BibTex RIS Kaynak Göster

Smoking in Meat Technology (in Turkish)

Yıl 1979, Cilt: 4 Sayı: 1, - , 01.02.1979

Öz

Besinlerin tütsülenmesi besin koruma yöntemlerinin en eskilerinden biri olarak bilinmektedir. Kaynağına bakmaksızın tütsülemenin yazılı tarihin başlangıcından beri uygulandığı bilinmektedir. İlk olarak göçebe insanın, eti ateşinin yanına astığında dumanın koruyucu etkisini ve tat da oluşturduğu değişikliği gördüğü sanılmaktadır. Etin kür edilmesi ve tütsülenmesi birbiri ile sıkı ilişkisi olan iki koruma yöntemidir ve çoğunlukla pratikte birlikte uygulanırlar. Diğer bir deyimle kür edilen etler tütsülenirler, tütsülenen etler kür edilirler. Tütsüleme ile besinler sadece korunmakla kalmaz ayrıca ette biriken tütsü bileşiklerinin antimikrobiyal etkileri de söz konusu olur. Günümüzde tütsüleme daha çok renk oluşumunu ve tütsülenmiş besin tadını sağlamak için yapılır.  

Et Teknolojisinde Tütsüleme

Yıl 1979, Cilt: 4 Sayı: 1, - , 01.02.1979

Öz

Besinlerin tütsülenmesi besin koruma yöntemlerinin en eskilerinden biri olarak bilinmektedir. Kaynağına bakmaksızın tütsülemenin yazılı tarihin başlangıcından beri uygulandığı bilinmektedir. İlk olarak göçebe insanın, eti ateşinin yanına astığında dumanın koruyucu etkisini ve tat da oluşturduğu değişikliği gördüğü sanılmaktadır. Etin kür edilmesi ve tütsülenmesi birbiri ile sıkı ilişkisi olan iki koruma yöntemidir ve çoğunlukla pratikte birlikte uygulanırlar. Diğer bir deyimle kür edilen etler tütsülenirler, tütsülenen etler kür edilirler. Tütsüleme ile besinler sadece korunmakla kalmaz ayrıca ette biriken tütsü bileşiklerinin antimikrobiyal etkileri de söz konusu olur. Günümüzde tütsüleme daha çok renk oluşumunu ve tütsülenmiş besin tadını sağlamak için yapılır.  

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Akif Kundakçı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 1979
Yayımlandığı Sayı Yıl 1979 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kundakçı, A. . (1979). Et Teknolojisinde Tütsüleme. Gıda, 4(1).
AMA Kundakçı A. Et Teknolojisinde Tütsüleme. GIDA. Şubat 1979;4(1).
Chicago Kundakçı, Akif. “Et Teknolojisinde Tütsüleme”. Gıda 4, sy. 1 (Şubat 1979).
EndNote Kundakçı A (01 Şubat 1979) Et Teknolojisinde Tütsüleme. Gıda 4 1
IEEE A. . Kundakçı, “Et Teknolojisinde Tütsüleme”, GIDA, c. 4, sy. 1, 1979.
ISNAD Kundakçı, Akif. “Et Teknolojisinde Tütsüleme”. Gıda 4/1 (Şubat 1979).
JAMA Kundakçı A. Et Teknolojisinde Tütsüleme. GIDA. 1979;4.
MLA Kundakçı, Akif. “Et Teknolojisinde Tütsüleme”. Gıda, c. 4, sy. 1, 1979.
Vancouver Kundakçı A. Et Teknolojisinde Tütsüleme. GIDA. 1979;4(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/