Propolis is a mixture of many other bioactive substances
such as phenolic and flavonoid compounds, terpenes and tocopherol used in
traditional medicine. The antioxidant-oxidant parameter measurements of
propolis, obtained from Apis Mellifera Caucasica bee species in three
different regions, were performed in In June and at the end of 8 months room
temperature storage process in February with 1,1-diphenyl-2-picrilhydrazil
(DPPH) and high performance liquid chromatography (HPLC). Vitamin B1
(44.24±5.04 - 64.48±5.12 μg / g), vitamin B2 (66.13±2.44 - 104.42±3.85 μg / g),
vitamin A (3.58±0.09 - 17.44±0.25 μg / g), vitamin E (15.88±1.38 - 38.64±2.75
μg / g), malondialdehyde (MDA) (0.381±0.020 - 1.419±0.023 nmol / mL) and DPPH
(95.42±1.22 - 368.22±4.31 mg/L) levels were observed. Results were accepted as
mean±standard deviation and P <0.05 significance level. Propolis
obtained from high altitude regions showed the best antioxidant properties in
June analysis (P <0.05). Antioxidant levels are thought to vary in
propolis samples depending on shelf life, climate and environmental conditions.
Propolis, geleneksel tıpta kullanılan fenolik ve
flavonoid bileşikler, terpenler ve tokoferol gibi daha birçok biyoaktif madde
içeren bir karışımdır. Üç farklı bölgede Apis Mellifera Caucasica arı
türlerinden toplanan propolis örnekleri, Haziran ayında ve 8 ay oda
sıcaklığında depolama süreci sonunda Şubat ayında 1,1-difenil-2-pikrilhidrazil
(DPPH) ve yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC) ile
antioksidan-oksidan parametre ölçümleri yapılmıştır. B1 vitamini (44.24±5.04 -
64.48±5.12 μg/g), B2 vitamini (66.13±2.44 - 104.42±3.85 μg/g), A vitamini
(3.58±0.09 - 17.44±025 μg/g), E vitamini (15.88±1.38 - 38.64±2.75 μg/g),
malondialdehit (MDA) (0.381±0.020 - 1.419±0.023 nmol/mL) ve DPPH (95.42±1.22 -
368.22±4.31 mg/L) düzeyleri gözlemlenmiştir. Sonuçlar ortalama±standart sapma
ve P <0.05 anlamlılık düzeyi olarak kabul edilmiştir. Yüksek rakımlı
bölgelerde elde edilen propolisin, Haziran ayında yapılan analizinde en iyi
antioksidan özellik gösterdiği tespit edilmiştir (P <0.05). Raf ömrü,
iklim ve çevresel koşullara bağlı olarak propolis örneklerinde antioksidan
düzeylerin değişiklik gösterdiği düşünülmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 6 Ekim 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |