This research
was conducted at Gümüşhane University, Faculty of Health Sciences to determine
the probiotic level and consumption status of university students. It was
carried out with 1287 students between February and May 2018. Research data
were collected by survey method. The number-percentage distribution was
calculated and ANOVA and t-test analyses were applied using SPSS package
program. Out of the students, 896 (69.6%) were female and 391 (30.4%) were male
and the average age was 20.76 ± 2.35 years. The percentage of students who
expressed that they knew the probiotic term was found as 56% and the percentage
of students who consumed probiotic was 46%. It was found that the level of
probiotic knowledge was higher in female students and probiotic consumption was
higher in male students (P
<0.05). It was determined that the
level of probiotic knowledge was highest in the department of nutrition and
dietetics and the probiotic consumption status was highest in the department of
the nursing student (P <0.05). Sufficient
information about probiotic should be given to the students who will be future
health personnel, the importance of probiotic consumption should be emphasized,
and the awareness of students should be improved.
Bu araştırma, üniversite öğrencilerinin probiyotik bilgi
düzeyi ve tüketim durumlarını belirlemek amacıyla Gümüşhane Üniversitesi Sağlık
Bilimleri Fakültesinde gerçekleştirilmiştir. Çalışma Şubat-Mayıs 2018 tarihleri
arasında 1287 öğrenci ile yürütülmüştür. Araştırma verileri anket yöntemiyle ve
yüz yüze görüşülerek toplanmıştır. SPSS paket programı ile sayı-yüzdelik
dağılımı hesaplanmış, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve t-testi uygulanmıştır. Öğrencilerin 896’sı
(%69.6) kız, 391’i (%30.4) erkek ve yaş ortalamaları 20.76±2.35 yıldır.
Probiyotik terimini bildiği ifade eden öğrenci yüzdesi %55.6 olarak ve
probiyotik tüketen öğrenci yüzdesi ise %46.1 olarak bulunmuştur. Kız
öğrencilerin probiyotik bilgi düzeyinin daha yüksek olduğu ve erkek
öğrencilerin ise probiyotik tüketme durumumun daha yüksek olduğu bulunmuştur (P
<0.05). Probiyotik bilgi düzeyi en yüksek bölümün Beslenme ve Diyetetik
Bölümü olduğu ve probiyotik tüketim durumu en yüksek olan bölümün ise
Hemşirelik Bölümü olduğu belirlenmiştir (P <0.05). Geleceğin sağlık
personeli olacak bu öğrencilere probiyotikler hakkında yeterli bilgi verilmeli,
probiyotik tüketimin önemi vurgulanmalı ve öğrencilerin farkındalığı
geliştirilmelidir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Şubat 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 44 Sayı: 1 |