Bu çalışmada, selüloz asetat çözeltisinden elektroeğirme
prosesi ile enkapsülasyon matrisleri üretilmiş ve bu matrislerin resveratrolün
enkapsülasyonundaki performansları incelenmiştir. Taramalı elektron mikroskobu
(SEM) ile incelendiğinde, selüloz asetat liflerinin düzgün yüzeyli olduğu ve
damlacık içermediği görülmüştür. Resveratrol yüklü liflerin ve yüksüz liflerin
ortalama çapları sırasıyla 493 nm ve 478 nm olarak belirlenmiştir.
Resveratrolün enkapsülasyon etkinliği %94.5 olarak bulunmuştur. Antioksidan
aktivite analizi, depolama sırasında elektroeğrilmiş liflere enkapsülasyon ile
biyoaktif bileşiğin bozunmasının azaldığını ortaya koymuştur. In vitro
salınım çalışması, 20 saat içerisinde başlangıçtaki resveratrolün %11’inin
tampon ortamına salındığını ve sonrasında salınımın durduğunu göstermiştir.
Sonuç olarak, elektroeğrilmiş selüloz asetat liflerinin resveratrol için etkin
enkapsülasyon matrisleri olarak kullanılma potansiyeli olduğu belirlenmiştir.
Resveratrol selüloz asetat elektroeğirme fiber enkapsülasyon
In this work, encapsulation matrices were fabricated by
electrospinning of cellulose acetate solution and their performance for the
encapsulation of resveratrol was evaluated. Scanning electron microscopy (SEM)
results showed that cellulose acetate fibers were bead-free and smooth. The
mean diameters of resveratrol loaded and unloaded fibers were found to be 493 nm
and 478 nm, respectively. Encapsulation efficiency of resveratrol was 95%.
Antioxidant activity assay confirmed that the encapsulation via electrospun
fibers reduced the degradation of bioactive compounds during storage. In-vitro
release study showed that 11% of the resveratrol in cellulose acetate fibers
was released into buffer medium within 20 h and after that, the release reached
plateau. Therefore, electrospun cellulose acetate fibers are promising to be
used as an efficient encapsulating matrices for resveratrol.
Resveratrol cellulose acetate electrospinning fiber encapsulation
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 17 Ağustos 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |