Bu çalışmada taze enginar (gövde, tabla ve yenilebilir yaprak) ile konserve
enginar endüstrisinde çıkan atığın pektin içerikleri incelenmiştir. En yüksek
pektin içeriği % 6.42 olarak taze enginarin gövde kısmında bulunmuştur. Pektin
içeriğine ek olarak en yüksek anhidrogalakturonik asit ve anhidrouronik asit
miktarları da gövde kısmında bulunmuştur. Tabla ve yenilebilir yaprak kısımlarında
ise pektin verimi sırasıyla % 5.31 ve % 4.55 olarak bulunmuştur. En düşük
pektin verimi % 4.43 ile endüstriyel atıktan elde edilmiştir. En yüksek kül
içeriğine (% 5.65) ek olarak en düşük anhidrouronik asit miktarı (% 73.28) en
yüksek safsızlığın endüstriyel atık suyunda olduğunu göstermektedir. Gövde,
tabla ve yenilebilir yaprak kısımlarındaki esterleşme derecesi sırasıyla %
55.26, % 52.26 ve % 56.71 olarak elde edilmiştir. Bu yüzdeler yüksek metil
esterleşmiş pektin olduğunu göstermektedir. % 46.02 ile en düşük esterleşme
derecesi endüstriyel atıktan elde edilmiştir. FTIR sonuçlarına göre asit
prosesiyle pektinin yapısal özelliklerinin değiştiği ve endüstriyel atıklarda
daha yüksek metoksil içeriği ve daha yüksek esterleşme derecesi elde edildiği
gözlenmiştir.
The
pectin contents of fresh globe artichoke (stem, receptacle, and bract) and
waste of artichoke canning industry were investigated. The highest pectin amount
was found in the stem part of fresh globe artichoke (6.42%) with the highest
amount of anhydrogalacturonic acid (AGA) and anhydrouronic acid (AUA) content.
The pectin yields of receptacle and bract parts were found to be 5.31 and 4.55%,
respectively. The pectin yield from the industrial waste was the lowest, 4.43%.
The highest ash content (5.65 %) along with the lowest anhydrouronic acid
amount (73.28%) indicated the lowest purity for the industrial waste. The
degrees of esterification for the pectin obtained from the stem, receptacle and
bract parts were 55.26%, 52.26%, and 56.17%, respectively indicating the
presence of high methyl-esterified (HM) pectin. The pectin from the industrial
waste had the lowest degree of esterification (46.02%). The FTIR results
indicated that acid processing affected the structural properties of pectin
from the industrial waste with higher methoxyl content and esterification
degree.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 25 Temmuz 2017 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2017, Cilt 42, Sayı 5 |
Bibtex | @araştırma makalesi { gida330665, journal = {Gıda}, issn = {1300-3070}, eissn = {1309-6273}, address = {}, publisher = {Gıda Teknolojisi Derneği}, year = {2017}, volume = {42}, number = {5}, pages = {568 - 576}, title = {PEKTİN KAYNAĞI OLARAK TAZE BÜTÜN ENGİNAR VE ENGİNAR KONSERVE ATIĞI}, key = {cite}, author = {Ceylan, Cagatay and Bayraktar, Oguz and Atci, Erhan and Sarrafi, Şahin} } |
APA | Ceylan, C. , Bayraktar, O. , Atci, E. & Sarrafi, Ş. (2017). PEKTİN KAYNAĞI OLARAK TAZE BÜTÜN ENGİNAR VE ENGİNAR KONSERVE ATIĞI . Gıda , 42 (5) , 568-576 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/gida/issue/29788/330665 |
MLA | Ceylan, C. , Bayraktar, O. , Atci, E. , Sarrafi, Ş. "PEKTİN KAYNAĞI OLARAK TAZE BÜTÜN ENGİNAR VE ENGİNAR KONSERVE ATIĞI" . Gıda 42 (2017 ): 568-576 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/gida/issue/29788/330665> |
Chicago | Ceylan, C. , Bayraktar, O. , Atci, E. , Sarrafi, Ş. "PEKTİN KAYNAĞI OLARAK TAZE BÜTÜN ENGİNAR VE ENGİNAR KONSERVE ATIĞI". Gıda 42 (2017 ): 568-576 |
RIS | TY - JOUR T1 - PEKTİN KAYNAĞI OLARAK TAZE BÜTÜN ENGİNAR VE ENGİNAR KONSERVE ATIĞI AU - Cagatay Ceylan , Oguz Bayraktar , Erhan Atci , Şahin Sarrafi Y1 - 2017 PY - 2017 N1 - DO - T2 - Gıda JF - Journal JO - JOR SP - 568 EP - 576 VL - 42 IS - 5 SN - 1300-3070-1309-6273 M3 - UR - Y2 - 2017 ER - |
EndNote | %0 Gıda PEKTİN KAYNAĞI OLARAK TAZE BÜTÜN ENGİNAR VE ENGİNAR KONSERVE ATIĞI %A Cagatay Ceylan , Oguz Bayraktar , Erhan Atci , Şahin Sarrafi %T PEKTİN KAYNAĞI OLARAK TAZE BÜTÜN ENGİNAR VE ENGİNAR KONSERVE ATIĞI %D 2017 %J Gıda %P 1300-3070-1309-6273 %V 42 %N 5 %R %U |
ISNAD | Ceylan, Cagatay , Bayraktar, Oguz , Atci, Erhan , Sarrafi, Şahin . "PEKTİN KAYNAĞI OLARAK TAZE BÜTÜN ENGİNAR VE ENGİNAR KONSERVE ATIĞI". Gıda 42 / 5 (Temmuz 2017): 568-576 . |
AMA | Ceylan C. , Bayraktar O. , Atci E. , Sarrafi Ş. PEKTİN KAYNAĞI OLARAK TAZE BÜTÜN ENGİNAR VE ENGİNAR KONSERVE ATIĞI. GIDA. 2017; 42(5): 568-576. |
Vancouver | Ceylan C. , Bayraktar O. , Atci E. , Sarrafi Ş. PEKTİN KAYNAĞI OLARAK TAZE BÜTÜN ENGİNAR VE ENGİNAR KONSERVE ATIĞI. Gıda. 2017; 42(5): 568-576. |
IEEE | C. Ceylan , O. Bayraktar , E. Atci ve Ş. Sarrafi , "PEKTİN KAYNAĞI OLARAK TAZE BÜTÜN ENGİNAR VE ENGİNAR KONSERVE ATIĞI", Gıda, c. 42, sayı. 5, ss. 568-576, Tem. 2017 |