In this study, leaves of sunflower cultivars named cv. C 207, cv. Coban and cv. KG-R-123 named were applied three different treatments as only water, 30 % and 40 % methanol. It was investigated the effects of treatments and cultivars on oil ratio and fatty acids components. Average oil ratios among treatments were ranged from % 43.93 to 45.97 and were not significant statistically. While the highest oil ratio (55.69 %) was obtained from 40 % methanol treatment in cv. Coban, the lowest value (29.47 %) was recorded in cv. KG-R-123 and 40 % methanol treatment among cultivars. Important fatty acids are linoleic, oleic, palmitic and stearic in sunflower. General average value of these fatty acids were found as 61.47 %, 25.9 5 %, 6.48 % and 4.19 %, respectively.
Bu çalışmada,C 207, Coban ve KG-R–123 isimli ayçiçeği çeşitlerinin yapraklarına sadece su, % 30 ve % 40 metanol çözeltisi olmak üzere 3 farklı uygulama yapılmış ve uygulamalar ve çeşitlerin yağ oranı ve yağ asitleri bileşimi üzerine etkileri incelenmiştir. Uygulamalar arasında yağ oranları ortalamaları % 43.93–45.97 arasında olup istatistiksel olarak farklılık göstermemiştir. Çeşitler arasında ise en yüksek yağ oranı Coban çeşidinde % 40 metanol uygulamasından elde edilirken (% 56.69), en düşük değer KG-R–123 çeşidinde ve % 40 metanol uygulamasında bulunmuştur (% 29.47). Ayçiçeğinin önemli yağ asitleri linoleik asit, oleik asit, palmitik asit ve stearik asit olup bu asitlerin genel ortalamaları sırasıyla % 61.47, % 25.95, % 6.48 ve % 4.19 olarak bulunmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2007 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2007 Cilt: 32 Sayı: 4 |