Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

ATIMLI UV IŞIĞIN BEYAZ ŞAPKALI KÜLTÜR MANTARI (AGARICUS BISPORUS) YÜZEYİNDE LISTERIA MONOCYTOGENES’İN İNAKTİVASYONU ÜZERİNE ETKİLERİ

Yıl 2018, Cilt: 43 Sayı: 6, 896 - 905, 01.11.2018
https://doi.org/10.15237/gida.GD18052

Öz

Bu çalışmada, Listeria monocytogenes ile inoküle
edilen beyaz şapkalı kültür mantarı (
Agaricus bisporus) dilimleri,
kuvars camdan farklı uzaklık (5, 8, 13 cm) ve sürelerde (5, 15, 30, 45, 60 s),
4.00-101.26 J/cm
2 enerji dozu aralığında atımlı UV (PUV) ışığa maruz
bırakılarak
L. monocytogenes’in inaktivasyonu incelenmiştir. En yüksek
ve en düşük mikrobiyal azalma sırasıyla 1.96 log KOB/g (5 cm-60 s) ve 0.48 log
KOB/g (13 cm-5 s) olarak bulunmuştur. İşlem süresi ve kuvars cama olan yakınlık
arttıkça mantar yüzeyinde esmerleşmenin arttığı, nem miktarı ve su
aktivitesinin ise azaldığı gözlemlenmiştir. 5 cm-60 s işlem koşullarında
mantarın antioksidan aktivitesinde belirgin bir artış sağlanmıştır (
P <0.05).
Sonuç olarak bu çalışma ile PUV ışığın kültür mantarı yüzeyinde
L.
monocytogenes
için potansiyel bir dekontaminasyon yöntemi olduğu ve kültür
mantarının antioksidan seviyesindeki artış ile besin değerini de olumlu yönde etkileyebileceği
düşünülmektedir.

Kaynakça

  • Reference1 Hilton, S.T., de Moraes, J.O., Moraru, C.I. (2017). Effect of sublethal temperatures on pulsed light inactivation of bacteria. Innov Food Sci Emerg Technol, 39, 49-54, doi: 10.1016/j.ifset.2016.11.002.
  • Reference2 Lu, Y., Zhang, J., Wang, X., Lin, Q., Liu, W., Xie, X., Wang, Z., Guan, W. (2016). Effects of UV-C irradiation on the physiological and antioxidant responses of button mushrooms (Agaricus bisporus) during storage. Inl J Food Sci Technol, 51(6), 1502-1508, doi: 10.1111/ijfs.13100.
  • Reference3 Gayan, E., Serrano, M.J., Pagan, R., Alvarez, I., Condoni S. (2015). Environmental and biological factors influencing the UV-C resistance of Listeria monocytogenes. Food Microbiol, 46, 246-253, doi: 10.1016/j.fm.2014.08.011.

INACTIVATION OF LISTERIA MONOCYTOGENES ON THE SURFACE OF CULTIVATED MUSHROOM (AGARICUS BISPORUS) BY PULSED UV LIGHT

Yıl 2018, Cilt: 43 Sayı: 6, 896 - 905, 01.11.2018
https://doi.org/10.15237/gida.GD18052

Öz

In this study, the sliced button mushrooms (Agaricus
bisporus
) which were inoculated with Listeria monocytogenes were
exposed to pulsed UV (PUV) light at the energy dose ranging between 4.00-101.26
J/cm
2, at different distances from the quartz window (5, 8, 13 cm)
for different times (5, 15, 30, 45, 60 s). The highest and lowest inactivation
values were determined as 1.96 log CFU/g (5 cm-60 s) and 0.48 log CFU/g (13
cm-5 s), respectively. As the treatment time and proximity to the quartz window
increased the browning on the mushroom surface increased. Also, moisture
content and water activity decreased. After the 5 cm-60 streatment a
significant increase in antioxidant activity of the mushroom was obtained (
P
<0.05). This study demonstrated that PUV light is a potential technique
for the elimination of
L. monocytogenes on button mushrooms and may
affect the nutritional value positive by increasing the antioxidant level of
mushrooms.

