Apples can be consumed as fresh
or processed into various products including frozen apples. As a result of
processing, pomace which is rich in bioactive compounds, is generated. The aim
of this study was to evaluate the bioaccessibility of polyphenols in fresh and
frozen apples and apple pomace using an in vitro gastrointestinal
digestion model. Total phenolics, flavonoids, and antioxidant capacity were
determined spectrophotometrically, whereas the quantification of polyphenols
were carried out chromatographically using high performance liquid
chromatography–photodiode array detector (HPLC–PDA). Considering the
bioaccessible polyphenols determined using HPLC-PDA after in vitro
gastrointestinal digestion simulation, it was found that frozen apples and
pomace contained 11–16% more bioaccessible polyphenols compared to fresh
apples. In conclusion, results obtained in this study showed that food
processing affects the release of polyphenols from the matrix during digestion
and that the values determined for undigested samples may be different from the
bioaccessibility values.
Granny Smith HPLC–PDA individual quick freezing in vitro gastrointestinal digestion flavonoids phenolic acids total antioxidant capacity HPLC–PDA
Elma taze tüketilebildiği gibi dondurulmuş elma gibi
çeşitli formlara işlenerek de tüketilebilmektedir. Elma işleme sonucu posa
olarak adlandırılan biyoaktif bileşenler açısından zengin bir atık ürün
oluşmaktadır. Bu çalışmada taze ve dondurulmuş elmalarda ve elma posasında
bulunan polifenollerin biyoerişilebilirliklerinin in vitro
gastrointestinal sindirim modeli kullanılarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Toplam fenolik madde, toplam flavonoid madde ve toplam antioksidan kapasiteki
değişimler spektrofotometrik yöntemlerle tespit edilmiş olup, polifenolik
bileşiklerin miktarının tespiti yüksek performanslı sıvı
kromatografisi–fotodiyot dizi dedektörü (HPLC–PDA) kullanılarak kromatografik
yöntemle yapılmıştır. İn vitro gastrointestinal sindirim simülasyonu
sonrasında HPLC–PDA ile belirlenen toplam biyoerişilebilir polifenol miktarları
göz önüne alındığında, dondurulmuş elma ve elma posasının taze elmalara kıyasla
%11–16 kadar daha fazla biyoerişilebilir polifenole sahip olduğu görülmüştür.
Sonuç olarak, bu çalışmada elde edilen bulgular gıda işlemenin sindirim
sırasında polifenollerin matriksten salınımını etkilediğini göstermiş olup,
sindirilmemiş örnekler için tespit edilen değerlerin biyoerişilebilirlik
değerlerinden farklı olabileceğine dikkat çekmiştir.
Granny Smith HPLC–PDA bireysel hızlı dondurma in vitro gastrointestinal sindirim flavonoidler fenolik asitler toplam antioksidan kapasite HPLC–PDA
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Mayıs 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 44 Sayı: 3 |