BibTex RIS Kaynak Göster

The Effects of Genetic and Environmental Factors on the Quality Properties of Widely Agricultured Spring Wheat Varieties in Çanakkale (Turkish with English Abstract)

Yıl 2008, Cilt: 33 Sayı: 2, 69 - 73, 01.04.2008

Öz

In this research, some of the quality properties such as moisture, hectoliter, one thousand kernel weight, wet gluten, gluten index, Zeleny sedimentation and modified sedimentation of Gönen, Kaşifbey and Sagittario wheat varieties which are widely agricultured in three different region of Çanakkale in 2005 were investigated. Also the genetic and enviromental effects on these quality properties were examined statistically. Consequently, local enviromental conditions and genotype-by-enviromental interaction were found to have a significant effect on quality. Each of the investigated three varieties of wheat which were cultivated in Biga and Canakkale regions gave better quality results compared to the Gönen variety, which was agricultured in Gelibolu region. The Gönen variety from Gelibolu had the highest gluten index in all varieties. However, Gönen wheat had lower quality properties than the other varieties.

Kaynakça

  • Anonymous. 2006. www.fao.org (20.04.2007).
  • Keskin S, Asal S, Kavuncu O. 1999. Türkiyede Yetifltirilen Bazı Ekmeklik Buğday Çeflit ve Melezlerinde Gliadin Band Desenleri ve Genetik Analizi. Tr. Journal of Agriculture and Forestry. 23: 291-298
  • Finney PL, Gaines CS, Andrews LC. 1987. Wheat Quality . A Quality Accesssors View. Cereals Foods World. 32: 313-318.
  • Pomeranz Y. 1971. Wheat chemistry and technology. American Association of Cereal Chemists. St. Paul Minnesota. USA.
  • Kınacı G. 1997. Çevre ve Biyotik Faktörlerin Orta Anadolu’da Üretilen Bazı Buğday Çeflitlerinin Kalitelerine Etkileri. 2. Un- Bulgur ve Bisküvi Sempozyumu, 28-30 Mayıs 1996, Karaman.
  • Anonymous, 2007b . canakkaletarim.gov.tr/ciftciegitim/bitkiseluretim.htm (03.04.2007).
  • Anonymous. 2007c. samsuntb.org.tr/bilgiler/sagittario.asp. (10.04.2007).
  • Elgün A, Ertugay Z. 2002. Tahıl İflleme Teknolojisi, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 718, Erzurum.
  • Tamerler T. 1993. Gluten İndeksi ve Ticari Kuru Glutenlerin Ekmek Yapım Kalitesi. Un Mamülleri Dünyası, 2 (2) 13.
  • Paliwal SC, Singh G. 1986. Physico-Chemical, Milling and Bread Making Quality of Wheats of Utar Pradesh, Journal of Food Science and Technology, 23 (4) 189-193.
  • Altınbafl M, Tosun M, Yüce S, Konak C, Köse E, Can RA. 2004. Ekmeklik Buğdayda (T.aestivum L.) Tane Verimi ve Bazı Kalite Özellikleri Üzerinde Genotip ve Lokasyon Etkileri. Ege Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 41 (1) 65-74.
  • Tayyar fi. 2005. Biga Koflullarında Yetifltirilen Farklı Ekmeklik Buğday (Triticum Aestivum L.) Çeflit ve Hatlarının Verim ve Bazı Kalite Özelliklerinin Saptanması. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi,18 (3) 405-409.
  • Anonymous. 2000. AACC Approved Methods 44-16, 10th Edition.
  • Anonymous. 2000. AACC Approved Methods 38-12, 10th Edition.
  • Anonymous. 2000. AACC Approved Methods 56-61A, 10th Edition.
  • Köksel H, Sivri D, Özboy Ö, Baflman A, Karacan H. 2000. Hububat Laboratuarı El Kitabı. Ceylan Matbaacılık, 47s, Ankara.

Çanakkale'de Yaygın Olarak Tarımı Yapılan Yazlık Buğday Çeşitlerinin Kalite Özellikleri Üzerine Çeşit ve Çevre Faktörlerinin Etkisi

Yıl 2008, Cilt: 33 Sayı: 2, 69 - 73, 01.04.2008

Öz

Bu araştırmada 2005 yılında Çanakkale ilinin üç farklı bölgesinde yaygın olarak tarımı yapılan, Gönen, Kaşifbey ve Sagittario ekmeklik buğday çeşitlerinin rutubet, hektolitre ve bin tane ağırlığı, yaş gluten, gluten indeks, Zeleny sedimentasyon ve gecikmeli sedimentasyon gibi bazı kalite özellikleri incelenmiştir. İncelenen bu kalite özelliklerine çeşit ve çevrenin etkisi istatistiksel açıdan ortaya konmuştur. Bölgesel çevre koşulları ile çevre ve çeşit interaksiyonunun kalite özellikleri üzerinde belirleyici olduğu sonucuna varılmıştır. Biga ve Çanakkale bölgesinde yetiştirilen her üç buğday çeşidinin kalite sonuçları Gelibolu bölgesinde yetiştirilenlere göre daha yüksek bulunmuştur. Gelibolu bölgesinde yetişen Gönen buğdayının gluten indeks değeri diğer bölge ve çeşitlere göre önemli ölçüde yüksek çıkmasına rağmen, bu bölgedeki diğer kalite özellikleri en düşük bulunan çeşit olduğu saptanmıştır.

