BibTex RIS Kaynak Göster

The Control and Determination Methods of Water Activity in Foods-II (in Turkish)

Yıl 1996, Cilt: 21 Sayı: 5, - , 01.10.1996

Öz

Gıda sistemlerinin su aktivitesi hesaplamaları 0.95 su aktivitesindeki (Lang ve Steinberg, 1981a). Smith izotermlerine kütle denge eşitliklerinin uygulanmasıyla daha da genişletilmiştir (Chinachoti, 1990). Daha büyük su aktivitelerinde benzer hesaplamalar, Smith izoterminin lineer olmayışından ve daha ziyade tuz ve şeker gibi çözeltilerin mevcudiyetinden dolayı kullanışlı değildir (Chinachoti ve Steinberg, 1984, 1985, 1986). Ayrıca orta nemli gıdaların içerdiği su oranlarında kuvvetli elektrolitlerin çok bileşenli sulu çözeltilerinde su aktivitesinin teorik olarak belirlenmesi için bir çalışma yapılmıştır (Chirife ve ark., 1980). Belirli bir nem içeriğindeki kompozisyonu bilinen bir karışımın su aktivitesinin hesaplamak için Smith izotermi ile Lang-Steinberg kütle denge eşitliğinin kombinasyonundan faydalanılarak bir eşitlik türetilmiştir (Lang ve Steinberg, 1981).   

Gıdalarda Su Aktivitesinin Kontrol ve Belirleme Yöntemleri-II

Yıl 1996, Cilt: 21 Sayı: 5, - , 01.10.1996

Öz

Gıda sistemlerinin su aktivitesi hesaplamaları 0.95 su aktivitesindeki (Lang ve Steinberg, 1981a). Smith izotermlerine kütle denge eşitliklerinin uygulanmasıyla daha da genişletilmiştir (Chinachoti, 1990). Daha büyük su aktivitelerinde benzer hesaplamalar, Smith izoterminin lineer olmayışından ve daha ziyade tuz ve şeker gibi çözeltilerin mevcudiyetinden dolayı kullanışlı değildir (Chinachoti ve Steinberg, 1984, 1985, 1986). Ayrıca orta nemli gıdaların içerdiği su oranlarında kuvvetli elektrolitlerin çok bileşenli sulu çözeltilerinde su aktivitesinin teorik olarak belirlenmesi için bir çalışma yapılmıştır (Chirife ve ark., 1980). Belirli bir nem içeriğindeki kompozisyonu bilinen bir karışımın su aktivitesinin hesaplamak için Smith izotermi ile Lang-Steinberg kütle denge eşitliğinin kombinasyonundan faydalanılarak bir eşitlik türetilmiştir (Lang ve Steinberg, 1981).   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Muhrarrem Certel Bu kişi benim

M. Fatih Ertugay Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 1996
Yayımlandığı Sayı Yıl 1996 Cilt: 21 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA Certel, M. ., & Ertugay, M. F. . (1996). Gıdalarda Su Aktivitesinin Kontrol ve Belirleme Yöntemleri-II. Gıda, 21(5).
AMA Certel M, Ertugay MF. Gıdalarda Su Aktivitesinin Kontrol ve Belirleme Yöntemleri-II. GIDA. Ekim 1996;21(5).
Chicago Certel, Muhrarrem, ve M. Fatih Ertugay. “Gıdalarda Su Aktivitesinin Kontrol Ve Belirleme Yöntemleri-II”. Gıda 21, sy. 5 (Ekim 1996).
EndNote Certel M, Ertugay MF (01 Ekim 1996) Gıdalarda Su Aktivitesinin Kontrol ve Belirleme Yöntemleri-II. Gıda 21 5
IEEE M. . Certel ve M. F. . Ertugay, “Gıdalarda Su Aktivitesinin Kontrol ve Belirleme Yöntemleri-II”, GIDA, c. 21, sy. 5, 1996.
ISNAD Certel, Muhrarrem - Ertugay, M. Fatih. “Gıdalarda Su Aktivitesinin Kontrol Ve Belirleme Yöntemleri-II”. Gıda 21/5 (Ekim 1996).
JAMA Certel M, Ertugay MF. Gıdalarda Su Aktivitesinin Kontrol ve Belirleme Yöntemleri-II. GIDA. 1996;21.
MLA Certel, Muhrarrem ve M. Fatih Ertugay. “Gıdalarda Su Aktivitesinin Kontrol Ve Belirleme Yöntemleri-II”. Gıda, c. 21, sy. 5, 1996.
Vancouver Certel M, Ertugay MF. Gıdalarda Su Aktivitesinin Kontrol ve Belirleme Yöntemleri-II. GIDA. 1996;21(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/