Kaynakça

  • Reference1 Hilton, S.T., de Moraes, J.O., Moraru, C.I. (2017). Effect of sublethal temperatures on pulsed light inactivation of bacteria. Innov Food Sci Emerg Technol, 39, 49-54, doi: 10.1016/j.ifset.2016.11.002.
  • Reference2 Lu, Y., Zhang, J., Wang, X., Lin, Q., Liu, W., Xie, X., Wang, Z., Guan, W. (2016). Effects of UV-C irradiation on the physiological and antioxidant responses of button mushrooms (Agaricus bisporus) during storage. Inl J Food Sci Technol, 51(6), 1502-1508, doi: 10.1111/ijfs.13100.
  • Reference3 Gayan, E., Serrano, M.J., Pagan, R., Alvarez, I., Condoni S. (2015). Environmental and biological factors influencing the UV-C resistance of Listeria monocytogenes. Food Microbiol, 46, 246-253, doi: 10.1016/j.fm.2014.08.011.
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Gamze Koçer

Nene Meltem Keklik Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Kasım 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 43 Sayı: 6

Kaynak Göster

APA Koçer, G., & Keklik, N. M. (2018). ATIMLI UV IŞIĞIN BEYAZ ŞAPKALI KÜLTÜR MANTARI (AGARICUS BISPORUS) YÜZEYİNDE LISTERIA MONOCYTOGENES’İN İNAKTİVASYONU ÜZERİNE ETKİLERİ. Gıda, 43(6), 896-905. https://doi.org/10.15237/gida.GD18052
AMA Koçer G, Keklik NM. ATIMLI UV IŞIĞIN BEYAZ ŞAPKALI KÜLTÜR MANTARI (AGARICUS BISPORUS) YÜZEYİNDE LISTERIA MONOCYTOGENES’İN İNAKTİVASYONU ÜZERİNE ETKİLERİ. GIDA. Kasım 2018;43(6):896-905. doi:10.15237/gida.GD18052
Chicago Koçer, Gamze, ve Nene Meltem Keklik. “ATIMLI UV IŞIĞIN BEYAZ ŞAPKALI KÜLTÜR MANTARI (AGARICUS BISPORUS) YÜZEYİNDE LISTERIA MONOCYTOGENES’İN İNAKTİVASYONU ÜZERİNE ETKİLERİ”. Gıda 43, sy. 6 (Kasım 2018): 896-905. https://doi.org/10.15237/gida.GD18052.
EndNote Koçer G, Keklik NM (01 Kasım 2018) ATIMLI UV IŞIĞIN BEYAZ ŞAPKALI KÜLTÜR MANTARI (AGARICUS BISPORUS) YÜZEYİNDE LISTERIA MONOCYTOGENES’İN İNAKTİVASYONU ÜZERİNE ETKİLERİ. Gıda 43 6 896–905.
IEEE G. Koçer ve N. M. Keklik, “ATIMLI UV IŞIĞIN BEYAZ ŞAPKALI KÜLTÜR MANTARI (AGARICUS BISPORUS) YÜZEYİNDE LISTERIA MONOCYTOGENES’İN İNAKTİVASYONU ÜZERİNE ETKİLERİ”, GIDA, c. 43, sy. 6, ss. 896–905, 2018, doi: 10.15237/gida.GD18052.
ISNAD Koçer, Gamze - Keklik, Nene Meltem. “ATIMLI UV IŞIĞIN BEYAZ ŞAPKALI KÜLTÜR MANTARI (AGARICUS BISPORUS) YÜZEYİNDE LISTERIA MONOCYTOGENES’İN İNAKTİVASYONU ÜZERİNE ETKİLERİ”. Gıda 43/6 (Kasım 2018), 896-905. https://doi.org/10.15237/gida.GD18052.
JAMA Koçer G, Keklik NM. ATIMLI UV IŞIĞIN BEYAZ ŞAPKALI KÜLTÜR MANTARI (AGARICUS BISPORUS) YÜZEYİNDE LISTERIA MONOCYTOGENES’İN İNAKTİVASYONU ÜZERİNE ETKİLERİ. GIDA. 2018;43:896–905.
MLA Koçer, Gamze ve Nene Meltem Keklik. “ATIMLI UV IŞIĞIN BEYAZ ŞAPKALI KÜLTÜR MANTARI (AGARICUS BISPORUS) YÜZEYİNDE LISTERIA MONOCYTOGENES’İN İNAKTİVASYONU ÜZERİNE ETKİLERİ”. Gıda, c. 43, sy. 6, 2018, ss. 896-05, doi:10.15237/gida.GD18052.
Vancouver Koçer G, Keklik NM. ATIMLI UV IŞIĞIN BEYAZ ŞAPKALI KÜLTÜR MANTARI (AGARICUS BISPORUS) YÜZEYİNDE LISTERIA MONOCYTOGENES’İN İNAKTİVASYONU ÜZERİNE ETKİLERİ. GIDA. 2018;43(6):896-905.

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/