This research was conducted at Gümüşhane University, Faculty of Health Sciences to determine the probiotic level and consumption status of university students. It was carried out with 1287 students between February and May 2018. Research data were collected by survey method. The number-percentage distribution was calculated and ANOVA and t-test analyses were applied using SPSS package program. Out of the students, 896 (69.6%) were female and 391 (30.4%) were male and the average age was 20.76 ± 2.35 years. The percentage of students who expressed that they knew the probiotic term was found as 56% and the percentage of students who consumed probiotic was 46%. It was found that the level of probiotic knowledge was higher in female students and probiotic consumption was higher in male students (P <0.05). It was determined that the level of probiotic knowledge was highest in the department of nutrition and dietetics and the probiotic consumption status was highest in the department of the nursing student (P <0.05). Sufficient information about probiotic should be given to the students who will be future health personnel, the importance of probiotic consumption should be emphasized, and the awareness of students should be improved.
Bu araştırma, üniversite öğrencilerinin probiyotik bilgi düzeyi ve tüketim durumlarını belirlemek amacıyla Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinde gerçekleştirilmiştir. Çalışma Şubat-Mayıs 2018 tarihleri arasında 1287 öğrenci ile yürütülmüştür. Araştırma verileri anket yöntemiyle ve yüz yüze görüşülerek toplanmıştır. SPSS paket programı ile sayı-yüzdelik dağılımı hesaplanmış, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve t-testi uygulanmıştır. Öğrencilerin 896’sı (%69.6) kız, 391’i (%30.4) erkek ve yaş ortalamaları 20.76±2.35 yıldır. Probiyotik terimini bildiği ifade eden öğrenci yüzdesi %55.6 olarak ve probiyotik tüketen öğrenci yüzdesi ise %46.1 olarak bulunmuştur. Kız öğrencilerin probiyotik bilgi düzeyinin daha yüksek olduğu ve erkek öğrencilerin ise probiyotik tüketme durumumun daha yüksek olduğu bulunmuştur (P <0.05). Probiyotik bilgi düzeyi en yüksek bölümün Beslenme ve Diyetetik Bölümü olduğu ve probiyotik tüketim durumu en yüksek olan bölümün ise Hemşirelik Bölümü olduğu belirlenmiştir (P <0.05). Geleceğin sağlık personeli olacak bu öğrencilere probiyotikler hakkında yeterli bilgi verilmeli, probiyotik tüketimin önemi vurgulanmalı ve öğrencilerin farkındalığı geliştirilmelidir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Fen |
Yayınlanma Tarihi | 2019 |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 15 Şubat 2019 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2019, Cilt 44, Sayı 1 |
Bibtex | @araştırma makalesi { gida469609, journal = {Gıda}, issn = {1300-3070}, eissn = {1309-6273}, address = {}, publisher = {Gıda Teknolojisi Derneği}, year = {2019}, volume = {44}, number = {1}, pages = {118 - 130}, doi = {10.15237/gida.GD18104}, title = {ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN PROBİYOTİK BİLGİ DÜZEYİ VE TÜKETİM DURUMLARININ BELİRLENMESİ}, key = {cite}, author = {Arpa Zemzemoğlu, Tuba Eda and Uludağ, Elanur and Uzun, Sevda} } |
APA | Arpa Zemzemoğlu, T. E. , Uludağ, E. & Uzun, S. (2019). ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN PROBİYOTİK BİLGİ DÜZEYİ VE TÜKETİM DURUMLARININ BELİRLENMESİ . Gıda , 44 (1) , 118-130 . DOI: 10.15237/gida.GD18104 |
MLA | Arpa Zemzemoğlu, T. E. , Uludağ, E. , Uzun, S. "ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN PROBİYOTİK BİLGİ DÜZEYİ VE TÜKETİM DURUMLARININ BELİRLENMESİ" . Gıda 44 (2019 ): 118-130 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/gida/issue/41327/469609> |
Chicago | Arpa Zemzemoğlu, T. E. , Uludağ, E. , Uzun, S. "ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN PROBİYOTİK BİLGİ DÜZEYİ VE TÜKETİM DURUMLARININ BELİRLENMESİ". Gıda 44 (2019 ): 118-130 |
RIS | TY - JOUR T1 - ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN PROBİYOTİK BİLGİ DÜZEYİ VE TÜKETİM DURUMLARININ BELİRLENMESİ AU - Tuba Eda Arpa Zemzemoğlu , Elanur Uludağ , Sevda Uzun Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - doi: 10.15237/gida.GD18104 DO - 10.15237/gida.GD18104 T2 - Gıda JF - Journal JO - JOR SP - 118 EP - 130 VL - 44 IS - 1 SN - 1300-3070-1309-6273 M3 - doi: 10.15237/gida.GD18104 UR - https://doi.org/10.15237/gida.GD18104 Y2 - 2019 ER - |
EndNote | %0 Gıda ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN PROBİYOTİK BİLGİ DÜZEYİ VE TÜKETİM DURUMLARININ BELİRLENMESİ %A Tuba Eda Arpa Zemzemoğlu , Elanur Uludağ , Sevda Uzun %T ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN PROBİYOTİK BİLGİ DÜZEYİ VE TÜKETİM DURUMLARININ BELİRLENMESİ %D 2019 %J Gıda %P 1300-3070-1309-6273 %V 44 %N 1 %R doi: 10.15237/gida.GD18104 %U 10.15237/gida.GD18104 |
ISNAD | Arpa Zemzemoğlu, Tuba Eda , Uludağ, Elanur , Uzun, Sevda . "ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN PROBİYOTİK BİLGİ DÜZEYİ VE TÜKETİM DURUMLARININ BELİRLENMESİ". Gıda 44 / 1 (Şubat 2019): 118-130 . https://doi.org/10.15237/gida.GD18104 |
AMA | Arpa Zemzemoğlu T. E. , Uludağ E. , Uzun S. ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN PROBİYOTİK BİLGİ DÜZEYİ VE TÜKETİM DURUMLARININ BELİRLENMESİ. GIDA. 2019; 44(1): 118-130. |
Vancouver | Arpa Zemzemoğlu T. E. , Uludağ E. , Uzun S. ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN PROBİYOTİK BİLGİ DÜZEYİ VE TÜKETİM DURUMLARININ BELİRLENMESİ. Gıda. 2019; 44(1): 118-130. |
IEEE | T. E. Arpa Zemzemoğlu , E. Uludağ ve S. Uzun , "ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN PROBİYOTİK BİLGİ DÜZEYİ VE TÜKETİM DURUMLARININ BELİRLENMESİ", Gıda, c. 44, sayı. 1, ss. 118-130, Şub. 2019, doi:10.15237/gida.GD18104 |