Kahvaltılık Zahter ülkemizin Doğu Akdeniz Bölgesinde
özellikle Kilis, Gaziantep ve Hatay çevresinde sabah kahvaltılarında zeytinyağı
ile birlikte tüketilen geleneksel bir kuruyemiş baharat karışımıdır. Bu
çalışmada, kekik bitkisi ve menengiç meyvesinin değişik oranlarda katılması
suretiyle yeni kahvaltılık zahter formüllerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır.
Bu doğrultuda toplam 15 farklı formülasyonda Kahvaltılık Zahter üretilmiştir.
Ayrıca formülasyonda kekik bitkisinin ve menengiç meyvesinin bulunmadığı
kontrol örneğinin üretimi de gerçekleştirilmiştir. Örneklerde yapılan duyusal
analiz sonucunda en çok beğenilen M4+K4 (menengiç
meyvesinin %2 ve kekik bitkisinin %2 kombinasyonunun kullanıldığı örnek)
örneğinde nem, kül, protein, yağ, karbonhidrat, ham lif, fitik asit,
antioksidan aktivite, toplam fenolik madde ve enerji değerleri belirlenmiştir.
Protein hariç diğer tüm özelliklerde tespit edilen değerler kontrol örneğinden
yüksek bulunmuştur.
Breakfast zahter is a traditional
food which is prepared by mixing ground roasted nuts and various spices and
consumed with olive oil in breakfast in the eastern mediterranean region of our
country, especially in Kilis, Gaziantep and Hatay. In this study, it was aimed
to develop new breakfast zahter formulas by adding different rates of thyme and
menengic fruit. In this direction, 15 different formulations Breakfast Zahter
were produced in. In addition, the production of the control sample was carried
using the same formulation with the exception of thyme and menengic fruit. The
sample (M4 + K4) with 2% menengic paste and 2% thyme
plant got the higest score in sensory analysis. Moisture, ash, protein, fat,
carbohydrate, raw fiber, phytic acid, antioxidant activity, total phenolic
substance and energy values were determined on that sample.
All other properties except protein were found higher than the control sample.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Mayıs 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 44 Sayı: 3 |