Oils of turpentines and
pistachios from Antep, Siirt and Mardin regions were evaluated for their fatty
acid, tocol, and sterol compositions as well as total phenolic contents and
oxygen radical absorbance capacities (ORAC). The oil content of the samples
varied between 50.33 and 54.00 g/100 g nuts. Eight fatty acids were identified,
among which 18:1ω9 predominated (55.78 - 75.10 %) in all samples, followed by
18:2ω6c, 16:0, and 18:0. Among nine phytosterols and seven tocol isoforms,
β-sitosterol (148.40-205.90 mg/100 g) and γ-tocopherol (33.57-43.94 mg/100 g) were predominant in samples. Total
phenolic contents ranged from 3.03 to 4.52 mg of gallic acid equivalents
(GAE)/100 g oil. With regard to antioxidant activity, ORAC values were in the
range of 371.23-736.48 µmol of Trolox equivalents (TE)/100 g oil. According to the
results of the study, these oils extracted from different species, serve as a
good source of nutrients, fat-soluble bioactives, and health-promoting
components.
Pistachio turpentine fatty acids tocols sterols total phenols antioxidant activity
Antep, Siirt ve Mardin yörelerinde
yetişen bıttım ve fıstık örnekleri toplam yağ içeriği, yağ asidi, sterol, tokol
kompozisyonları, toplam fenolik madde miktarları ve antioksidan aktiviteleri
(oksijen radikali absorbans kapasitesi-ORAC) yönünden incelenmiştir. Örneklerin
yağ miktarlarının 50.33 ile 54.00 g/100 g arasında değiştiği tespit edilmiştir.
Tanımlanan sekiz yağ asidi arasında sırasıyla, en fazla 18:1ω9 (%55.78-75.10),
18:2ω6c, 16:0 ve 18:0 bulunmuştur. Dokuz sterol ve yedi tokol izoformu (4 tokoferol
ve 3 tokotrienol) arasında ise β-sitosterol (148.40-205.90 mg/100 g) ve
γ-tokoferolün (33.57-43.94 mg/100 g) ilk sırada yer aldığı saptanmıştır.
Örneklerin, toplam fenolik madde içeriğinin ise 3.03 - 4.52 mg gallik asit
eşdeğer (GAE)/100 g yağ aralığında değiştiği tespit edilmiştir. Örnekler
antioksidan aktivite açısından değerlendirildiğinde, ORAC değerlerinin
371.23-736.48 µmol Trolox eşdeğer (TE)/100 g yağ aralığında değiştiği
gözlenmiştir. Çalışma sonuçlarına göre; farklı fıstık türlerinden elde edilen
yağların, yağda çözünür biyoaktif bileşikler açısından zengin birer kaynak
olduğu belirlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Diğer ID | GD18017 |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Mart 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 43 Sayı: 3 |