As the pathogens causing
foodborne diseases become increasingly resistant to antibiotics, the number of
foodborne cases increased and the traditional methods used in the food industry
became insufficient, new alternatives were started to be searched. As a result
of these searches; bacteriophages, which are very common in nature and capable
of infecting and lysing their own hosts, constitute alternative solutions
called “phage therapy”. Bacteriophages are intracellular obligatory parasites
of bacteria and can not perform metabolic activities when separated from the
host. In addition, they do not harm the natural flora as it only acts on the
target host. Therefore, they become important as antimicrobial agents. In this
review, it is aimed to give information about bacteriophages which are widely
used as antimicrobial agents against food pathogens such as Salmonella,
Listeria monocytogenes, E. coli O157: H7.
Gıda kaynaklı hastalıklara neden olan patojenlerin
antibiyotiklere gittikçe direnç kazanması, gıda kaynaklı vakaların sayısının
artması ve gıda endüstrisindeki kullanılan klasik yöntemlerin yetersiz hale
gelmesiyle birlikte yeni alternatif arayışlara başlanmıştır. Bu arayışların
sonucunda doğada oldukça yaygın olarak bulunan ve kendilerine özgü konakçıları
enfekte edip lize edebilen bakteriyofajlar “faj terapisi” adı altında
alternatif çözümleri oluşturmaktadır. Bakteriyofajlar, bakterilerin hücre içi
zorunlu parazitleri olup konakçıdan ayrıldıklarında metabolik faaliyetlerini
gerçekleştiremezler. Ayrıca sadece hedef konakçısı üzerinde etkili oldukları
için doğal floraya zarar vermezler. Bu nedenle antimikrobiyel ajan olarak önem
kazanırlar. Bu derlemede, Salmonella, Listeria monocytogenes, E. coli
O157:H7 gibi gıda patojenlerine karşı antimikrobiyel ajan olarak yaygın bir
şekilde kullanılmaya başlanan bakteriyofajlar hakkında bilgi verilmesi
hedeflenmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 6 Ekim 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 44 Sayı: 6 |