BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of Wheat Kernel Color by Spectrofotometer (Turkish with English Abstract)

Yıl 1997, Cilt: 22 Sayı: 3, - , 01.06.1997

Öz

In this research, the color of wheat determined by Gardner Color Spectrofotometer and visually. High and statistically significant correlations were found between the color parameters (L and b) from the instrument readings and the visual color score. Hard red wheat was distinguished from the soft while wheat by its low b value. The regression relations between Hunter readings (L and b values) and visual color score were used to from a conversion chart to make the instrument readings more meaningful. The low relations between instrument readings and the some quality criteria (protein content, sedimentation value and hardness) indicated that it is impossible to predict the wheat quality by using color score.

Spektrofotometrik Yöntemle Buğday Dane Renginin Belirlenmesi

Yıl 1997, Cilt: 22 Sayı: 3, - , 01.06.1997

Öz

Bu araştırmada, buğday dane rengi Gardner renk ölçüm cihazı ve göz ile ölçülmüştür. Kırmızı ve beyaz renkli buğdayların renk ölçümünde alınan L ve b değerleri ile panel test sonuçları arasında önemli ve yüksek ilişki saptanmıştır. Kırmızı renkli buğdaylar beyaz sınıf buğdaylardan düşük b değeri ile fraklılık göstermiştir. Hunter L ve b değerleri ile panel test puanlarına ait regresyon denklemleri cihaz okumalarını daha anlamlı ifade edebilmek için renk ıskalası oluşturulmasında kullanılmıştır. Renk okumaları ile bazı kalite kriterleri arasındaki ilişkinin düşük çıkması renk değeri ile kalite tahmininin yapılamayacağını göstermiştir. 

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Erşan Karababa Bu kişi benim

Ali Nazmi Ozan Bu kişi benim

Fatma Aydın Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 1997
Yayımlandığı Sayı Yıl 1997 Cilt: 22 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Karababa, E. ., Ozan, A. N. ., & Aydın, F. . (1997). Spektrofotometrik Yöntemle Buğday Dane Renginin Belirlenmesi. Gıda, 22(3).
AMA Karababa E, Ozan AN, Aydın F. Spektrofotometrik Yöntemle Buğday Dane Renginin Belirlenmesi. GIDA. Haziran 1997;22(3).
Chicago Karababa, Erşan, Ali Nazmi Ozan, ve Fatma Aydın. “Spektrofotometrik Yöntemle Buğday Dane Renginin Belirlenmesi”. Gıda 22, sy. 3 (Haziran 1997).
EndNote Karababa E, Ozan AN, Aydın F (01 Haziran 1997) Spektrofotometrik Yöntemle Buğday Dane Renginin Belirlenmesi. Gıda 22 3
IEEE E. . Karababa, A. N. . Ozan, ve F. . Aydın, “Spektrofotometrik Yöntemle Buğday Dane Renginin Belirlenmesi”, GIDA, c. 22, sy. 3, 1997.
ISNAD Karababa, Erşan vd. “Spektrofotometrik Yöntemle Buğday Dane Renginin Belirlenmesi”. Gıda 22/3 (Haziran 1997).
JAMA Karababa E, Ozan AN, Aydın F. Spektrofotometrik Yöntemle Buğday Dane Renginin Belirlenmesi. GIDA. 1997;22.
MLA Karababa, Erşan vd. “Spektrofotometrik Yöntemle Buğday Dane Renginin Belirlenmesi”. Gıda, c. 22, sy. 3, 1997.
Vancouver Karababa E, Ozan AN, Aydın F. Spektrofotometrik Yöntemle Buğday Dane Renginin Belirlenmesi. GIDA. 1997;22(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/