In this study, the effect of
different ultrasound powers treatment (200 W/L, 300 W/L, 500 W/L) on the
chemical, microbiological and physical quality parameters of sardine fillets (Sardina
pilchardus W.,1972) packed in vacuum packaging were investigated. The
determination of quality parameters were studied to be performed by using pH,
TVB-N, TBAR’s analyses and various microbiological analyses and by evaluating
texture properties and water activity changes in 0, 2, 4, 6, 8, 10, 12, and 14th day of storage. Consequently, it was observed to use of 200 W/L
ultrasound delayed microbial spoilage and gave better results compared to the
other groups in terms of hardness of product (P <0.05). The fact that
use of ultrasound technology in seafood didn't effect negatively connective
tissue of product and had positive effect on microbial load show that this
technology can be developed and used in seafood.
Ultrasound technology sardine fish vacuum packaging TBARs TVB-N
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi BAP Birimi
FYL-2014-379
This study is the part of the master thesis of Hatice GÜNDÜZ. This study has been supported by Çanakkale Onsekiz Mart University Scientific Research Project Coordination (Project number: FYL-2014-379).
Bu çalışmada farklı güçte
ultrases uygulamalarının (200 W/L, 300 W/L, 500 W/L) vakum ambalajlanmış
sardalya balığı filetolarının (Sardina pilchardus W.,1972) kimyasal,
mikrobiyel ve fiziksel kalite parametreleri üzerine etkisi araştırılmıştır. 0,
2, 4, 6, 8, 10, 12. ve 14. günlerde pH, TVB-N, TBAR’s analizleri ile
mikrobiyolojik analizler yapılmış ve su aktivitesi ile tekstür özelliklerinin
değişimleri de değerlendirilmeye çalışılmıştır. Elde edilen sonuçlardan 200 W/L
yoğunlukta ultrases kullanımının mikrobiyal bozulmayı geciktirdiği ve ürünlerin
sertlik özelliği açısından diğer gruplara kıyasla daha iyi sonuçlar verdiği
gözlemlenmiştir (P <0.05). Ultrases teknolojisinin su ürünlerinin bağ
dokusunu olumsuz yönde etkilemediği ve mikrobiyel yük üzerine olumlu etkisinin
olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle, ultrases teknolojisinin su ürünlerinde
geliştirilerek kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Ultrases teknolojisi sardalya balığı vakum paketleme TBARs TVB-N
FYL-2014-379
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | FYL-2014-379 |
Yayımlanma Tarihi | 6 Ekim 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 44 Sayı: 6 |