Öz
Listeria monocytogenes dünya çapında önemli sağlık sorunlarına neden olan gıda kaynaklı patojenlerden biridir. Uçucu yağların (EOs) uygulanması, patojenlerin kontrol edilmesi ve mikrobiyel seviyelerin azaltılması amacıyla kullanılan yöntemlerden biridir. Bu çalışmanın amacı, bitkilerden elde edilmiş olan 15 farklı EOs’un tüketime hazır gıdalardan izole edilmiş olan L. monocytogenes suşları üzerindeki antibakteriyel aktivitesini araştırmaktır. Bu çalışmada, kekik uçucu yağının (ortalama zon çapı 24.850±3.714 mm) L. monocytogenes’e karşı en yüksek antimikrobiyel aktiviteyi gösterdiği belirlenmiştir. Karanfil uçucu yağı (ortalama zon çapı 12.383±2.215 mm) ve adaçayı uçucu yağı (ortalama zon çapı 11.117±3.170 mm) ise, diğer yüksek antibakteriyel aktiviteye sahip uçucu yağlardır. Zencefil uçucu yağı ve sarımsak uçucu yağının, L. monocytogenes suşlarına karşı antibakteriyel etkisi saptanamamıştır. Bu çalışma, gıda sistemlerinde gıda kaynaklı patojen bakterilere karşı EO’ların kullanılmasının yararlı olabileceğini göstermektedir.