The effects of different ultrasound powers (150 W and 375 W) and exposure times (3 min and 6 min)
on physico-functional properties of liquid
whole eggs were investigated. Whipping capacity, foaming stability, pH, L*,
a*, b* color, package headspace O2 and CO2 gas
concentration were analyzed at weekly intervals during storage (5-6 weeks at
4°C). Ultrasound has improved the
whipping capacity and maintained quality criteria’s in increasing shelf life
during storage, stabilizing pH and limiting CO2 especially in 375W-6
min. Ultrasound has provided a significant increase
on whipping
capacity values from 410±14.14 (control/untreated) to 565±7.07; 610±14.14;
607.5±17.68, and 612.5±10.61, respectively (150W-3 min; 150W-6 min; 375W-3 min
and 375W-6 min). Egg’s whipping capacity values were increased with increasing exposure
time and power (Watt). Sonication has a potential to become
significant breakthrough and improve functional properties of eggs during
storage while increasing shelf-life.
Egg liquid whole egg ultrasound foaming properties rheological behavior quality criteria storage
Bu çalışmada, ultrases uygulamasının 150 W ve 375 W
değerlerinde 3 ve 6 dakika sürede sıvı bütün yumurtanın fiziko-fonksiyonel
kalite kriterlerine etkisi belirlenmiştir. Sıvı bütün yumurtanın pH, L*, a*, b*
renk, köpük kapasitesi, köpük stabilitesi, ambalaj içi O2 ve
CO2 gaz konsantrasyonu depolama süresince (4°C’de 5-6 hafta)
ölçülmüştür. Ultrases uygulamasının yumurtanın kalite kriterlerinde; pH
değerinde (7.37±0.04’den 7.46±0.02’e) artış ve depolamada CO2
konsantrasyonunda (35.50±0.10’den 17.43±0.32’e) azalma kaydedilmiştir. (375W-6
dk.). Çalışmada ultrases uygulaması, köpük kapasitesi değerleri üzerinde önemli
düzeyde etki ederek; 410±14.14 (kontrol), uygulamalarda ise sırası ile;
565±7.07; 610±14.14; 607.5±17.68 ve 612.5±10.61 (150W-3 dk.; 150W-6 dk.; 375W-3
dk. ve 375W-6 dk.) değerleri belirlenmiştir. Uygulanan ultrases gücü ve
uygulama süresinin artması ile birlikte yumurtaların köpük kapasitelerinin
arttığı sonucuna ulaşılmıştır. Ultrasesin sıvı yumurtanın fizikofonksiyonel
özellikleri üzerindeki etkisi incelendiğinde sonikasyon tekniğinin raf ömrünün
arttırılması ve fonksiyonel özelliklerinin geliştirilmesi amacıyla
kullanılabilme potansiyeli belirlenmiştir.
Yumurta sıvı bütün yumurta ultrases köpük özellikleri reolojik davranış kalite kriteri depolama
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Kasım 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 |