Bu
çalışmanın temel amacı, farklı mumların (ayçiçeği, pirinç kepeği ve karnauba)
yağ-yapı oluşturma özelliklerinin anlaşılmasını sağlamaktır. Ayçiçeği yağı ile mumların
oleojel oluşturma özellikleri reoloji, tekstürel ve katı yağ oranı ölçümleri
gibi farklı teknikler kullanılarak değerlendirilmiştir. Ayçiçeği mumu içeren
oleojelleri, takiben pirinç kepeği ve karnauba mumu oleojelleri, en yüksek
sertlik değerlerini sergilemişlerdir. Öte yandan, en yüksek iç ve dış
yapışkanlık özellikleri karnauba mumu oleojellerinden elde edilirken; en düşük
iç ve dış yapışkanlık değerleri ayçiçeği mumu oleojellerinde gözlenmiştir.
Oleojellerin viskoziteleri sıcaklığın fonksiyonu olarak gözlenmiştir. Arrhenius
eşitliğine göre, en yüksek aktivasyon enerjisi (Ea) karnauba mumu
oleojellerinden elde edilmiştir. Viskoelastik özelliklerdeki değişim
oleojellerin sertlik değerlerindeki değişimle paralellik göstermiştir. En
yüksek depolama modülüs ve kayıp modülüs
ayçiçeği mumu oleojellerinden elde edilirken, en düşük depolama modülüs ve
kayıp modülüs değerleri karnauba mumu
oleojellerinde gözlenmiştir. Tüm oleojel örnekleri arasında, karnauba mumu oleojel örneklerinin katı yağ oranı vücut sıcaklığına
yakın bir sıcaklıkta sabit kalmıştır.
oleojel ayçiçeği mumu pirinç kepeği mumu karnauba mumu reology tekstür SFC
The main objective of this study was to understand the oil-structuring
properties of different waxes (sunflower, rice bran and carnauba). The formation
of oleogels of sunflower oil with waxes was evaluated by using different
techniques such as rheological, textural and solid fat content measurements.
The oleogels with sunflower exhibited the highest hardness followed by rice
bran and carnauba wax oleogels. On the other hand, the most adhesive and
cohesive properties were obtained from the carnauba wax oleogel, while the
lowest one was observed in sunflower wax oleogel. The viscosities of oleogels
were observed as a function of temperature. According to Arrhenius equation,
the highest activation energy (Ea) was obtained from carnauba wax oleogel. The
changes in viscoelastic properties have been shown to correlate with the
changes in hardness values of oleogels. While the highest storage modulus and loss
modulus were obtained from sunflower wax oleojel, the lowest storage modulus
and loss modulus were observed for carnauba wax oleojel. Among all oleogel
samples, SFC of carnauba wax oleogel remained constant at the temperature close
to body temperature.
Oleogel sunflower wax rice bran wax carnauba wax rheology texture SFC
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Şubat 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 42 Sayı: 1 |