Kaynakça

  • Anonymous. 2006. www.fao.org (20.04.2007).
  • Keskin S, Asal S, Kavuncu O. 1999. Türkiyede Yetifltirilen Bazı Ekmeklik Buğday Çeflit ve Melezlerinde Gliadin Band Desenleri ve Genetik Analizi. Tr. Journal of Agriculture and Forestry. 23: 291-298
  • Finney PL, Gaines CS, Andrews LC. 1987. Wheat Quality . A Quality Accesssors View. Cereals Foods World. 32: 313-318.
  • Pomeranz Y. 1971. Wheat chemistry and technology. American Association of Cereal Chemists. St. Paul Minnesota. USA.
  • Kınacı G. 1997. Çevre ve Biyotik Faktörlerin Orta Anadolu’da Üretilen Bazı Buğday Çeflitlerinin Kalitelerine Etkileri. 2. Un- Bulgur ve Bisküvi Sempozyumu, 28-30 Mayıs 1996, Karaman.
  • Anonymous, 2007b . canakkaletarim.gov.tr/ciftciegitim/bitkiseluretim.htm (03.04.2007).
  • Anonymous. 2007c. samsuntb.org.tr/bilgiler/sagittario.asp. (10.04.2007).
  • Elgün A, Ertugay Z. 2002. Tahıl İflleme Teknolojisi, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 718, Erzurum.
  • Tamerler T. 1993. Gluten İndeksi ve Ticari Kuru Glutenlerin Ekmek Yapım Kalitesi. Un Mamülleri Dünyası, 2 (2) 13.
  • Paliwal SC, Singh G. 1986. Physico-Chemical, Milling and Bread Making Quality of Wheats of Utar Pradesh, Journal of Food Science and Technology, 23 (4) 189-193.
  • Altınbafl M, Tosun M, Yüce S, Konak C, Köse E, Can RA. 2004. Ekmeklik Buğdayda (T.aestivum L.) Tane Verimi ve Bazı Kalite Özellikleri Üzerinde Genotip ve Lokasyon Etkileri. Ege Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 41 (1) 65-74.
  • Tayyar fi. 2005. Biga Koflullarında Yetifltirilen Farklı Ekmeklik Buğday (Triticum Aestivum L.) Çeflit ve Hatlarının Verim ve Bazı Kalite Özelliklerinin Saptanması. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi,18 (3) 405-409.
  • Anonymous. 2000. AACC Approved Methods 44-16, 10th Edition.
  • Anonymous. 2000. AACC Approved Methods 38-12, 10th Edition.
  • Anonymous. 2000. AACC Approved Methods 56-61A, 10th Edition.
  • Köksel H, Sivri D, Özboy Ö, Baflman A, Karacan H. 2000. Hububat Laboratuarı El Kitabı. Ceylan Matbaacılık, 47s, Ankara.
Toplam 16 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

N. Barış Tunçel Bu kişi benim

Neşe Yılmaz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2008
Yayımlandığı Sayı Yıl 2008 Cilt: 33 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Tunçel, N. B. ., & Yılmaz, N. . (2008). Çanakkale’de Yaygın Olarak Tarımı Yapılan Yazlık Buğday Çeşitlerinin Kalite Özellikleri Üzerine Çeşit ve Çevre Faktörlerinin Etkisi. Gıda, 33(2), 69-73.
AMA Tunçel NB, Yılmaz N. Çanakkale’de Yaygın Olarak Tarımı Yapılan Yazlık Buğday Çeşitlerinin Kalite Özellikleri Üzerine Çeşit ve Çevre Faktörlerinin Etkisi. GIDA. Nisan 2008;33(2):69-73.
Chicago Tunçel, N. Barış, ve Neşe Yılmaz. “Çanakkale’de Yaygın Olarak Tarımı Yapılan Yazlık Buğday Çeşitlerinin Kalite Özellikleri Üzerine Çeşit Ve Çevre Faktörlerinin Etkisi”. Gıda 33, sy. 2 (Nisan 2008): 69-73.
EndNote Tunçel NB, Yılmaz N (01 Nisan 2008) Çanakkale’de Yaygın Olarak Tarımı Yapılan Yazlık Buğday Çeşitlerinin Kalite Özellikleri Üzerine Çeşit ve Çevre Faktörlerinin Etkisi. Gıda 33 2 69–73.
IEEE N. B. . Tunçel ve N. . Yılmaz, “Çanakkale’de Yaygın Olarak Tarımı Yapılan Yazlık Buğday Çeşitlerinin Kalite Özellikleri Üzerine Çeşit ve Çevre Faktörlerinin Etkisi”, GIDA, c. 33, sy. 2, ss. 69–73, 2008.
ISNAD Tunçel, N. Barış - Yılmaz, Neşe. “Çanakkale’de Yaygın Olarak Tarımı Yapılan Yazlık Buğday Çeşitlerinin Kalite Özellikleri Üzerine Çeşit Ve Çevre Faktörlerinin Etkisi”. Gıda 33/2 (Nisan 2008), 69-73.
JAMA Tunçel NB, Yılmaz N. Çanakkale’de Yaygın Olarak Tarımı Yapılan Yazlık Buğday Çeşitlerinin Kalite Özellikleri Üzerine Çeşit ve Çevre Faktörlerinin Etkisi. GIDA. 2008;33:69–73.
MLA Tunçel, N. Barış ve Neşe Yılmaz. “Çanakkale’de Yaygın Olarak Tarımı Yapılan Yazlık Buğday Çeşitlerinin Kalite Özellikleri Üzerine Çeşit Ve Çevre Faktörlerinin Etkisi”. Gıda, c. 33, sy. 2, 2008, ss. 69-73.
Vancouver Tunçel NB, Yılmaz N. Çanakkale’de Yaygın Olarak Tarımı Yapılan Yazlık Buğday Çeşitlerinin Kalite Özellikleri Üzerine Çeşit ve Çevre Faktörlerinin Etkisi. GIDA. 2008;33(2):69-73.

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/