Yoğurda işlenecek sütün kurumaddesini artırmak için birçok işletmelerde yağsız süt tozu kullanılmaktadır. Bu nedenle süte %1, 2, 3, 4, 5, ve 6 oranlarında ilave edilen süt tozunun kurumadde ve yoğunluğa etkisi araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar aşağıda verilmiştir. 1- Süte %1, 2, 3, 4 ve 5 oranı da ilave edilen süt tozu, sütün kurumaddesini sırası ile ortalama olarak %0.808; 1.642; 2.434; 3.196 ve 3.951 oranında artmıştır. 2- Sütün yoğunluğu ilave edilen süt tozu etkisi ile ortalama olarak 3; 6.3; 9.4; 12.6 ve 15.8 laktodansimetre derecesi yükselmektedir. 3- Yoğurda işlenecek sütün kurumaddesini istenilen düzeye getirmek için, katılması gereken yağsız süttozu miktarının hesaplanması amacı ile araştırmada elde edilen kurumadde ve laktodansimetre derecesi ortalama değer artışları yardımı ile iki formül ortaya konulmuştur.
Yoğurda işlenecek sütün kurumaddesini artırmak için birçok işletmelerde yağsız süt tozu kullanılmaktadır. Bu nedenle süte %1, 2, 3, 4, 5, ve 6 oranlarında ilave edilen süt tozunun kurumadde ve yoğunluğa etkisi araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar aşağıda verilmiştir. 1- Süte %1, 2, 3, 4 ve 5 oranı da ilave edilen süt tozu, sütün kurumaddesini sırası ile ortalama olarak %0.808; 1.642; 2.434; 3.196 ve 3.951 oranında artmıştır. 2- Sütün yoğunluğu ilave edilen süt tozu etkisi ile ortalama olarak 3; 6.3; 9.4; 12.6 ve 15.8 laktodansimetre derecesi yükselmektedir. 3- Yoğurda işlenecek sütün kurumaddesini istenilen düzeye getirmek için, katılması gereken yağsız süttozu miktarının hesaplanması amacı ile araştırmada elde edilen kurumadde ve laktodansimetre derecesi ortalama değer artışları yardımı ile iki formül ortaya konulmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 1986 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1986 Cilt: 11 Sayı: 2 |