018
Kabul Tarihi
15 Ekim 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 43 Sayı: 6
Cited By
SELENYUM, SU ÜRÜNLERİ VE SAĞLIK
Sinop Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi
https://doi.org/10.33484/sinopfbd.879034Investigatıon of Lipid and Sensory Quality Parameters During Frozen Storage of Ready to Cook Marinated Atlantic Bonito (Sarda Sarda)
Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences
https://doi.org/10.35229/jaes.791623Determination of antioxidant and antimicrobial effects of pomegranate peel extract in trout burgers stored at cold temperatures (4±1°C)
Ege Journal of Fisheries and Aquatic Sciences
https://doi.org/10.12714/egejfas.37.4.13Investigation of Some Quality Criteria of Catfish (Siluris glanis) balls Enriched with Chia and Flaxseed
Acta Aquatica Turcica
https://doi.org/10.22392/actaquatr.1076740Uskumru, Palamut ve Levrek Balıklarının Fırında Pişirme İşlemi Sonrasında Kalan Balık Sularının Yağ Asidi İçeriğinin Belirlenmesi ve Balık Suyu Çorbası Yapımında Kullanımı
Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.25308/aduziraat.757938
GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.