Çalışmanın amacı Türkiye
piyasasında satışa sunulan bitkisel yağlar (fındık yağı, ayçiçek yağı, kanola
yağı ve mısır yağı) ve margarinlerde 3-MCPD ester içeriklerinin
belirlenmesidir. Çalışmada marketlerden alınan toplam 27 adet margarin ve
bitkisel yağ DGF C VI 18 (10) metoduna göre analiz edilmiştir. Bitkisel yağlar
arasında en yüksek 3-MCPD ester miktarı (2.49 mg/kg) mısır yağında tespit
edilmiş olup, bunu sırasıyla kanola yağı (0.95 mg/kg), ayçiçek yağı (0.79
mg/kg) ve fındık yağı (0.45 mg/kg) izlemiştir. Analiz edilen örnekler arasında
en yüksek 3-MCPD ester miktarı margarinlerde (4.54 mg/kg) saptanmıştır. Çalışma
sonuçları Türkiye piyasasında yer alan çeşitli bitkisel yağlar ve margarinlerde
farklı miktarlarda 3-MCPD esterlerinin bulunabileceğini göstermektedir.
The aim of the present research
was to investigate the content of 3-MCPD esters in vegetable oils (hazelnut,
sunflower, rapeseed and corn oil) and margarines sold out in Turkish local
markets. A series of 27 margarines and vegetable edible oil collected from
markets were analyzed in the study according to DGF C VI 18 (10) method. Among
vegetable oils, corn oil presented highest amount of 3-MCPD esters (2.49 mg/kg)
followed by rapeseed oil (0.95 mg/kg), sunflower oil (0.79 mg/kg) and hazelnut
oil (0.45 mg/kg), respectively. Highest amount of 3-MCPD esters was detected
for margarines (4.54 mg/kg) among analyzed samples. The results demonstrate
that 3-MCPD esters can occur at different levels in various vegetable oils and
margarines available on Turkish markets.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Mayıs 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 44 Sayı: 3 |